patelnię- 2 piersi z kurczaka- 2 szklanki ryżu sypkiego - olej / oliwa - curry - jarzynka czy tam inna vegeta- przyprawa do gyrosa- czerwona słodka papryka- zioła prowansalskie- pieprz- sól- pomidory (opcjonalnie) Całą zabawę zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, a jeśli nie mamy takiej opcji, to choć dwie godzinki przed właściwym przyrządzeniem - tak, chodzi o zamarynowanie mięsa. Piersi, jak widać na zdjęciu powyżej(...)będzie dobry i można podawać :) Nie wiem, jak z innymi warzywami, ale z tą chińską mieszanką całość wyszła rewelacyjna. Przy okazji odkryliśmy, że bardzo fajnie komponuje się z nią pomidor, jako taki nieobligatoryjny dodatek, który szczerze polecam :)Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosazbyt imbirowa. Warto też pamiętać o dopasowaniu ilości wody do swoich potrzeb, a raczej tego, czy wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :)Składniki:- 400 g czerwonej soczewicy- puszka pomidorów- 50 g masła- pęczek świeżej, posiekanej kolendry- 3 cebule- 3 ząbki czosnku Przyprawy:- 1/3 łyżeczki imbiru- 1 łyżeczka kolendry- 1 łyżeczka curry- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól, pieprz Czas, start(...)tego byśmy nie chcieli. Podsmażamy wszystko razem przez moment, a następnie zalewamy naszą mieszankę wodą i zostawiamy na jakieś 10 minut do kwadransa, aż soczewica będzie miękka. Następnie dodajemy pomidory z puszki, gotujemy przez kolejny kwadrans, ale tym razem mieszając. Na samym końcu dodajemy posiekane liście kolendry, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pamiętacie, co pisałam na początku o za małym
Kulinarne zapędy Kokosaszklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekanymieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami z młodej kapusty ściągać liście, usunąć grubsze głąbki(...)podsmażać z obu stron i przekładać do garnka na sito rozkładane - kapusta nigdy się nie przypali w trakcie gotowania na gołąbki dać przecier ze zmiksowanych w blenderze ze skórką pomidorów wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos do smaku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 sztuka makrela wędzona, 1 sztuka cebula, 2 sztuki ogórek małosolny, 1 sztuka pomidor, 1 łyżka koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 4 łyżki oliwa z oliwek z makreli usunąć ości, skórę i mięsko widelcem pognieść w misce dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebulę, ogórki małosolne, koperek do smaku dodać pieprz mielony, oliwę i dobrze wszystko połączyć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki chlebek pitta z sezamem, 4 łyżki czubate sałatka z brzuszków łososia, 2 sztuki pomidory kupiłam 4 roladki wędzone z brzuszków łososia do nich dodałam pokrojoną drobno 1 cebulę 2 marynowane papryczki pepperoni do smaku pieprz mielony i 1 łyżkę oliwy wszystko dobrze wymieszać ugniatając widelcem - roladki dobrze się rozgniatają sałatkę schować do lodówki aby smaki się "przegryzły(...)minuty - w połowie wystającą część chlebka obróciłam do środka prodiża gotowy chlebek rozciąć na pół nie do końca i nałożyć po 2 łyżki sałatki i dodać pokrojone na cząstki pomidory.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 pęczki natka pietruszki, 1/2 szklanki oliwa extra vergin, 10 sztuk pomidory, 1 łyżka cukier, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka musztarda sarepska pęczek pietruszki mocno zmiksować w blenderze z dodatkiem dobrej oliwy przełożyć do miski i dodać pokrojoną paprykę, pomidory w kostkę dodać posiekane ząbki czosnku dodać do smaku cukier, pieprz, musztardę wszystko dobrze wymieszać odstawić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 6 sztuk chleb tostowy, 6 łyżek sos pomidorowy, 6 łyżeczek oregano, 6 sztuk szynka konserwowa, 12 talarków cebula, 1 nieduża papryka słodka, 2 nieduże pomidory, - do smaku pieprz czarny mielony 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać z 1,5 łyżki ciepłej wody posmarować sosem tosty i posypać je oregano teraz układa: szynkę, plaster sera, pomidory i cebulę pokrojoną, paski papryki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 5 sztuk papryka, 3 sztuki pomidory, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnek, 1/2 pęczka natka pietruszki, 2 saszetki ryż, 25 dag mielone wieprzowe, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa do grilla barbecue Royal Brand, - do smaku maggi, 1 łyżka vegeta z papryk odciąć "czapeczki" i usunąć miąższ i pestki, opłukać pomidory, czosnek, cebulę drobno pokroić natkę pietruszki posiekać ugotować
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, boczek świeży lub wędzony 20 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, pomidory krojone z puszki 1 puszka mała, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, przyprawa w płynie - do smaku, makaron łazanki 25 dag kapustę kiszoną z cukrem ugotować w odpowiedniej ilości(...)wody do miękkości na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojoną w kostkę śląską, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać pomidory z puszki zmiksowane lub pogniecione widelcem i zamieszać - doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać ugotowaną kapustę kiszoną i wszystko dusić z 15 minut na koniec do kapusty wsypać ugotowany makaron łazanki
W Mojej Kuchni Lubięwoda 4 litry, kalafior 1 nieduży, włoszczyzna 1 pęczek, pierś z kurczaka 1 podwójna, ziele angielskie 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukinia 3 nieduże, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, czosnek ząbki 1 główka, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku opłukaną dobrze całą młodą włoszczyznę rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu(...)wsypać do garnka dodać różyczki kalafiora, pierś kurczaka, ziele i i liście laurowe - wlać wodę i po zagotowaniu gotować z 20 minut na niedużym ogniu opłukać cukinie, paprykę, pomidory i pokroić w kostkę, cukinie ze skórką, czosnek ząbki posiekać na oleju podsmażać warzywa z 10 minut i co jakiś czas zamieszać do zupy z kalafiorem dodać kucharka, pieprz i podsmażoną
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka 8 sztuk, czubrica zielona Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 3 sztuki, wywar mięsny 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku umyte pałki z kurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka godzin do lodówki(...)podsmażyć pałki i dodać cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kucharka i jeszcze posypać ciut czubricą, podsmażać z 10 minut wlać wywar mięsny i dusić pod przykryciem z 15 minut dodać pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: makrela wędzona 1 większa, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, ząbki czosnku 2 sztuki, cebula 1 mała, pomidory 1 większy, natka pietruszki 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki świeżą makrelę wędzoną dokładnie obrać z ości i widelcem pognieść dodać obrane jajka przetarte przez kratkę do jajek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, pomidor
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzebaDODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako duże placki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pomidory 6 sztuk, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 2 łyżki, fasolka szparagowa 1/2 kg ugotować w osolonej wodzie na "al dente" z 15 minut fasolkę szparagową, użyłam żółtej umyte miękkie pomidory zmiksować ze skórką z czosnkiem, natką pietruszki do rondla dać olej, dodać pesto, cukier, pieprz
W Mojej Kuchni Lubięolej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa w płynie 3 łyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku30 dag szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże(...)jakiś czas na mniejszym ogniu do mięsa wsypać cebulę, kurki, czosnek, papryczkę i wymieszać, dolać 1 szklankę wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut na koniec dodać z rosołu warzywa pokrojone w talarki, wlać gęstą śmietanę słodką 18%, koperek i wymieszać, gotować
W Mojej Kuchni Lubię