Dobry omlet nie jest zły, a do tego pyszny żytni chlebek z masłem z awokado :)~ Omlet z pomidorem, szczypiorkiem + chleb żytni z masłem z awokado i kiełkami ~Składniki:2 duże jajkałyżka wodymały pomidorłyżeczka oliwysól, pieprz+chleb żytnimasło z awokadokiełkiPatelnię stawiamy na palnik, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i czekamy aż woda odparuje (ja nie odparowałam całej wody
Kuchenny Skrawek Niebajuż miękka.Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać 1/2 puszki pomidorów, czosnek, przyprawić papryką pull biber, solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z kaszą i pokrojonym szpinakiem , jeżeli trzeba - doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki(...)każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią.Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.Pozostałe pomidory z sokiem wymieszać z 1/2 szklanki bulionu i 1/3 szklanki oliwy , dodać sól, pieprz, ewentualnie pull biber. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec
Stare Garykuskus i pieczonym bakłażanem.Do przygotowania dania użyłem:500 gram filetów z piersi z kurczaka,1 szklanki kaszy kuskus,50 gram płatków migdałowych,200 gram suszonych daktyli,1 puszki pomidorów,1 cebuli,2 ząbków czosnku,50 gram zielonych oliwek,1 bakłażana,1 czerwonej papryki,pęczka świeżej natki kolendry.2 łyżek przyprawy garam masala,2 łyżeczek kminu rzymskiego,1 łyżeczki suszonych ziaren(...)około minutę. Po tym czasie dodałem na patelnię kurczaka wraz z marynatą, którego podsmażyłem do lekkiego zarumienienia. Następnie dodałem na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i zawartość puszki pomidorów, a także 40 gram płatków migdałowych i pokrojone w połówki 200 gram suszonych daktyli. Do całości dodałem około 100 ml wody i gotowałem na małym ogniu przez 30 minut
Wyprawy kulinarneSkładniki: ciasto:ok. 2 szklanki mąki,10 g świeżych drożdży,1 łyżka oleju,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,2 łyżki ketchupu Develey, ok. 24 plasterków salami,50 g żółtego sera,1/2 czerwonej papryki,kilka czarnych oliwek,kilka różyczek brokuła. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie(...)wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Układamy
Aga w kuchnisię- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)1 łyżeczka suszonego oregano500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)100 g chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej)100 ml bulionu wołowego( lub innego)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Papryki umyj(...)smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony.Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze przez
Gotowanie to kochaniełakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)Składniki (na około 4 porcje) : 2 średniej wielkości cukinie5 łyżek oliwy cebulaząbek czosnku800 g pomidorów z puszki2 łyżki octu winnego1/2 łyżki suszonego oregano1/2 pęczka bazylii300 g startego parmezanusól i pieprz do smakuPrzygotowanie :Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki. Na patelnię ( dosyć sporą) wlej(...)łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien
Gotowanie to kochanieketchupu. Boki 2 muffinek wyłóż wędliną, do 2 pozostałych włóż pokrojoną w talarki parówkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż z dwóch stron na średnim ogniu pokrojoną pieczarkę i pomidora. Posyp je pieprzem, solą, a pomidora także bazylią. Odstaw na chwilę do wystygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i włóż po trochę do każdej z muffinek. Przykryj serem żółtym i posyp
Gotowanie to kochanieMantini)2 nieduże garście rukoli3 ząbki czosnku2 małe strąki suszonej papryczki chili makaron spaghetti (użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony)1/4 szklanki oliwy extra vergineświeżo mielony pieprz2 pomidory suszone w oleju słonecznikowym czosnkiem i czarnuszkąnitki chili do dekoracjiWykonanie:W dużym garnku wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. W czasie, w którym makaron nam się gotuje, my spokojnie możemy(...)Smażymy do czasu aż fileciki anchois się rozpuszczą. W momencie, w którym makaron dogotowuje się wrzucamy do garnka rukolę i gotujemy jeszcze 2 minuty. W tym czasie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze chwilę. Na koniec pozostaje nam odcedzić makaron z rukolą, wyłożyć do woka i dobrze wymieszać, smażąc chwilkę. Makaron wykładamy do talerzy i podajemy na ciepło.SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujeprzygotowanie takich mini - kanapeczek. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a Wasi goście będą zachwyceni.Potrzebujemy:- ciabattę- kilka łyżek oliwy extra virgin- 3 spore garście rukoli- opakowanie mozzarelli- kilka suszonych pomidorów z zalewyPrzygotowanie:Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Ciabattę kroimy na pół i każdą połówkę dzielimy wszerz na dwie części. Każdą część smarujemy delikatnie oliwą. Na spody z ciabatty kładziemy część(...)rukoli, Pokrojoną w plastry mozzarellę i pocięte na małe kawałki pomidory. Kładziemy na wierzch rukolę i przykrywamy ciabattą. Kroimy na małe kanapeczki i układamy na talerzu
W poszukiwaniu inspiracjiwnętrze kurczaka Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180CSAŁATKA Z FASOLI:SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula czerwona, świeża kolendra, 2 łyżki oliwy, sól i ocet winny, 2 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli(...)fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się jak poniżej:SMACZNEGO
Smaki Brazyliiodseparować wszystkie ości. Przygotowanie moqueca:Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende
Smaki Brazyliidorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora), kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende
Smaki Brazyliismażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula
mojewypiekiinietylkotradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól, pieprz- ok. 3 łyżki słodkiej śmietany- koper Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy(...)oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy.Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki
mojewypiekiinietylkomąki pszennej luksusowej (typ 550)- 2 jaja- 300ml maślanki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- ½ łyżeczki sody oczyszczonej- 4 łyżki stopionego masła- 2 łyżeczki soli- ½ łyżeczki czosnku granulowanego- kilka suszonych pomidorów- oregano- kminek do posypania Do przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy 300ml maślanki, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki masła oraz
mojewypiekiinietylko