zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej(...)dodajemy pokrojony boczek - lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe
mojewypiekiinietylkoleczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez. Składniki: - główka kapusty- 250g boczku- ok. 500g kiełbasy- 2 cebule- 1 papryka- 1 pomidor- pęczek kopru- sól, pieprz- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- słodka śmietana (opcjonalnie) Z kapusty obrywamy wierzchnie liście, myjemy i kroimy. Przekładamy do garnka, lekko podlewamy wodą (młoda kapusta(...)Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (boczek i kiełbasa są słone, dlatego zanim posolimy – najpierw spróbujmy). Z pomidora zdejmujemy skórkę, kroimy i dodajemy do kapusty. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i ewentualnie trochę słodkiej śmietany. Młodą kapustę z… wkładką możemy podać z pieczywem, młodymi ziemniakami
mojewypiekiinietylkotradycji rodzinnych spotkań przyrządziłam ją na przyjęcie urodzinowe mojego Skarbka :)Składniki:1 kg mięsa mielonego2 puszki białej fasoli2 puszki fasoli czerwonej (lub po jednej czerwonej i czarnej)2 puszki pomidorów krojonychsłoiczek koncentratu pomidorowego2 puszki kukurydzy (niekoniecznie)2 średnie cebulekilka ząbków czosnkuolej do smażeniasólpieprzpapryka ostraCebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Dodajemy odsączone z zalewy fasole(...)kukurydzę oraz pomidory razem z zalewą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku.Podajemy z chlebem.Smacznego
chwile dla mniedorszasól, pieprz do smakudo obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4 marchewki1 pietruszka0,5 selera1 cebula2 ząbki czosnku 2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżki sosu cygańskiego2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić(...)jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa
Ala piecze i gotujeczyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes
Chilli Czosnek i Oliwawegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyTarta ze szpinakiem i fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka
Chilli Czosnek i OliwaCórci zamarzyła się pomidorowa... nie je pomidorów bo tak zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia".Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką.Włoska zupa pomidorowa z makaronem550 g pomidorów (obranych i bez gniazd
Dzieje kuchennej Wiewiórystartego parmezanuszczypta świeżo startej gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony czarny pieprzsos6 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry1 chilli, w plasterkach2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka)kilka liści bazyliiprzygotowaniekluskiWymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową i przyprawy, dodać mąkę i mieszać widelcem aż powstanie miękkie , wilgotne ciasto. Przełożyć ciasto na posypaną mąką(...)gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową .sosNa patelni podgrzać oliwę , wrzucić czosnek i chili i smażyć 1 minutę . Patelnię zdjąć z ognia , dodać pokrojone pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy sos jest gotowy, włożyć do niego kluski i lekko wymieszać. Nakładać na talerze i podawać
Stare Garykolendryszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwekNa sos curry3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej)2 łyżeczki startego świeżego imbiru4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)200 ml mleka kokosowego200 ml bulionu z kurczaka1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki brązowego cukrudo podania3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone(...)minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe.Sos curry : Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę .Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty .Wlać mleko kokosowe i bulion, doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut .Do sosu
Stare Garyokrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Wykładam połowę pieczarek,wykładam połowę pieczarek, ogórka pokrojonego w kostkę, cebuli pokrojonej w piórka, kukurydzy. Posypuję pomidorami z czosnkiem i bazylią dośc obficie. Zapiekam 15 minut w 170 stDo pizzy użyłam sera mozzarella classic Mlekovita:Całośc doprawiłam jedynie za pomocą Pomidorów, czosnku i bazylii z Piątnicy:idealny zestaw
Z Majeczką w kuchnibakłażana – składniki:-4 bakłażany-250 g mozzarelli (pokrojonej w 1 cm paski)-250 g ricotty-30 g startego parmezanu-liście bazylii-sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskieSos:-3 puszki pomidorów (3x400g)-3-4 ząbki czosnku-oliwa, sól, pieprz, oregano-bazylia świeża lub suszona1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie(...)taki sam sposób przygotować wszystkie plastry bakłażana. 3. Na odrobinie oliwy wycisnąć czosnek i całość mieszać kilka minut – na małym ogniu – nie dopuszczając do zbrązowienia czosnku. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię. Gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty. 4. 1/3 sosu pomidorowego wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego
UgotujmyTo.plmieloną wołowiną czy baraniną w sosie, a na wierzchu z puree ziemiaczanym. Proste i smaczne danie. Postanowiłam jednak troszkę to danie urozmaicić i pokolorować Do sosu mięsnego dodałam pomidorów z puszki, a do ziemniaków ziół. Wyszło bardzo aromatyczne, kolorowe danie, które strasznie trudno było sfotografować… i to jedyna wada tego dania. Jeśli zaś idzie o przygotowanie zapiekanki z mięsem(...)rondelka z mięsem.5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Można przygotować mięso
UgotujmyTo.plsłodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiegołyżka masładuża cebula2 ząbki czosnku50 g czerwonej pasty currypuszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego200 ml słodkiej śmietanki 36%2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego2 łyżeczki przyprawy curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok. 2 łyżki sosu sojowego(...)wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy
Świat Domowej Kuchnipewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków.Polecam! SKŁADNIKI:( 2 porcje )* mięso mielone – 250 g* cebula – 1 szt* zielona papryczka chili – 1 szt* duży pomidor – 1 szt* sól – do smaku* imbir – 1 szczypta* czosnek – 1 ząbki* chili – 1 szczypta* świeża kolendra – 1 garstka* groszek – ok. 80 gDODATKOWO:* makaron(...)olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto.Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę i pokrojonego w kostkę pomidora – smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut.Doprawiamy solą , imbirem , posiekanym czosnkiem i odrobiną chili – dobrze mieszamy.Dodajemy zmielone mięso i cały czas mieszając smażymy ok. 10 minut.Wrzucamy groszek, podgrzewamy
Ostra na Słodkochili – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* zioła prowansalskie – 1 szczypta* natka pietruszki – 1 łyżka* oliwa – ok. 3 łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING: Szalotkę i papryczkę chili i natkę pietruszki drobniutko siekamy.Dodajemy podprażony słonecznik, ketchup i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.Doprawiamy solą
Ostra na Słodko