pomidory - 2500 przepisów (strona:89/167)

Chili con carne 115

daniu wyrazistości i pikanterii.Składniki:500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę)100-200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru1(...)głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już

Food Square
Karczek w warzywach 191

każdą warstwę posypujemy przyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   W tym czasie przygotowujemy warzywa:-3 marchewki-2 cebule-2 papryki-kilka suszonych pomidorów-ząbek czosnku   Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.   Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju(...)naczynia a na każdy plasternakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu.   Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory.   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 164

razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).   Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10 dkg makaronu chińskiego-puszka drobnego groszku-3 jajka-kilka suszonych pomidorów-kawałek pora-3 ogórki konserwowe-kilkanaście kostek konserwowej dyni-sól, pieprz, majonez   Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.Odsączamy też groszek oraz pokrojone w drobną kostkę(...)ogórki i dynię.W kostkę kroimy też pomidory, jajka i pora.Makaron tniemy na drobno.Brzuszki pozbawiamy skóry a mięsko kroimy na małe kawałki.   Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy, dodajemy majonezi doprawiamy do smaku.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 119

litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym 200

używaj rozdrobnionego)1 cebula2 ząbki czosnkuOliwaPomidory z puszki 400g2 łyżki koncentratu pomidorowegoSól, pieprzSzczypiorekBazyliaMakaron około 400g Przygotowanie:Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj tuńczyka, pomidory z puszki, koncentrat i gotuj około 15 minut, aby sos  stał się gęsty. Przypraw solą i pieprzem. Makaron (mogą być świderki) gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczona

Smakowity Blog Kulinarny
Mussaka 170

dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z surimi 161

zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być nudnym  posiłkiem. Mamy do wyboru przeróżne rodzaje pieczywa, dodatki. Ja proponuję dzisiaj kanapki z pastą z surimi,  rukolą i pomidorem. Jutro propozycja na kolejną pastę kanapkową.  Składniki:150g surimi2 jajka ugotowane na twardołyżka majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym)sól, pieprz Przygotowanie:Paluszki surimi(...)jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą

Smakowity Blog Kulinarny
Grecka zupa z fasoli 178

dużej ilości wody3-4 łyżki stołowe oliwy2 marchewki, obrane i drobno posiekane1 duża cebula, drobno posiekana2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane2 ząbki czosnku, drobno posiekanesól i pieprz czarny800g pomidorów z puszki (2 puszki)1 łyżeczka suszonego oreganolistki świeżego oreganoser fetaPrzygotowanie:Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę(...)godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość do garnka z gotującą się fasolą. Dolewamy wody, jeśli będzie trzeba, tak aby wszystkie składniki zupy pokryte były płynem

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią 231

Fettuccine czyli "małe wstążki", które pasują do całej gamy sosów. Składniki:200g makaronu Fettucine lub innego2 małe cukinie1 cebula2 ząbki czosnku5 pieczarek1 papryczka chillinatka pietruszki2 łyżki oliwytarty parmezankilka pomidorów koktajlowychsól, pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem(...)dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów

Smakowity Blog Kulinarny
Kurki po prowansalsku 167

oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kurki przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby(...)przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła. Wszystko mieszamy aż masło

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantne flaczki drobiowe 319

oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 195

liści szpinaku15g masła1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowejsól, pieprz czarny150g sera ricotta75g startego parmezanuutrzepane jajko, do posmarowaniaSos:2 łyżki oliwy90g pancetty, drobno pokrojonej125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego185g sera mascarpone80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej Przygotowanie:W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała szafranowy aromat. Resztę składników ciasta(...)ravioli i gotujemy 2-3 minuty po czym odcedzamy.  Aby przygotować sos rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy pancettę przez 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, ser i pomidory, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje. Dodajemy bazylię i świeżo mielony pieprz. Do sosu przekładamy ugotowane ravioli

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 183

potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele(...)Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mocarella i bazylia, tworzące trójkolorową kompozycję odpowiadającą narodowym barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny

Smakowity Blog Kulinarny
Szybka sałatka z rukolą 394

Składniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i  sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkęSkładniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałamTaka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami.Zawsze do tego dania serwowałam czerwone

Proste Potrawy
Makaron spaghetti z tuńczykiem 235

puszki pomidorównać pietruszki2 puszki tuńczyka500 g makaronu typu spaghettiSPOSOB POSTEPOWANIAWlać do garnka oliwe z oliwek dodać czosnek,papryczke chili,nać pietruszki i chwile podsmażyć.  Dodac zmielone pomidory z puszki, posolić do smaku i pogotować około 15 minut. Dodać tuńczyk ( odlać nadmiar oleju ) i od razu zakończyć gotowanie sosu.W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, odcedzić

zielonacukinka