pomidory - 2500 przepisów (strona:85/167)

Kurczak na szpinaku 176

SKŁADNIKI:pierś kurczakaświeży szpinakświeże pomidory lub z puszkidymka lub cebulaczosnekśmietana ( dla łasuchów) lub jogurt (dla tych fit  )oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na patelni z dymką i przyprawami (sól, pieprz, oregano).Na drugiej patelni podsmażamy czosnek i dokładamy pomidory. Dolewamy śmietany lub jogurtu. Dokładamy świeży szpinak Wszystko chwilę smażymy. Szpinak wykładamy na talerz

kulinarnyJa
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 112

Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI:2 bakłażany100 g startej mozzarelli30 g tartego parmezanuSKŁADNIKI na farsz:500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki cynamonunatka pietruszki1 ząbek(...)niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W między czasie zabieramy się za przygotowanie bakłażana. Myjemy

kulinarnyJa
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 218

odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy.Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.PRZYGOTOWANIE tarty:Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa zalewamy masą i wstawiamy do pieczenia

kulinarnyJa
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 185

pulpetów)Koszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta(...)smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez

kulinarnyJa
Penne razowe z boczkiem i czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie 128

letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12 szt. czarnych oliwek1 puszka pomidorów pelati1 szalotka1 ząbek czosnkugarść świeżej bazylii2 łyżki parmezanu1 łyżeczka oliwyszczypta chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 9 min.Szalotkę i czosnek siekamy(...)kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy boczek pokrojony w paseczki. Przesmażamy. Dorzucamy pokrojone w plastry czarne oliwki. Wszystko zalewamy zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Sos smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8 min.Ugotowany makaron przekładamy do sosu i dodajemy świeżo posiekana bazylię. Mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy bazylią. Smacznego

kulinarnyJa
Pęczotto z papryką, bakłażanem i oliwkami w pomidorowym sosie 175

okazję. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 szklanki kaszy pęczak2 czerwone papryki1 zielona papryka1 papryczka chili1 bakłażan1 cebula dymka10 czarnych oliwek1 puszka pomidorów rozdrobnionych1 łyżka natki pietruszki1 łyżeczka oreganosól, pieprz białyPRZYGOTOWANIE:Wstawiamy kaszę pęczak do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujmy, aby go nie rozgotować. Tak, aby był aldente.Bakłażana i paprykę myjemy(...)kroimy w paseczki. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę. Dodajemy bakłażana i paprykę. Chwilę przesmażamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojone oliwki czarne oraz pomidory z puszki. Wszystko razem przesmażamy przez ok 5 min. Warzywa w sosie pomidorowym doprawiamy solą, pieprzem i oregano.Do warzyw w sosie dodajemy pęczak i wszystko ze sobą dokładnie łączymy. Dodajemy posiekana

kulinarnyJa
Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala 192

świeżo starty imbir. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Co jakiś czas mieszając.Tak przesmażonego kurczaka z papryką przekładamy do garnka.Na patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe.Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko

kulinarnyJa
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 144

dlaczego, tak a nie inaczej.A Wy, robiliście już boeuf bourguignon?Składniki1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)150g wędzonego boczku4 marchewki5 średnich cebul0,5kg pieczarek400g pomidorów (mogą być z puszki)250ml czerwonego, wytrawnego winaok. 2 szklanek bulionu wołowegobukiet ziół4 gałązki tymianku5 ziaren ziela angielskiego3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami1 liść laurowySposób przygotowaniaMięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy(...)podsmażamy na patelni aż cebula lekko zmięknie. Solimy w międzyczasie, żeby się nie przypaliła. Przekładamy do garnka.Zalewamy patelnię winem i redukujemy o połowę. Przelewamy do garnka.Do garnka dodajemy jeszcze pomidory i zalewamy bulionem tak, żeby przykrył mięso. Na koniec dodajemy bukiet ziół zawinięty w gazę. Ja używam zamiast gazy dużych torebek na herbatę sypaną (sprawdzają się świetnie w takim rozwiązaniu

W kuchni wieczorem
Makaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną - pasta con salsicia, pomodorini e panna di soia 176

Bardzo łatwy przepis na  szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej kiełbasy,  kilku pomidorów i odrobiny śmietany.SKŁADNIKI200 g surowej białej kiełbasy200 g śmietany  ( najlepiej sojowej )pół szklanki białego wina ( lub odrobinę wody od gotowania makaronu )kilka pomidorów koktajlowych400 g makaronu typu cienkie

zielonacukinka
Sałatka na grilla 343

sałatką. Smaczna jako dodatek go mięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się sezon biesiadowania na świeżym powietrzu ! Składniki :4 małe pomidory młoda zielona sałata 4 ogórki kiszone mała papryka czerwona pestki dyni orzechy włoskie 4 kromki białego pieczywa + sólNa dresing oliwa z oliwek(...)sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. Całość posypujemy pestkami z dyni i orzechami włoskimi, następnie przygotowujemy sucharki i dressing.Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy

Słodkie Przyjemności
Pizzerinki ze szparagami 119

każdym razie, teraz jeszcze odpoczywam i ładuje baterie, a najlepiej to robić przy przepysznym jedzeniu. A dziś jest to Mini pizza ze szparagami, fetą i świeżymi pomidorami. Chce ktoś? Zapraszam na Pizzerinki ze szparagami."Składniki:350 g mąki20 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soliłyżka oliwy1/2 szklanki mleka1/2 szklanki gorącej wodyDodatkowo:200 g fety5 świeżych pomidorów10 zielonych szparagówtwardy ser żółty np parmezanoregano(...)Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody.Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie po przez rozgniatanie.Na środek ciasta nakładamy pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki - tak aby zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano.Pieczemy na blaszce

Słodkie Przyjemności
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 166

coś na szybko.Składniki:-0,5kg wołowiny mielonej-1,5kg ziemniaków-masło-kapusta włoska ćwiartka-szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz-białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek.Tak przygotowaną łączymy(...)wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem.Na górze układamy pomidory koktajlowe.Zapiekamy w 180 stopniach przez 30-40 minut.Gotowe

BaRepas
Carpaccio z sharona z pikantnym twarogiem w oliwie. 143

Ostatnio eksperymentuję z sharonem. Ten pomidor o delikatnym, słodkim posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem.Czego użyłem:-obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon-twaróg półtłusty moczony

BaRepas
Pierś z kurczaka z kapustą i grzybami na dwóch kaszach 152

jeszcze!Że mnie smakuje to oczywiste, ale dzieci są sędziami bezlitosnymi. Przeszło ! Mistrzostwo świata!Składniki-pierś z kurczaka-vinaigrette Monini pomarańcza limonka-vinaigrette Monini classico-Pfeffer Gold Skworcu-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią-seler naciowy u mnie mrożony4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskęmarchewkaćwiartka bialej kapustygrzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wodyEmmentaler w plasterkach u mnie LactimaGouda(...)chcesz-oliwa z oliwek MoniniWykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek. Włóż na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. Obsmaż do miękkości. Dodaj marchewki i duś

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawne muffiny bolognese 228

papierek.Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese.Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią.Składniki na 12 sztuk:3 łyżki oliwy Classico Extra Vergine marki Monini1 pomidor pokrojony grubo pokrojony1 jajko100 g mięsa z indyka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej2 łyżki startego parmezanu3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek(...)proszkuPrzygotowanie:Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku.Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania