pomidory - 2500 przepisów (strona:108/167)

Błyskawiczne piątki - podsumowanie 09.12.2016r. 126

Magdalena  Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą     Sabina  Stroik na stół Małgorzata  Koreczki ze śledzi     Marzena  Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Przyprawy 210

rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia i jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć, to możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego z wanilią, czarny makaron

GRUBY WAŁEK
Strączki 198

batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj

GRUBY WAŁEK
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 145

przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna.  Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego

Kolorowy Przepisownik
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 155

chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego, ale równie dobrze można użyć gotowej passaty lub koncentratu. Śledzie te najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, smaki się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 144

wśród których prym powinna wieść bazylia – bez niej nie obejdzie się żadne włoskie danie. Smak szpinaku wzbogać ulubionymi dodatkami. Swój przepis możesz za każdym razem modyfikować, udoskonalając go suszonymi pomidorami, papryką lub porem. Pozwól sobie na kuchenne eksperymenty, a na pewno wkrótce znajdziesz recepturę bliską doskonałości.  Z czym jeszcze serwować pyszną lazanię z mięsem i szpinakiem?  Dodatkiem

Moja smaczna kuchnia
Lunch u Dyletantów 160

cichu troszkę się bałam, ze będzie mdły i za bardzo bakłażanowaty ;) Dorsz, fasolka szparagowa, sos tatarski. Wspomnienie dzieciństwa, panierowany filet z dorsza... nic, a nic nie zepsuty... Faszerowany pomidor, kus kus, młode listki. Danie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni

królestwo garów
Kotleciki z dorsza w wersji fit 176

tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz

Tradycyjna Kuchnia
Mini-chlebki nadziane salcesonem 161

utrzymują świeżość, stanowią solidną i pożywna porcj ę pieczywka idealną jako przekąska do wieczornego piwka przy meczyku przed telewizorem :) Nadziewałam już kiedyś podobne bocheneczki: Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami . Tym razem postanowiłam zaeksperymentować z bardziej intrygującym środkiem i połączyć salceson + serek topiony + ogórek kiszony . A to wszystko okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej od WSP SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty

Grunt to przepis!
PIT- y 4 z załącznikami 138

polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to  danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze

I tu będę miała takie te
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 170

jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery

WojnaNaSmaki.pl
Świetna książka o Włoszech na wakacje – nowość 271

poczuć jak w Italii. Z opisu wydawnictwa: „ Jak wybrać nie najdroższe, ale najlepsze włoskie wino, ocet, grappę czy oliwę? Co mówi prawo o wymiarach, sposobie i miejscu uprawy pomidorów wezuwijskic h, czosnku polezyjskiego czy szparagów z Bassano del Grappa? Ta książka pozwala spojrzeć na Italię z całkowicie nowej perspektywy. Znajdziecie w niej informacje przydatne dla tych, którzy chcieliby kupić

Bon Ton Italia
Spaghetti z dorszem i cukinią 151

bardzo szybki a zarazem pyszny i zdrowy letni obiad. My zajadaliśmy się nim wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać 2 łyżki

Smakołyki Asi
ŚLIMACZKI SALAMI NA OSTRO 167

pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Gotowe ślimaczki podajemy na ciepło lub zimno. Ślimaczków celowo nie doprawiałam, gdyż podałam je z niezwykle aromatycznym  czatni ostry zielony pomidor od Luks Pomada , który dodał smaku i pikanterii całemu daniu

słodki bratek
Shakshouka (szakszuka) 200

również poznać właśnie Ty! Samo słowo oznacza „bałagan" a w rzeczywistości to jajka sadzone w lekko pikantnym i niezwykle aromatycznym sosie pomidorowym. Kumin, czosnek, papryka i soczyste, słodkawe pomidory- czyż to nie brzmi bosko? Świetna opcja dla tych, którzy lubią odświętne kolacje. Dla tych, którzy lubią smaczne i niekonwencjonalne śniadania. Dla tych, którzy na obiad nie potrzebują ciężkiego dania

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania