Gruzińskiej" Grażyny Strumiłło-Miłosz z 1981 roku. Zagłębiając się w przepisy teleportowałam z autobusu w okolice dolin śródgórskich porosłych soczystą trawą, gdzie na zboczach kwitną plantacje cytrusów, dojrzewają winogrona, pomidory, morele i najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych przypraw dlatego dziś na obiad oddam kawałek Gruzji na talerz i przygotuję tołmę z papryki
upichconaChoć wegetarianką nie jestem to bardzo cenię sobie posiłki bezmięsne, dlatego dzisiejsza śniadaniowa propozycja tym razem w wersji wege-fit :) Składniki: - solone extra cienkie wafle kukurydziane GoodFood - pomidor - kiełki lucerny - świeża rzeżucha - sojowe kiełbaski wędzone Polsoja - szczypiorek - ser żółty długodojrzewający - pieprz
upichconaklasyczne mięsne szaszłyki zmodyfikowałam o bio tofu z ziołami , aby kochana siostrzyczka nie obgryzała samych warzywnych patyków ;) A aby tofu smutne nie było zapewniłam mu towarzystwo cebuli, kabaczka, pomidora koktajlowego, pieczarki oraz papryki. Pyszności
upichconakoperek. Przyprawy miałkie oraz świeże zioła dodaję na jajko na około 30 sekund przed końcem smażenia. Z reguły przykrywam patelnię aby aromat zdominował jajko. - ze świeżymi warzywami Cebula, papryka, pomidor, seler naciowy, pieczarki. Nie przepadam za zbyt rozmiękczonymi warzywami sadzonymi z jajkiem dlatego warzywa kroję w paski lub talarki i dodaję na rozgrzaną patelnię po czym od razu wbijam jajko
upichconakurczakiem i papryką SKŁADNIKI: duża pierś z kurczaka 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cukinia 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów/przecieru sól, pieprz, bazylia, papryka chili Pierś z kurczak myjemy i osuszamy, pokroić na paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy kurczaka. Smażyć go przez chwilę, następnie
MarciochaKucharzysię kupić kilka naprawdę pysznych rzeczy: -sery korycińskie (tu szalała mama, wzięła naturalny i z jakimiś ziołami)i kozi "Sir Grill", który mamy zamiar ugrilować i spróbować -pomidory o tak poetyckich nazwach jak zebra czy czarny tygrys, jeżyny i ciekawą czarną sałatę -aroniowy susz do przygotowywania herbatki -niepasteryzowane piwa (w tym migdałowe-hm?) -cydr trzebnicki (po degustacji- dobra rada
les mirabellesarcydzięgiel. Ten ostatni posadziłam też eksperymentalnie w bardziej zacienionym miejscu, ale tam już zeżarły go ślimaki. Powiększyła się kolekcja funkii- czy raczej powinnam powiedzieć- bufet dla ślimaków. Nasze pomidory już przypalikowane, dolne gałązki uszczknięte- i zaczęły kwitnąć:) Ten kwiatek to największe zaskoczenie sezonu. Wygląda jak głowa zombie z rzadkimi włosami:) A to poczciwy kwriściąg:) Taka piękna ćma udająca patyczek odwiedziła
les mirabellesletnia pogoda wzywa do przyrządzenia czegoś lekkiego, choć pożywnego bo czekają mnie jeszcze wieczorne sporty. I taki był nasz obiad- konQbek zajął się przygotowaniem ciabatty z szynką szwarcwaldzką, mozarellą, pomidorami i bazylią, a ja błyskawicznie ukręciłam smuszi. Jako, że dostałam dziś bujny bukiet od dwójki drugoklasistów, pomyślałam że wykorzystam go do konsumpcji. Dzieciaki przyniosły mi dwa baldachy dzikiego bzu. Takie
les mirabellesbardziej zrównoważony. Przy okazji wizyty w ogrodzie można też zerwać gruszkę, która potem skończy w śniadaniowych pankejkach Jamiego Olivera . Niewiele pracy więcej a zamiast banalnej kanapki z twarożkiem i pomidorem (to zwyczajowe śniadanie mistrzów w moim wykonaniu) możemy zajadać się ciepłymi placuszkami. Ja się dałam skusić! ŚNIADANIOWE PLACUSZKI Z GRUSZKĄ 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka
les mirabellessię gdzieś je "dorwać", na pewno je przybliżę. Nie sądziłam, że tle może być filmów o tematyce gastronomicznej! "Kucharze historii" (2009) "Zaklęte rewiry" (1975) "Smażone zielone pomidory" (1991) "Vatel" (2000) "Volver" (2006) "Przepiórki w płatkach róży" (1992) "Wielkie otwarcie" (1996) "Kobieta na topie" (2000) "Ratatuj" (2007) "Podróż na sto stóp" (2015) "Moje wielkie greckie wesele" (2002) "Jedz, pij, mężczyzno
W kuchni Karmel-itkioliwek 1 łyżeczka octu winnego natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Odcedź fasolę. Przelej wodą. Zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Gotowe:). Świetnie smakuje z plasterkiem pomidora. Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka W Wiedniu zdecydowanie warto zwiedzić Muzeum Czekolady - mówię to jako jej miłośniczka. Wstęp tylko 5 euro, w tym wliczona jest degustacja (bez ograniczeń) oraz
Qlinarnie i Qlinarnierównież w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić więcej niż 3 filiżanki kawy czy herbaty dziennie. Zawarte w nich związki utrudniają przyswajanie żelaza. Dobrym pomysłem jest przyrządzanie koktajli z natką pietruszki
Qlinarnie i QlinarnieWilgotnymi rękoma formuj małe pulpety. Podsmaż i polej sosem pomidorowym albo zapiecz w piekarniku polane sosem w temperaturze 180 ° C przez około 30 minut. Sos pomidorowy - składniki : 1 puszka pomidorów sól, pieprz oregano, bazylia 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego Wrzuć do małego garnka zawartość puszki, zioła, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez około 10 minut pod przykryciem
Qlinarnie i Qlinarnieorphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wszyscy robią wegeburgery – robię i ja! Poniżej trzy pyszne wersje (bułka pełnoziarnista, sałata, ogórek, pomidor, cebula, pietruszka lub rzeżucha, kotlet, keczup i majonez wegański - wkrótce na blogu): 1. z kotletami gryczano-pieczarkowymi: Składniki: ½ szklanki kaszy gryc zanej olej 2 ząbki czosnku 1 cebula
Qlinarnie i Qlinarnie