Zimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta
Qlinarnie i Qlinarniebłyszcząca, jędrną skórkę! Składniki (2 porcje): 1 duży bakłażan (lub 2 małe - są lepsze, nie czuć w nich goryczy) 1 papryka żółta 10 pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłym pomidorem) 1/3 pora mozzarella 125 g 1/3 papryczki pepperoni bez pestek 1/2 pęczka natki pietruszki 1. Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ pozostawiając około 0,5 cm dokoła. Posolić (zarówno "łódeczki
Powiedz dietom niełyżeczka masła klarowanego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Paprykę kroimy w paski i smażymy na maśle. Jak zmięknie dodajemy jajko, przyprawiamy (u mnie bazylia, sól pieprz, suszone płatki pomidorów i chili) przykrywamy i czekamy aż jajko się zetnie. Rukolę myjemy wykładamy na talerz, posypujemy startą mozzarellą, następnie wykładamy paprykę z jajkiem i układamy kiełki. function load(url, callback
CoolinarniePLgłówki kalarepy 1 świeży długi ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory szczypiorek sól, pieprz majonez Kalarepę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać i schłodzić w lodówce
Jadło i czytadłoschłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut
Jadło i czytadłomąki pszennej 1/3 kostki drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju płaska łyżeczka soli olej do posmarowanie ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć mąką ze wszystkich stron
Jadło i czytadłotowarzystwie serka fety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie
Jadło i czytadłotego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a pora w paski. Warzywa wysypać na blachę z piekarnika
Jadło i czytadłosię na imprezy, ponieważ bazą jest ciasto francuskie, to przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane niż może Wam się wydawać. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody 2 ząbki czosnku
Niezły Młyneknastępnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
VioletoweKucharzeniełyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać z gałązek lub zostawić. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Warzywa wraz z fasolką umieścić w naczyniu żaroodpornym, przyprawić, wymieszać
Czerwień i błękitciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sajkofanka smakumiksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki
Apetyczna babeczkabataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 2×2 cm. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty
Mienta blogwyrzucić i zużyłem je do kanapek. Tak sobie pomyślałem, że warto tej paście, którą śmiało mogę nazwać czatnejem, poświęcić osobnego posta. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy
BaRepas