pomidory - 2500 przepisów (strona:125/167)

Wytrawny chlebek ze szparagami 139

Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka

Słodkie Przyjemności
Kebab ze szparagami 146

kroimy na małe kwadraciki, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy.Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sałatka z fetą i grzankami 213

feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ).Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty, z pomidorów usuwamy miąższ (jeżeli chcecie, możecie je wcześniej wyparzyć i obrać ze skórki). Cebulę obieramy, wyparzamy (podobno wtedy nie płaczemy podczas krojenia, choć jak dla mnie nie na każdego ten patent działa

Słodkie Przyjemności
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 195

smaku* domowa warzywna* "Ziołowo mi" (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek)* pieprz czarny* pieprz ziołowy* pieprz Cayenne * suszone pomidory* chilliWYKONANIE:Gotujemy udziec z indyka z warzywami. Gdy mięso jest miękkie do innego garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę buraczki i ziemniaczki, zalewamy wywarem aby je dokładnie przykryć i gotujemy do miękkości

Wypisz Wymaluj
GUACAMOLE 165

ogórka oliwasól, pieprz bagietka, pieczywo tostowe ( według uznania)Sposób przyrządzenia: Awokado przekroić, usunąć pestkę, wydrążyć środek, pokroić. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego drobno pomidora. Z chilli usunąć pestki, pokroić. Cebulę, czosnek, kolendrę posiekać. Następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera razem 1,5 łyżki oliwy. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki.Podawać na pieczywie

pieprzny smaczek
Makaron tagliolini z sosem pietruszkowym 204

Przypadkiem stałam się posiadaczką makaronu tagliolini, ale nie takiego zwykłego, tylko czerwonego - z dodatkiem pomidorów i chilli. Jak się okazało, smakuje on wybornie nawet bez żadnych dodatków i na pewno wkrótce przygotuję takie cudeńko własnoręcznie :) Tymczasem jednak miałam gotowca, wyrazistego w smaku i lekko pikantnego, dlatego właśnie postanowiłam podać go z łagodnym sosem, by wyrównać smaki. Najlepiej, by danie przy

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak pieczony z pieczarkami, słodkimi ziemniakami i jarmużem. 189

szklimy posiekaną por, podlewamy łyżeczka octu musującego. Nie solimy. Pieczarki, by były jędrne powinny być posolone na końcu obróbki.Obrane ziemniaki gotujemy na pół twardo.Na maśle podsmażamy suszone pomidory. Dodajemy jarmuż. Solimy i skrapiamy cytryną. Podsmażamy przykrywając drugą patelnią i co kilkanaście sekund przewracamy, tak by podgrzewać na przemian jedną z patelni.Gdy kurczak dojdzie wyciągamy go i przekładamy

BaRepas
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 679

smaku300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) sos beszamelowy:500 ml mleka100 g masła1/3 szklanki mąki pszennejsólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski.Następnie na patelni

Niezły Młynek
Risotto ze schabem 229

papryka* 1 łodyga selera naciowego* natka pietruszki* 2 cebulki dymki i szczypior z jednej* 1/2 brokuła* 300 g schabu* sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami),              lub osobno papryka i suszone pomidorySposób wykonaniaRyż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i rozsypać na tacy w celu wysuszenia.Mięso pokroić

Mix smaku
Diabelskie Małże 113

garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone.Gdy już sos się poddusi dodajemy małże

Kulinarna rozmowa
Paella 160

Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule.Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu, a kurczak

Kulinarna rozmowa
Makaron Puttanesca 251

chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis sie rozpadają i tworzą pyszną bazę smakową do sosu. Wtedy dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje.Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego

Kulinarna rozmowa
Włoska kanapka na gorąco 244

plasterki odchudzonej mozzarelli2 cienkie plastry pomidoraodrobina posiekanej czerwonej cebulki2 oliwki pokrojone w plasterki1 łyżka zielonego pesto z bazyliisól i pieprz do smakuNa jednej kromce chleba kładziemy mozzarellę, na to pomidor, drobno posiekana cebulka, oliwki i wszystko polać pesto. Przyprawić do smaku. Zapiekamy w opiekaczu, lub w tosterze w specjalnych torebeczkach do robienia kanapek.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Tomato Soup - Zupa Pomidorowa 176

pasta in the bowl, gently pour the soup. Add in a spoonfull of mascarpone cheese and drizzle around it with pesto.W dużym garnku szklimy cebulkę na oliwie i dodajemy pomidory. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i cukier i ponownie gotujemy ok 10 minut. Wyłączamy ogień i wszystko miksujemy na gładką kremową zupę. Doprawiamy do smaku.Na dnie miseczki

Kulinarna rozmowa
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 278

szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania