tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam
Codzienna kuchnia niecodziennaNaczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni.Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich:W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka.Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu
Codzienna kuchnia niecodziennaWiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie
Codzienna kuchnia niecodziennajest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon i obsmażyć lekko na maśle.Dzisiaj podałam takie naleśniki z pomidorem oraz...surowymi listkami szpinaku :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapodpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatemperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.)Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanaleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję
Codzienna kuchnia niecodziennaduszę na sporym ogniu. W między czasie nastawiam wodę na makaron w dużym garnku, dodaję sól. Gdy mięso będzie już miękkie, a woda w większości odparuje dodaję pomidory i przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba dodaję pierzu czy soli na koniec doprawiam bazylią, oregano. Oczywiście można posypać żółtym serem po wierzchu ! Smacznego
NA MOIM TALERZUłyżki startego drobno sera gruyèreświeżo mielony kolorowy pieprzszczypta gałki muszkatołowejsól morska1 łyżka masłakilka kropel oliwy4 plastry gruszki2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło
Food Squaremielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:Papryki przekroić na połówki i oczyścić
Food Squareroladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna.Skład:-kapusta pekińska-papryka-ogórek-pomidor-cebula-majonez bądź olej-przyprawa warzywko-jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkęPrzyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe
Maminek kulinarnytostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy prażona cebulką.Tosty są gotowe
Maminek kulinarnyPosypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera. Zapiekanka jest już gotowa i można ją podać z dodatkiem ketchupu,ale jak dołożymy plasterki pomidora, ogórka i odrobinę szczypiorku-zapiekanka zyska na smaku.Smacznego! Podziękowania dla Tereni za świetny i smaczny pomysł
Maminek kulinarny