pomidory - 2500 przepisów (strona:136/167)

Walentynki już jutro – 14 lutego. 161

gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu  i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka    -  Sałatka z avokado i granatu, Zupa   -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji –  Tiramisu mój ulubiony deser

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 164

Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy.1 puszka pomidorów pelati1 duże jabłko winne1 mała cebula2 łyżki rodzynekpo pół łyżeczki: imbir  świeży ,cynamon ,kumin3 goździki1 łyżka sosu sojowego1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnegopieprz ,cukier ,sól do smakuPomidory i jabłko

Kulinarny karnet Christophera
BIG pierogi z kurkami . 147

wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką

Kulinarny karnet Christophera
Wynalazki kuchenne czyli bakłażan z dodatkami. 126

Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i  ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy  jako samodzielne danie lub  jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

mogę  włączyć piece i grzać gorące dania. Zupa, o niej napiszę  tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych  pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi

Kulinarny karnet Christophera
Indyk w " lisiej skórze". 190

pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas  pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować. Roladę

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia kulista faszerowana. 149

Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso

Kulinarny karnet Christophera
Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków. 285

Rolls of chicken with spinach. Składniki. 2 piersi z kurczaka 5 dag świeży szpinak 4 pomidor suszone z zalewy 1 ząbek czosnku 0,5 cebula przyprawa do dań Kucharek pieprz biały Sos. 5 szt grzyby boczniaki 0,5 cebula 100 ml bulion grzybowy 50 ml śmietana 36% pieprz czarny Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić przez folię, doprawić. Ząbek czosnku

Kulinarny karnet Christophera
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 300

gorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą. Chrupiemy  solo. Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką. Kanapka z jarmużem. Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym  chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety z białej kapusty z koperkiem 189

doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron  kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego

Kulinarny karnet Christophera
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 224

piecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów. Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 154

Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane

głodny alergik
Pomidorowa zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem (bez glutenu, mleka i jajek) 203

foremek do zapiekania, można posypać serem (przy braku alergii na mleko) i przyprawami. Zapiekać pod przykryciem, w temp. około 180 stopni przez 20 minut. Do posypania użyłam suszonych pomidorów z natką i czarnuszką

głodny alergik
Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 161

endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z dyni 1 łyżkaorzeszki piniowe 1 łyżkaoliwa 2 łyżkiocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczkasól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszkiPrzygotowanie:Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem, solą i cukrem (zamiast cukru można użyć syropu z agawy lub miodu

głodny alergik
Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek) 202

Ciemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania