pomidory - 2500 przepisów (strona:130/167)

Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 230

gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 149

naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 171

duszę na sporym ogniu.  W między czasie nastawiam wodę na makaron w dużym garnku, dodaję sól. Gdy mięso będzie już miękkie, a woda w większości odparuje dodaję pomidory i przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba dodaję pierzu czy soli na koniec doprawiam bazylią, oregano. Oczywiście można posypać żółtym serem po wierzchu ! Smacznego

NA MOIM TALERZU
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 149

łyżki startego drobno sera gruyèreświeżo mielony kolorowy pieprzszczypta gałki muszkatołowejsól morska1 łyżka masłakilka kropel oliwy4 plastry gruszki2 łyżki konfitury z czerwonej  cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło

Food Square
Papryki faszerowane chili con carne 181

mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:Papryki przekroić na połówki i oczyścić

Food Square
Sałatka wielowarzywna 200

roladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna.Skład:-kapusta pekińska-papryka-ogórek-pomidor-cebula-majonez bądź olej-przyprawa warzywko-jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy      Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkęPrzyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.   Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

Maminek kulinarny
Tosty z jajkiem sadzonym 147

tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor   Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy prażona cebulką.Tosty są gotowe

Maminek kulinarny
Zapiekanka na chlebowych grzankach 177

Posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.   Zapiekanka jest już gotowa i można ją podać z dodatkiem ketchupu,ale jak dołożymy plasterki pomidora, ogórka i odrobinę szczypiorku-zapiekanka zyska na smaku.Smacznego!   Podziękowania dla Tereni za świetny i smaczny pomysł

Maminek kulinarny
Szaszłyki z grilla 176

   Była już karkówka w plastrach oraz karkówka na różne sposoby.Czas na karkówkę z grilla w szaszłykach.Ok. 1 kg karkówki kroimy, tym razem nie

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 163

roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.   Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy.Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 206

Surówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować.Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak.   Składniki:-kilka liści sałaty radicchio-pół ogórka-pomidor-papryka-cebula   Składniki na sos:-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego-1 czubata łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-sól, pieprz-czosnek granulowany-sumak przyprawowy   Zaczynamy od przygotowania sosu.Jogurt łączymy

Maminek kulinarny
Chili con carne 139

dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Podajemy na ciepło

Smakowity Blog Kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 187

Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty. Mięso smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony.Salsa z awokadoKorniszony, dymkę, papryczkę chilli i pomidora bardzo drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z arbuzem i rzodkiewką 183

suszonych pomidorów1 pęczek rzodkiewekpęczek natki pietruszki1 cebula czerwonaSos:6 łyżek octu balsamicznego2 łyżeczki cukru brązowegosól, pieprzPrzygotowanie:Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy. Sos dodajemy do sałatki. Sałatkę podajemy ze świeżym, ciepłym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Frittata z fasolki szparagowej 218

tego samego po raz drugi. Stąd też i pomysł  na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa,  ale też  z pomidorami, szpinakiem, cukinią , grzybami. Świetnapotrawa  na kolację -sukces gwarantowany -polecam :)SKŁADNIKI     3 jajka całe    3 białka z jajek300g fasolki szparagowej    3 łyżki

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania