pomidory - 2500 przepisów (strona:131/167)

Pierś z warzywami 197

smaków Piątnicaolej do duszenia Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej i kilka minut smażyć.Dodać suszone pomidory -igiełki oraz mieszankę warzywną i przyprawy oraz bulionetkę. Dolać troszkę wody i dusić do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 151

neutralne w smaku (pasuje i do dżemiku, i do szyneczki), z tą lekko wyczuwalną nutą w tle, której nadają nietypowe dodatki. Jednak posmarowane masłem i z plastrem sera i pomidora smakuje jak zwykłe bułki. Tym razem zostawiłam je na noc do wyrośnięcia w lodówce - chciałam mieć świeżutkie, cieplutkie bułeczki na śniadanie. Można je jednak odstawić na drugie wyrastanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
We włoskich klimatach 155

oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam), za to dorzuciłam całkiem sporo tymianku (skoro już stoi w doniczce, to niech się nie marnuje). Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor i jestem pewna, że nawet największy niejadek nie przeszedłby obok niego obojętnie w porze śniadania. Pomidorowa focaccia z tymiankiemSkładniki:(na 1 sporą focaccię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki duńskiej babci 161

się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie.Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia C. ratuje błyskawicznymi bułeczkami.Kiedy był małym chłopcem, jego Mama piekła takie na każde

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez drożdży i zakwasu 211

jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie śniadanie. C. też zjadał z apetytem. Polecam eksperymentatorom i tym, którzy chleba na drożdżach jeść nie mogą.Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 155

dodatkiem soku jabłkowego. Hmm... Do chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących ziaren słonecznika, i wystarczy masło i pomidor do pysznego śniadania. Nam smakował bardzo - spróbujcie koniecznie.Twist ze słonecznikiemSkładniki:(na 1 spory bochenek)300 g mąki pszennej200 g mąki pszennej pełnoziarnistej20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli250

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 177

podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 258

kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;1 jajo;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;1 średni pomidor;1 mała, czerwona cebula;1/2 główki sałaty lodowej.Sos czosnkowy:5 łyżek jogurtu greckiego;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki cukru;1 łyżeczka pieprzu ziołowego;1 łyżeczka czosnku granulowanego.Sposób przygotowania:Do dużej

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 217

mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować.Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 184

cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal

SzczyptaSmaQ
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 401

Witajcie :)Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o)Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani

W kuchni Katie
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 260

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.):300 g dyni pokrojonej w kosteczkę1 cebula3 ząbki czosnku4 średnie pomidory bez skórypieprzsólpłaska łyżeczka startego korzenia imbiru1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoniłyżeczka cukrułyżeczka oreganooliwa z oliwekPodsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę  dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy

kuchcikownia
Frittata 118

otaczających nas dookoła kolorów, zapachów i aromatów "...czyż nie tego szukamy w życiu? Różnorodności, emocji, pasji...?"Zapraszam do stołu.Składniki:1 papryka żółta1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1/2 pęczek szczypiorku 1/2 pęczek natki pietruszki 1/2 cukiniikilka różyczek brokułu 3 jajka od szczęśliwej kurki1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki dużo pieprzu

pieprzny smaczek
Sałatka z miętą i kuskusem 147

wymieszać widelcem i ostudzić. Świeżą miętę i szczypiorek opłukać, osączyć i posiekać ( ja robię to blenderem na drobny maczek). Papryki oczyścić z gniazd, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Warzywa, miętę i szczypiorek, połączyć z kaszą i oliwą. Wymieszać. Sałatkę doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i ziołami. Przed podaniem schłodzić

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania