biszkopt był wg przepisu mamusi :) Składniki: 5 jaj (żółtka osobno od białek), 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki oleju, Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Uwaga! wszystkie składniki do biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej. Białka ubić(...)sztywno powoli dodając cukier. Dalej pojedynczo dodawać żółtka i mieszać, ale już ręcznie :) Następnie dodać przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 ° C na ok. 25-30 minut
Delicious TitbitsPodziękowania dla Ewy za przepis :) Ciasteczka na pewno będą często gościć na moim stole. Dokonałam w nim małych modyfikacji - zamiast margaryny dałam masło i zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia. Składniki(...)kostka masła, 2 cukry waniliowe, 3/4 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki otrębów pszennych, 1 łyżka płatków owsianych (błyskawicznych), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatki: płatki owsiane do obtaczania, ulubiona konfitura - u mnie moja własna morelowa :) Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto po wyrobieniu jest lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Urywamy małe kawałki i robimy kuleczkę o wielkości
Delicious TitbitsCzęsto piekę dla mojej rodzinki różne mufinki, a cytrynowe w szczególności odpowiadają kubkom smakowym moich łakomczuchów... a największym łakomczuchem jest mój mąż :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cytryna (sok, otarta skórka z cytryny). Sypkie składniki mieszamy ze sobą(...)Nakładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Z tej porcji wychodzi 12 mufinek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C na 20-25 minut (ja piekę z termoobiegiem). Krem: 1 kopiasta łyżka cukru pudru, 1 kopiasta łyżka serka waniliowego, 1 kopiasta łyżka masła, Serek mieszamy z cukrem pudrem i wlewamy roztopione ostudzone masło. Na 5 minut
Delicious Titbitsformujemy wałek i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 30 cm x 12 cm. Przykrywamy ręczniczkiem do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na końcu smarujemy ciasto chlebowe wodą. Pieczemy przez 50 minut na początku w temp. 200 ° C przez 30 minut, a po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 ° C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Ja piekę(...)chlebek bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy od razu z pieca i studzimy na kratce
Delicious Titbitskotlety oraz użyłam pełnoziarnistych bułek, więc wyszła zdrowsza wersja tego męskiego przysmaku. Muszę przyznać, że były one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego(...)kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety do burgerów połączyć ze sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: Ogórka kiszonego zblenduj. Dodaj do niego cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę. Posól i popieprz do smaku. Zblenduj
Fabryka pomysłówwolę gotować niż piec słodkości, ale i te umiejętności trzeba chociaż w małym stopniu opanować. Tak więc postanowiłem upiec ciasto kakaowe tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach. Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru(...)dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wówczas ciasto na 100% nam nie przywrze do ścianek . Pieczemy w temperaturze 180' C przez pół godziny. Moje ciasto nie wyrosło równomiernie, a tylko środek, wiec postanowiłem zrobić z niego a'la kopiec kreta . Przekroiłem go na 4 części. Jedną
cookplłyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli , 2 jajka, odrobinę roztopionego masła do przesmarowania foremek. Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę wsypujemy sól i proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na lekko brązowy kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem, często też z odrobiną masła
cookplformę 24x24cm. Składniki: Ciasto : 5 jajek+ 2 białka z kremu 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao margaryna 250g 2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Galaretka z truskawek: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Margarynę, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w garnku, a potem studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy kakaowa mieszanina wystygnie, wlewamy ją do mąki, dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Ubijamy pianę z 7 białek i mieszamy z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Czerwona PorzeczkaKurczak pieczony na ryżu Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję , bo tu możliwości jest wiele i można się tym przepisem mocno pobawić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i całość nakrywamy folią . Po upływie 1 godziny , zdejmujemy folię i ponownie podnosimy temperaturę do 180 C , pieczemy jeszcze około 30 minut – kontrolując żeby skórka na kurczaku nie zaczęła się przypalać . Wykładamy na talerze nabierając kurczaka , razem z całym dobrem z pod spodu Smacznego ! Post Kurczak pieczony na ryżu
Ogrodnik w podróżymoment ...Taki jak dziś :) Na podpieczone ciasto rozsmarowałam szklankę przesmażonych jabłek i ułożyłam kilka pokrojonych truskawek. Ciasto przed pieczeniem nakłułam widelcem. Na wierzch rozłożyłam resztę cienko rozwałkowanego ciasta. Piekłam w prodiżu w foremce 24 cm średnicy przez prawie godzinę. Można skorzystać z tego przepisu . A może
Proste PotrawyDzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej(...)mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut. Gotową
Kuchenne Wariacjemiski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut w 170 stopniach, mieszając co ok.5-8 minut, ponieważ granola szybko się przypala. Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do szklanego słoika lub metalowej
Truskawkowa Fiestałyżek bułki tartej lub kaszy manny.Doprawione mięso przełożyć do keksówki (25x11) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Foremkę z mięsem wstawiłam tym razem do prodiża i piekłam około 1 godz.Świetnie nadaje się do chleba, ale może też być daniem na ciepło. Wystarczy do tego tylko ulubiona surówka
Proste Potrawyfoliowym na mrożonki, polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu.Mięso powinno się marynować 36-48 godzin.W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą.Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić.Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby
Mix smakupiasek, potem dodałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam do momentu, aż składniki przypominały mi strukturą mokry piasek, który przełożyłam do tortownicy o średnicy 26 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ugniotłam łyżką i wstawiłam do lodówki. W tym czasie zabrałam się za masę serową.Masa serowa:900 g sera półtłustego, ja użyłam z wiaderka Wieluń (nie jest(...)połączenia się składników, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na samym końcu dodałam pokruszoną chałwę i wmieszałam ją w masę łyżką. Masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę. Po godzinie wierzch bardzo lekko się zarumienił i stał się sprężysty, co dla mnie to było znakiem, że czas wyłączyć piekarnik
Blondynka Gotuje