cynamon- u mnie to cała torebka Dodajemy miód, olej i mieszamy całość ręką Na koniec dodajemy wodę aż do uzyskania kleistej konsystencji Kładziemy masę na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę z piekarnika i rozprowadzamy Jeśli wolimy bardziej chrupiącą wersję rozprowadzamy cienko- osobiście wolę kiedy(...)granola nie jest chrupka, więc rozprowadzam masę grubiej, niekoniecznie na całej blaszce Czynność ułatwimy sobie poprzez zmoczenie dłoni w wodzie Całość lekko przyklepujemy i kroimy w dowolny kształt Pieczemy w 160° przez około 45 minut Słodko-słony, orzechowo-cynamonowy smak batonów jest tak wciągający, że ciężko jest się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek- mnie niestety rzadko udaje się
peanutbuttermonsterbanana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 10-15 minut w 180°C Tak przygotowane ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko w domu, ale również "na drugi dzień"- w pracy, szkole czy też podróży
peanutbuttermonsterupiec soczysty schab :-). Będzie doskonały na ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab: schab z warkoczem pieczony w majeranku , schab ze słoika , schab karkowy z pończochy i schab pieczony w przyprawach . Schab w majeranku nadziewany śliwką Składniki: 1,2 kg schabu 3 łyżki majeranku(...)mięso. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykryciem i na 12 - 24 godziny wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schab podlewamy 2 - 3 łyżkami wody i pieczemy około 1, 5 godziny. Po upieczeniu zdejmujemy siatkę i podajemy na ciepło lub na zimno
Kulinarne przygody Gatityzostaliśmy uraczeni, pięknym, odżywczym rosołem na kilku rodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież w szpitalu podawali pieczone jabłka, a ciasto to tylko mąka, cukier, masło i żółtka - od tamtej pory piekę szarlotkę co kilka dni. Zmienia jakość pierwszych tygodni macierzyństwa, które - nie oszukujmy się - dają w kość(...)ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi mi o głaskanie ciasta). Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na jabłka - będzie pysznie chrupać ;-) 5. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 C góra-dół przez ok 45 minut (lub chwilę dłużej) - generalnie wyjmujemy z piekarnika jak wygląda apetycznie. 6. Posypujemy cukrem pudrem
Matka Żywicielkapójdę szaleć przez całą noc na mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem. Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto. Potrzebujesz: NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki NA WIERZCH śmietana(...)białą masę. Dodać żółtko. 2. Ucierając dalej dodawać po trochu przesianą mąkę. 3. Zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. 4. Piec nagrzać do 170 C góra dół. 5. Ciasto rozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut
Matka ŻywicielkaPrezent- niespodzianka na DZIEŃ KOBIET :) Przepis na tę babeczkę z najlepszymi życzeniami ode mnie dla wszystkich Kobiet :) Składniki : 10 dag masła 5 płaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć(...)zmielone orzechy Ubijamy białka na pianę i mieszamy ostrożnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową : 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody, 12 dag cukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam
Proste Potrawynajlepiej zmiksować Po połączeniu składników dodać miękkie masło, zmiksować, dodać stopniowo ser, śmietanę i ponownie zmiksować Ubić białka na pianę i dodać delikatnie mieszając pianę z masą Piec przez co najmniej 60 min. w temp. 180 stopni C (zrobić test patyczkiem) Sernik piec w dużej blaszce, po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wierzch można polać czekoladą. Mój sernik(...)był z połowy składników ( dałam 7 dużych jaj) i piekłam przez 60 min. w prodiżu
Proste PotrawyPrzepis dostałam od p. Agnieszki. Przymierzałam się długo, aż wreszcie dojrzałam do kolejnego tortu:) Składniki na biszkopt : 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki wody Składniki na masę do przełożenia tortu : 1 serek mascarpone 500 g 1 serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki(...)ubić ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm Przygotowanie masy do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki
Proste PotrawyPyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami SKŁADNIKI (2 porcje) 4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej (po ok .100) 2 duże pomidory kulka mozzarelli (125g) pieprz cytrynowy sól bazylia, oregano, czosnek PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem(...)bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry i resztę pomidorów + zioła. Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy wszystkimi przyprawami. Zawijamy w folię i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje Kuchenne Rewelacjerybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI (10 min): dobrze(...)blachę. Każdy ziemniak albo smarujemy albo lekko polewamy tłuszczem (może być masło lub zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy
Nerds Kitchenminut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch ciasta białkiem i kładziemy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Smacznego! :) Rada: Przed zawijaniem na kurczaka można położyć ser żółty lub mozzarellę, podsmażone wcześniej pieczarki
My Culinary Artlimonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory . Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską składniki(...)porcję: • garść świeżych listków szpinaku • 1 figa szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka syropu cukrowego • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce, jeśli robimy większą ilość to składniki wlewamy do słoiczka, zakręcamy i łączymy przez potrząsanie. Szpinak układamy na talerzu, na powierzchni układamy zwinięte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajek. Kluski są podstawą kuchni polskiej, są zazwyczaj dodatkiem do mięsa i zup. Moje Kluski ziemniaczano-serowe przypominają wyglądem tradycyjne kopytka . A do przygotowania klusek wykorzystałam resztki obiadowe: pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy. Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski szpinakowo-serowe polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną(...)kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMikołaj się częstuje. Porcja na 40-50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek) Składniki: 450 g mąki 2 żółtka 250 g masła 250 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ok 100 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów Przygotowanie: Na patelnię wlej miód i podgrzewaj tak aby zgęstniał (ok 6-8 minut), odstaw do ostygnięcia(...)Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu i posypujemy migdałami. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Obserwuj je jak się zarumienią to gotowe ( wszystko zależny od piekarnika). Smacznego
Niezły MłynekKażdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie zmiksować z cukrem pudrem) i kolorowymi, cukrowymi perełkami. Przepis z książki "Współczesna
Ugotować