Składniki : 2 i 1/2 szklanki mąki 4 żółtka 3/4 kostki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany, u mnie gęsty jogurt czereśnie - 40 dag, u mnie tylko 30 dag 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Przygotowanie : Żółtka utrzeć w misce z cukrem Mąkę wymieszać z proszkiem, wysypać na stolnicę i dodać masło - posiekać, potem wlać żółtka i dodać śmietanę, wyrobić mokrymi rękoma Połączone składniki formujemy w owalną kulkę i dzielimy tak, by 2/3 ciasta ułożyć na dnie foremki, o średnic... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula