babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić. 3. Suszone owoce drobno posiekać. 4. W misce wymieszać składniki suche(...)owoce. 5. Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto dowolnie udekorować, np. jadalnym złotym brokatem, jak na zdjęciu poniżej
Domowa Cookierenka Agipokojowej, aż mięso nie będzie zimne. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 ° C. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć mięso do piekarnika. Piec łącznie 2 godziny. W połowie czasu mięso obrócić na drugą stronę, zaś 30 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Mięsa nie kroić od razu, tylko zostawić na 5 minut jeżeli będziecie je jedli na obiad
Passions hobbies lifeblasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij upieczone ciasteczka i delikatnie obtocz je w korzennej mieszance. Ciastka po upieczeniu wciąż są miękkie dlatego postępuj z nimi delikatnie. Z upływem czasu
codojedzeniajajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko L 3/4 szklanki cukru 150g masła 1 łyżka cukru wa niliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 900g masy makowej w puszce 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić(...)zagniatamy i rozcieramy w dłoniach tak by powstały grudki. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować
Szefowa kuchnizawsze z czekoladową polewą i udekorowany posypkami. składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) 3 łyżki kakao 4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy ( ok 1/2 słoiczka) Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej(...)koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i kolorowe posypki Delecta. Polewa czekoladowa
Monia miesza i gotujeroztrzepanym jajkiem. Na środek nakładamy porcję wymieszanej masy makowej. Zaplatamy węższe paseczki i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na kilka minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnyŚwięta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa: 500 g zmielonego sera, 2 jajka, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy(...)Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu klika minut
słodki bratekwlać śmietanę i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany farsz przełożyć na kawałki karpia. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec około 20-25 minut w 180ºC . Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Przyprawione kawałki karpia Po lewej: usmażone kawałki karpia Po prawej: całość przed pieczeniem
Ugotowaćczęści. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację: ok. 150 g masy makowej lukier cukier puder Wystudzone
Domowy Smak Jedzeniawielkość wedle uznania). Na każdą z nich nakładamy trochę szpinaku. Zlepiamy tak, aby utworzyć zamknięte bułeczki. Bułeczki układamy klejoną częścią do spodu na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance. Pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (czyli w 200 st. aż będą rumiane
Weganka gotujeDelikatnie solimy. Mięso mielone łączymy z drobno posiekanym serem mozzarella oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadziewamy przygotowane połówki cukinii i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp 170st C (funkcja grzania dolnego) przez ok 30 minut. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziesłodkie. I nie skłamię jak napiszę, że po takim jednym mam dość słodyczy na długi czas. Wystarczy zmiksować namoczone daktyle, rodzynki, orzechy ziemne i owsiankę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć przygotowaną masę i ugnieść. Potem należy wyciągnąć i pokroić w batoniki. Placki Najprostszy przepis, z którego najczęściej korzystam to jogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie(...)Łowicz 100 % bez dodatku cukru). W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Łączymy wszystko razem, mieszamy. Połowę ciasta nakładamy do foremek, dajemy ulubiony dżem i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. To zestawienie kilku przekąsek, które zabieramy ze sobą na spacery, wyjazdy lub dłuższe zakupy. Zbliża się lato, będzie coraz cieplej, więc musisz pomyśleć
lady-och-mistrzyni.blogspot.comformach znowu przykrywam i równocześnie odpalam piekarni, kiedy uzyska 200 stopni będzie akurat czas na włożenie foremek do pieczenia. To u mnie, rozgrzewanie trwa ok. 15 minut. Piekę ok. 30 minut. Piekąc w jednej dużej keksówce (ok. 10 cm na 40 cm), trwa to raczej 40 minut. Najlepiej po pół godzinie sprawdzić drewnianym patyczkiem. I gotowe! Mniej
I tu będę miała takie tesobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru + 2 łyżki - 4 jajka - 1 kostkę masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżki kakao - 1 cukier wanilinowy - 5- 5 lasek rabarbaru ok. 45cm długości (lub inne owoce ewentualnie słoiczek kwaskowego dżemu) Na początek kroję porządnie wymyty rabarbar(...)nawet mój straszy synek, który nie lubi bezy prosił o kilka dokładek. Musiałam ciasto chronić przed moimi łasuchami, bo nie zostałoby nic dla gości, z myślą o których je piekłam. Jak byłam małą dziewczynką wyobrażałam sobie, że wielki liść rabarbaru to tylko moja parasolka. Taka przeciwsłoneczna. A tak w ogóle byłam przekonana, że w ogrodzie pod krzakiem rabarbaru żyją jakieś
I tu będę miała takie terysuję okrąg mniejszy niż tortownica, której będę używać, połowę bezy orzechowej rozprowadzam na papierze. Drugą część rozmieszczam w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na niej rozsypuję grubsze orzechy. Piekę obie równocześnie, wkładam do 180 stopni, po 5 minutach zmniejszam do 160, piekę 15 minut i zamieniam blaszki miejscami, piekę teraz kolejne 15 minut. Po upieczeniu studzę i umieszczam spód
I tu będę miała takie te