pieczenie - 19054 przepisów (strona:471/1271)

Swieto Trzech Kroli 222

zoltko i jajko. Ubijamy by masa byla gladka. Na koncu dodajemy lyzeczke rumu, moze byc koniak. Mase chlodzimy w lodowce przez okolo 30 minut. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladamy jedno kolo z ciasta. Wykladamy na nie mase migdalowa pozostawiajac z kazdej strony 2cm marginesu. Mase najlepiej rozprowadzic lopatka. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym zoltkiem i calosc przykrywamy drugim(...)naciecia wokol calego ciasta dzieki czemu brzegi dobrze sie skleja. Wierzch ciasta smarujemy reszta roztrzepanego zoltka i odstawiamy na 10 minut do lodowki do wyschniecia. Przed wsadzeniem ciasta do pieca mozna porobic nozem lub widelcem wzorki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez okolo 45 minut. Ciasto najlepsze jest na cieplo. Smacznego

Przysmaki Karolki
Mini buleczki z feta 201

buleczkom daleko do tamtych z licealnych lat, wszak ser nie ten i bulka zupelnie inna. Mimo to takie wlasnie wspomnienia do mnie wrocily gdy zabieralam sie za ich pieczenie. Co do mojego wypieku to wyszukalam go w ksiazce "Kuchnia Polska" wydawnictwa Swiat Ksiazki. Przyznam, ze fotka wygladala bardzo obiecujaco. W rzeczywistosci moje buleczki nie sa tak urodziwe(...)jeszcze chwile odstawiamy zeby wyrosly. Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni. Nie solimy. Buleczki smarujemy roztrzepanym bialkiem. Ukladamy na nich cebule i kawalki sera feta. Posypujemy ziolami. Pieczmy w temperaturze 200°C az stana sie rumiane. Smacznego

Przysmaki Karolki
Hauskove knedliki 201

mineralnej sol odrobina proszku do pieczenia wykonanie: Z bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle. W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy. Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny. Po tym czasie

Przysmaki Karolki
Uroki lata 201

Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia masa serowa 100g serka mascarpone 100g gestej smietany 1 zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru 125g zmielonych orzechow laskowych okolo 800g malin (dalam mrozone(...)wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy. Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem

Przysmaki Karolki
Tarta na zabicie nudy 196

doslodzic. Budyn ma byc dosc gesty. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kola i wyklaamy nimi foremki do tart. Na ciasto kladziemy papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczmy przez 10 nimut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy do wystygniecia, a nastepnie na ciasto wykladamy przestudzony, ale nie zimny, budyn. Jablka obieramy i kroimy

Przysmaki Karolki
Ricotta. Jagody. Pancakes. 192

Amuses bouche . Pancakes z ricotty z jagodami zrodlo skladniki: 200g serka ricotta 250ml mleka 2 duze jajka 1 cukier waniliowy 40g cukru 300 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki(...)soli maslo lub olej do smazenia 100g swiezych lub mrozonych jagod wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z mlekiem, ricotta, cukrami i sola. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, a nastepnie stopniowo dodajemy ja do masy mleczno-jajecznej. Ciagle mieszamy. Na koncu ubijamy bialka ze szczypta soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, rozprowadzamy na niej

Przysmaki Karolki
Jablecznik mojego dziecinstwa 229

temperaturze 180°C do chwili gdy wierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie by nie wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest(...)luzne. Na warstwe jablek nakladamy pozostale ciasto. Najlepiej rozprowadzic je za pomoca noza, wtedy warstwa ciasta bedzie rowna. Jablecznik ponownie wkladamy do piekarnika i pieczemy go przez okolo 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzamy je i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Quiche w meskim stylu 218

odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie wypelnaimy nim foremke do tart. Na ciasto ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np fasole by je obciazyc i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic, a nastepnie napelnic farszem. farsz: Baklazany myjemy i kroimy wzdluz na plastry. Lekko solimy i odstawiamy(...)Mieszamy do chwili gdy sos stanie sie jednolity i gesty. Sciagamy z ognia i dodajemy zoltko. Doprawiamy sola i pieprzem. Polewe rozprowadzamy na baklazanach. Calosc posypujemy tartym serem. Quiche pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego

Przysmaki Karolki
Lasagne z dynia 236

lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-) Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil sie po domu i sprawial, ze Viki juz nie mogla doczekac sie obiadu. Lasagne z dynia skladniki: 12 platkow lasagne (na 3 warstwy(...)tartego parmezanu sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce oliwy z oliwek i wykladamy na blache do pieczenia. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut, az dynia bedzie miekka. Upieczona dynie rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niej serek, starty parmezan i smietane. Doprawiamy

Przysmaki Karolki
Tarta orzechowa 208

długa kąpiel. Słonce zagląda do okien, zachęca do wyjścia na dwór. W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado(...)dodajemy  miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego kremu dodajemy 100g posiekanych orzechów i mieszamy. Gotowa masę wylewamy na ciasto. Na wierzch posypujemy reszta orzechów. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego! Uwaga : Myślę, że następnym razem dodam do tarty

Przysmaki Karolki
Ciasto orzechowo-czekoladowe 284

Amaretto do ubitych żółtek. Mieszamy. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Ciasto delikatnie mieszamy. Foremkę o wymiarach 10x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam 40 minut, ale to z racji mojego piekarnika). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i dekorujemy

Przysmaki Karolki
Zupa na zamówienie 173

przesada. Chcąc jednak dogodzić dziecku po tygodniowej nieobecności w domu, następnego dnia na stole pojawiła się zamówiona zupa. Nie do końca pomidorowa, ale jednak z pomidorami i jeszcze z pieczoną papryką i soczewicą. Gęsta, sycąca i pyszna. Zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku(...)kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę na ćwiartki. Przygotowane warzywa wraz z ząbkiem czosnku obtaczamy w oliwie i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 150°C do miękkości. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wraz z pomidorami miksujemy blenderem. Dolewamy bulion i soczewicę i gotujemy zupę aż soczewica będzie miękka

Przysmaki Karolki
Sernik z borówkami 213

uzyskać jednolite ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejmy dno ciastem. Ciasto jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Umyte borówki wkładamy na patelnie z 20 g masła i cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez(...)rozpuścić. Ser ubijamy mikserem z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i śmietaną. Na końcu dokładamy do masy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę serowa nakładamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 100°C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim sernik na jeszcze 15 minut. Ciasto podajemy schłodzone

Przysmaki Karolki