
Murzin to wypiek pochodzący z z rejonów województwa śląskiego, konkretnie okolic Śląska Cieszyńskiego. Pieczono go na Wielkanoc. Formę miał podłużną albo okrągłą a wielkość bywała różna - dla całej rodziny pieczono większe murziny, dla dzieci małe bocheneczki. Skórka takiego chleba powinna być dobrze wypieczona a w środku kawałki wędlin winny być zatopione się w cieście i to chyba nie bardzo mi się udało uzyskać. Nazwa murzin wywodzi się od koloru chleba - kiedyś pieczono go z ciemnej, grubej mąki a do tego b... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
bardzo ciekawy przepis, pierwszy raz spotykam się z murzinem.podoba mi się i zapisuję, kiedyś na pewno upiekę!Pozdrawiam!
Nigdy o czymś takim nie słyszałam, ale przepis bardzo mi się podoba. :) Pozdrawiam.
Wygląda jak bułka BB, tylko na słono i z szyneczką. Jak dla mnie super, bo niesłodko :-)
Piekłam już kilka razy ten tradycyjny śląski wypiek ale w trochę innej formie, bardziej tradycyjnej.Twój jest bardziej nowoczesny i na pewno smakuje wyśmienicie !
Nina, a jaka jest forma bardziej tradycyjna ? W książce "Śląska kucharka doskonała" znalazłam murzyna w formie bułeczek a w środku cały kawałek kiełbasy
Swietne,gotowa kanapka.Tyle lat mieszkalam na Slasku (opolskim),ale tez pierwszy raz i slysze i widze!