Taki sok w spiżarni to skarb. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiliście to najwyższy czas go zrobić. Czarny bez jeszcze jest na krzaczkach, śpieszcie się bo za kilka dni opadnie. Składniki: 3 kg czarnego bzu 1 szk wody 3 łyżki soku z cytryny 0,5 kg cukru Przygotowanie: Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekk... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...moje dziecko wzmagało się 3 miesiące z katarem i kaszlem...wszystko już minęło po zastosowaniu syropu z czarnego bzu :)
o, ja właśnie dwa dni temu zebrałam owoce czarnego bzu z krzaków i wczoraj zrobiłam syrop. pierwszy raz. i cieszę się że jeszcze się załapałam na owoce, bo bałam się, że już do przyszłego roku będę musiała czekać. mam pytanie, które mnie dręczy i nie umiem sama sobie odpowiedzieć. wiem, że bez musi być poddany obróbce termicznej, żeby nie miał właściwości toksycznych. więc mój syrop zagotowałam. potem, po wlaniu do słoików i butelek, jeszcze je gotowałam, ale krótko (jako, że robiłam go ze względu na jego lecznicze właściwości, nie chciałam zbyt długo gotować, żeby wszystkiego co dobre w nim nie zniszczyć). no i żaden słoiczek ani butelka mi nie "zassały" (z dzieciństwa pamiętam, że gdy moi rodzice robili przetwory, to potem nakrętka powinna być wklęśnięta i przy stukaniu w nią palcem wydawać głuchy odgłos - no więc moje takie nie są - można je wciskać i mają dźwięczny odgłos). więc pewnie pasteryzacja się nie udała?? nie mam wielkiego doświadczenia. nie wiem, czy mogę przechowywać tak jak są (może w lodówce?), czy jeszcze raz je wstawiać do gotowania? co zrobić, żeby pasteryzacja była udana? a cukru dałam więcej niż w tym przepisie, co może mieć wpływ na przechowywanie też. bardzo proszę o radę kogoś bardziej doświadczonego w temacie! Magda
Co znaczy krótko, ile minut pasteryzowałaś?Wg mnie powinnaś od zagotowania pasteryzować minimum 10 min. No i woda powinna się gotować. Myślę że powinnaś jeszcze raz je poddać pasteryzacji.
Taki soczek to jest coś :) ja w zeszłym roku zrobiłam zaledwie 2 słoje, ale może w tym roku uda się zrobić więcej :)Pozdrawiam, Olinka - Smakowy Raj