Kompot rabarbarowo - pomarańczowy

Kompot rabarbarowo - pomarańczowy

Kompot rabarbarowo - pomarańczowy

Z rabarbaru lubimy także kompot. A że lubię też pokombinować dodałam pomarańczę i wyszło pysznie. Spróbujcie. Składniki: 0,5 kg rabarbar 1 szt pomarańcza do smaku cukier 3 l woda Przygotowanie: Zagotować wodę. Następnie dodać do niej pokrojony w kawałki rabarbar oraz wcześniej sparzoną i wyszorowaną szczoteczką pomarańczę  pokrojoną w plasterki  razem z skórką. Dodać około 5 łyżek cukru i gotujemy około 10minut. Kompot schłodzić i dosłodzić wg smaku. Najlepiej smakuje bardz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Paula R, 15 maja 2013 23:04:55

bardzo fajny przepis:)taki w sam raz na upały do picia !:)obserwuje i zapraszam do mnie:)

mysza75, 16 maja 2013 00:37:06

Coś na orzeźwienie super sprawa, u mnie kompot był :-)

Olcik, 16 maja 2013 10:29:57

kompot! coś pysznego i idealnego na dzisiejszy dzień :)Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!

ciasteczko, 16 maja 2013 11:34:19

ooo to coś dla mnie na niedzielny obiad, fajny pomysł i przepis:)

Kasia Cukier, 16 maja 2013 12:35:47

uwielbiam kompot z rabarbaru :P z pomarańczą musi być jeszcze lepszy

Luka Li, 16 maja 2013 14:12:17

Tak sobie myślę, że chyba nie próbowałam jeszcze kompotu z rabarbaru... A przecież musi być pyszny! :)Zapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.

Alina Waliczek, 16 maja 2013 16:43:02

Zachęcam do zrobienia,jest bardzo smaczny.

Kulinarna Fuzja, 16 maja 2013 16:44:00

Ja również jeszcze nigdy nie próbowałam kompotu z rabarbaru i jestem ogromnie ciekawa tego smaku :) Wygląda orzeźwiająco i pysznie :)

Alina Waliczek, 16 maja 2013 19:06:59

Skoro mamy sezon warto zrobić.Ale żeby był w takim kolorze musisz szukać czerwonych łodyg-zdecydowanie smaczniejszy jest od zielonego.

Magda Slugocka, 17 maja 2013 09:56:39

najlepszy dla mnie kompot z rabarbaru i też dodaję przeróżne owoce, jakie mam pod ręką, lubimy mało słodki i najlepiej gasi pragnienie w upały jednocześnie orzeźwiając.....

Alina Waliczek, 17 maja 2013 12:26:17

Ja też mocno nie słodzę ale za to dobrze schładzam.