Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie robiłam po raz pierwszy z niezawodnych przepisów pani Doroty /mojewypieki.pl/. Mogą być podawane z kremem karpatkowym lub po prostu z bitą śmietaną, myślę że w tym ich cały urok. Wykonane są z ciasta parzonego.    Składniki: 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła lub magaryny do pieczenia  1 szklanka mąki pszennej 4 jajka śmietana kremówka (30% lub 36%) W rondelku z grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę pszenną, energiczn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pudełko rozmaitości

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Autor

pudelkorozmaitoscipudelkorozmaitosci

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

bita śmietana, ptyś, ptysie, ciasto, pieczenie, jajko, mąka, ciastka kremówki, krem, ciasto 3 bit, cukier, ciasto z kremem, ciasta z kremami, ciasto z kawą, ciasto 3 bit bez pieczenia

Inne przepisy z Pudełko rozmaitości

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.