jabłka - 25490 przepisów (strona:552/1700)

Mix owocowy z dipem jogurtowym 132

miseczki: 2 banany 3 kiwi 1 grejpfrut 1 jabłko garść migdałów i orzechów laskowych garść żurawin 3-4 plasterki melona 150 ml jogurtu naturalnego łyżka cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Banany kroimy na 4 części. Kiwi i jabłka dzielimy na pół i kroimy na cienkie plasterki. Grejpfruta obieramy ze skórki ( białej(...)błony) i dzielimy na mniejsze kawałki. Do miseczek wrzucamy po jednym plasterku melona, dodajemy kilka cząstek jabłka i kiwi, po jednej części banana. Całość posypujemy zmiażdżonymi i pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną. Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut. Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno

Słodkie Przyjemności
Owocowe szaszłyki 152

użyć dipu jogurtowego, albo śmietankowego.  Udanego grillowania!" Składniki : 1 średni melon miodowy 3 jabłka 300 g truskawek 2 banany Sposób przygotowania: Owoce myjemy i osuszamy. Melona i jabłka obieramy, następnie wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na ćwiartki, bądź na plasterki – to samo robimy z bananami.  Patyczki do szaszłyków naoliwiamy

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 315

Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki :  opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 3 gruszki cynamon łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy.  Płaty ciasta

Słodkie Przyjemności
Szarlotka na cynamonowym spodzie 204

cynamonowego 3 jajka 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Kruszonka 50 g cukru 60 g mąki 50 g masła Masa owocowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto(...)się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe śledzie z jabłkiem 151

Kiedyś widziałam śledzie podane na jabłku i bardzo mi się ten pomysł spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto! Składniki : 3 filety śledziowe kiełki luceryny śliwka w zalewie cynamonowej rodzynki  100 ml alkoholu ( ja użyłam wódki) 3 jabłka sok z 1/2 cytryny(...)Śliwki odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy z zalewy i również kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut. Jabłka myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Lekko nakrapiamy sokiem z cytryny. Na każdy plasterek układamy kiełki luceryny, a następnie porcję farszu śledziowego. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mini szarlotki z rabarbarem 160

zachwycony, a Wam jak smakuje?  Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru brązowego 2 żółtka  120 g masła ziarenka z 1 wanilii łyżka ekstraktu cynamonowego 3 jabłek 50 g cukru łodyga rabarbaru Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą(...)wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Rabarbar myjemy, obieramy i drobno kroimy. Do rozgrzanego rondelka wrzucamy masło,  następnie dodajemy pokrojony rabarbar i chwilę podsmażamy, potem dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia. Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z bezą 160

mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 160 g cukru pudru 3 białka                             Masa jabłkowa 1 kg jabłek 100 g cukru                łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki goździków łyżeczka ekstraktu z goździków/cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy(...)trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich cynamon, cukier, goździki i ekstrakt – mieszamy i wykładamy równo na przygotowany blat. Do  oddzielnej miski wrzucamy białka i ubijamy gdy białka

Słodkie Przyjemności
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 194

Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego. Dzielimy na trzy. Do kaczki potrzebujemy: -kacze udka -cydr; szklanka -wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę -cukier brązowy -majeranek, sól, pieprz -tymianek, mięta -liść laurowy -2 szalotki -ząbek czosnku Kaczkę dzień wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy, majeranku, soli i pieprzu, zostawiamy(...)wino. Jak połowa płynu się zredukuje, wkładamy z tymiankiem i liściem laurowym pod przykryciem do piekarnika na 1-1,5h na 180 stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę, dodajemy jabłka (jak je przygotować poniżej) i zostawiamy na 20 minut w piekarniku w temperaturze 140 stopni. Jabłka smażymy na patelni na łyżce masła dodajemy tymianku i mięty, i zasypujemy

BaRepas
tarta "paryska" z jabłkami... 153

margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki w misie robota zrobić z mąki, jajka, cukru, miękkiego masła sypką, drobną kruszonkę - silikonowa forma do tarty 22 cm: wsypać 3/4 kruszonki i denkiem szklanki przyciskać do dna jabłka ze skórką podzielic na ćwiartki i pokroić je w talarki(...)kruszonce gęsto poukładac i posypać cynamonem i cukrem na jabłka rozsypać resztę kruszonki ale bez ubijania piec w 200C około 30 minut i z formy wyjąć jak będzie wystudzona dnem do góry tarta "paryska" jest krucha, chrupiąca i można do niej użyć różne owoce............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 130

rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem(...)niebyt dokładnie wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany umyte jabłka ze skórką pokroić na cienkie ósemki i po kilka sztuk powkładać do foremek na muffinki - silikonowe użyłam na jabłka dać ciasta do prawie pełnej foremki na wierzch położyć kostkę gorzkiej czekolady piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich

W Mojej Kuchni Lubię
smaczny ucieraniec z jabłkami i brzoskwinią-czyli szybkie,łatwe ciasto... 169

Składniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, mąka tortowa 1 łyżka, brzoskwinie 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być(...)wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i na dnie rozsmarować połowę ciasta jabłka ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki na ciasto dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
w kruszonce jabłuszka... 133

cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać na kruszonkę 3/4 kruszonki dać do tortownicy(...)wyłożnej na dnie papierem do pieczenia i dłonią przyklepać do reszty kruszonki wsypać wiórki kokosowe i chwilę zamieszać do połączenia się z kruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Surowka z czerwona kapusta, granatem i z serem plesniowym 161

muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka. Podpatrzona w "O jabłkach". Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym 2 jabłka 1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka ziemniaczano jablkowa z serem plesniowym 230

razie to ostatni wypróbowany przepis z "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji i zjedliśmy wszystko na jeden obiad. Wykorzystałam jabłka mieszane tzn deserowe i takie na przetwory. Zapiekanka ziemniaczano jablkowa z serem pleśniowym 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 mm plasterki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 156

Składniki na 4 - 5 szklanek: 2 buraki (opcjonalnie sok buraczany) 3 duże pomidory zielony ogórek 1duża marchew (albo sok z marchwi) pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek) 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego pół małej cebuli woda sól, pieprz zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli(...)kostkę.  Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki.  Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki,bazylię, koperek, tymianek dolewamy odrobinę

Bon Appetit Małgorzaty