jabłka - 25490 przepisów (strona:543/1700)

Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 200

Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat do naszego pate - było niesamowicie aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn(...)Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala

Plate of Joy
Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem 162

połączeniu z jabłkiem, sokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki 1 seler, około 1/2 kg 1/2 kg jabłek sok z jednej cytryny 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn Przygotowanie Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach(...)razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru. Umyte jabłka (wraz ze skórką) ścieramy na większych otworach i łączymy z selerem. Dodajemy prażone ziarna słonecznika, sól i cukier do smaku i mamy gotową bombę witaminową. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rozgrzewający krem curry 189

kurkumę, mieloną paprykę i ziele angielskie. Dodać liście kafiru. Podgrzewać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać jabłko i posiekane chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki.  Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone jabłuszko z bitą śmietaną 93

jabłka cukier brązowy cynamon sok z cytryny żurawina suszona śmietana 18 % cukier Jabłka umyć, od strony korzonka wydrążyć gniazda nasienne. Do środka wsypać po łyżeczce cukru brązowego, po ćwierć łyżeczki cynamonu, skropić sokiem z cytryny, włożyć po kilka owoców suszonej żurawiny i wstawić do piekarnika na ok 20 min w temp 180 st lub do mikrofali(...)Śmietanę ubić z cukrem . Na dno pucharków włożyć po łyżce bitej śmietany, następnie upieczone jabłko, polać wytworzonym sokiem w czasie pieczenia i sietaną, posypać brązowym cukrem , można też odrobiną otartej skórki cytrynowej

Gotowanie jest łatwe
Mus z płatków jaglanych i suszonych jabłek 89

mleka 40 g płatków jaglanych 10-12 g suszonych jabłek odrobina cynamonu brązowy cukier Mleko zagotować(...)wsypać płatki i jabłka, gotować ok  minutę. Przykryć i pozostawić pod przykryciem ok 2-3 min. Zmiksować przy pomocy blendera. Opruszyć cynamonem i brązowym cukrem. Udekorować suszonym jabłkiem

Gotowanie jest łatwe
Łatwe ciasto z dynią i jabłkiem 157

szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce(...)bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wysypujemy jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe

My Culinary Art
Jak zrobić zakwas z buraków ? 218

całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto z lodówki, czasami też z dodatkiem soku z jabłek. Dlatego zakwas przygotowujemy na bieżąco, no może w lecie nie, gdyż wtedy na naszym stole gości świeża botwinka i młode buraczki. Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy(...)ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Przeczytajcie wpis na temat naturalnych metod na kaca Buraki w połączeniu z jabłkiem ( sok z buraków i jabłek .) oczyszczają teżwątrobę. Zakwas z buraków przygotowuję w 5-cio litrowym słoju. Więc wyszorowane, (bez ogonków, ale ze skórką), pokrojone w plastry buraki sięgają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem 114

świeżego startego imbiru 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili) 1-2 łyżki mielonych migdałów 150ml jogurtu naturalnego 1 duże jabłko 1 łyżka posiekanej kolendry plus kilka listków do przybrania 15g uprażonych migdałów w płatkach do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz(...)przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi

Codzienne Gotowanie
Domowy smalec z cebulką i jabłkiem 177

skóry dzięki czemu mam mnie pracy i zawsze kroję nożem w kosteczkę. Dzięki temu mam idealne skwareczki. Składniki: 800 g słoniny bez skóry 2 średnie cebule 2 małe jabłka sól 1 łyżka majeranku Słoninę skroić w drobną kostkę. Włożyć(...)rondla i na małym ogniu topić smalec. Gdy skwarki będą już rumiane i wytopione dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć około 5 minut, a następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć około 2 minut. Zdjąć smalec z ognia i wsypać majeranek oraz sól. Gorący przelewać do słoiczków. domowy smalec z cebulką i jabłkiem

O kuchni z uczuciem
Owocowa bomba witaminowa 98

Składniki na 2 porcje: 2 obrane pomarańcze 1 żółta gruszka ze skórką 1 czerwone jabłko ze skórką garść malin 1 cm obranego imbiru 1 łyżka syropu klonowego odrobina wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy(...)idzie, również na koncentrację .Jeśli dołożymy do tego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie. JABŁKA  wspomagają prawidłowe trawienie, obniżają poziom "złego" cholesterolu i są źródłem witaminy C, żelaza i potasu. Dodatkowo działają moczopędnie, dzięki czemu poprawiają pracę wątroby i nerek. GRUSZKI

My Culinary Art
Jabłkowe placuszki z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami 205

szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru * 1 jajko klasy M 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki ziarenek "CYNAMONOWY RAJ" od Ziarenkowo 1 jabłko odrobina oleju do smażenia * ilość cukru dostosujemy do własnych upodobań, można zastąpić np. miodem Przygotowanie: W garnuszku gotujemy mleko z łyżką cukru i 2 łyżkami ziarenek "CYNAMONOWY RAJ". Do gotującego się(...)mleka wsypujemy 4 łyżki kaszy manny, mieszamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do ugotowanej (przestygniętej) kaszy manny dodajemy całe jajko, starte jabłko i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kładziemy łyżką stołową porcję masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy na złoto

Słodkie okruszki
PLACKI Z BURACZKÓW,TWAROGU I GRUSZEK 147

szklanki mleka 1/4 szklanki wody łyżeczka cukru sól Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Twaróg i kilka łyżek mleka utrzeć na jednolitą masę.Gruszki lub jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.Jajko ubić z mlekiem rozcieńczonym wodą oraz z cukrem i solą,stopniowo dodając przesianą mąkę,a  potem wymieszać z twarogiem,buraczkami i gruszką(...)jabłkiem.Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron Są one bardzo delikatne,trzeba uważać przy odwracaniu na drugą stronę. Można podawać ze stopionym masłem i śmietaną ale dla mnie pyszne są bez dodatków

Niespełnione zdolności kulinarne
Surówka z Pora, Selera i Jabłka 591

też bardzo smakowała. Małą jej wadą jest tylko to, że po takiej sałatce raczej nie powinno się umawiać na randki z całowaniem :D Składniki: 1 średniej wielkości por 1 jabłko słoiczek selera konserwowego 3-4 łyżki śmietany 18% sól pieprz cukier Wykonanie: Nic trudnego i nic skomplikowanego Moi Kochani. Pora, jabłko umyłam. Selera odsączyłam na sicie. Pora pokroiłam w półtalarki(...)półksiężyce, cienkie w każdym bądź razie i skroiłam tylko białą i nieduży kawałek zielonej części. Posoliłam i odstawiłam na chwilę. Jabłko starałam na tarce o grubych oczkach, odcisnęłam trochę sok, dołożyłam seler konserwowy i wymieszałam wszystko razem. Po kilku chwilach lekko odcisnęłam całą zawartość miski, bo składniki puściły trochę soku. Dodałam śmietanę, pieprz, cukier i sól do smaku. Wymieszałam wszystko

Blondynka Gotuje
Pierś z indyka w sosie curry z mlekiem kokosowym (ok. 205 kcal / 100 g; porcja ok. 455 kcal) #tajskie 226

jest to zmodyfikowany przepis doradcy smaku, dostępny pod adresem: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/346931/doradca-smaku-iii-odc.-22-indyk-w-sosie-curry.html?widok=krok-po-kroku) Składniki (4 porcje jak na zdjęciu lub mniej ;)):  480 g piersi z indyka 140 g obranego jabłka (1 sztuka) 90 g cebuli (1 sztuka) 9 g czosnku (2 dość małe ząbki) 20 g płatków z migdałów 385 g mleka kokosowego (1 puszka 400 ml) 1 łyżka(...)kroimy w małą kostkę i smażymy na łyżce oleju. 2. Jabłko i cebulę ścieramy na tarce (duże oczka). 3. Czosnek siekamy. 4. Mięso zdejmujemy z patelni (po takim czasie żeby nie było surowe) i zarumieniamy na niej migdały (ja je wcześniej jeszcze trochę pokruszyłam. 5. Gdy się zarumienią dodajemy jabłka, cebulę, czosnek oraz przyprawy curry, kolendrę, chilli (na początek

Malowane smakiem