jabłka - 25490 przepisów (strona:549/1700)

Szybka surówka z kalarepy, marchewki i jabłka + film 179

Prosta, szybka i tania surówka z kalarepy, marchwi i jabłka będzie ciekawym dodatkiem do drugiego dania . Chrupiąca kalarepa i marchewka idealnie komponują się z jabłkiem co daje fajny efekt smakowy. składniki na 2 porcje 1 kalarepa 1 marchew 1 jabłko 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18% sól pieprz szczypta cukru przepis Kalarepę , marchewkę i obrane ze skórki jabłko

Smakowite Dania
Śledzie w śmietanie + film 91

stół . Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać śmietanę i wymieszać, nie ma nic prostszego  a smakują pysznie. składniki na 4 porcje 50 dag śledzi solonych 2 czerwone cebule 1 jabłko 400 g śmietany 18% szczypta soli szczypta cukru przepis Cebulę drobno siekamy. Obrane jabłko kroimy w drobną kostkę. Wymoczone w wodzie lub mleku z nadmiaru soli śledzie odsączamy i kroimy(...)dzwonka . Do  miski wlewamy śmietanę doprawiamy solą i cukrem , mieszamy. Pokrojone śledzie łączymy z cebulą i jabłkiem dodajemy śmietaną i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie wkładamy na pół godziny do lodówki

Smakowite Dania
Jajka w sosie chrzanowym + film 203

cukru szczypta soli przepis Jajka gotujemy na twardo około 10 minut, po czym zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek . Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie polewamy sokiem z cytryny. Do startego na tarce jabłka dodajemy śmietanę oraz chrzan, doprawiamy cukrem oraz solą i całość mieszamy. Ostudzone jajka kroimy na ćwiartki, następnie ćwiartki jajek układamy

Smakowite Dania
Wielkanocna ćwikła z chrzanem i jabłkiem 157

okazje, kiedy na stole powinno być jak najwięcej potraw przygotowanych w domu. Tak jest zawsze u mnie :) Składniki: 1 kg niewielkich czerwonych buraków , 3 średnie korzenie chrzanu , 3 kwaskowate jabłka , sok z cytryny , sól . Buraki dobrze wyszorować, ugotować w skórce do miękkości. Ugotowane zalać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać ze skóry. (Obierane na ciepło łatwo dają zdjąć(...)Pozostały sok można doprawić i wypić - na zdrowie :) Świeży chrzan umyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na drobnej tarce i od razu dodać sok z cytryny, żeby nie ściemniał. Jabłka umyć, obrać ze skóry i również zetrzeć na drobnej tarce. Jeśli one również puszczą dużo soku, wtedy można odsączyć go lekko, podobnie jak buraki. Buraki, chrzan i jabłko połączyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sok owocowy - trójkolorowy 139

otrzymamy. Od najgęstszego soku zaczynamy, a na końcu najrzadszy wlewamy. Smaki się na zmianę przeplatają, bo słodkość i kwaśność owoce w sobie mają.  Składniki: 1 dojrzały banan,   ½ jabłka, 80 ml zimnego mleka, 1 dojrzałe kiwi(...)truskawki (ok. 150 g), 2 łyżki syropu z agawy. Przygotowanie: Banana kroimy w plastry, jabłko w kostkę i razem miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy mleka i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Następnie 2/3 owoców przelewamy do wysokiej szklanki. Do pozostałej części jabłka z bananem dodajemy kiwi i miksujemy. Na sok bananowy powoli wlewamy, przez lejek sok z kiwi

Moniki Smakołyki
Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy 241

Koktajl oczyszczająco-antycellulitowy z wyciśniętego soku z jabłka, pomarańczy, selera naciowego i zielonego ogórka. Ma działanie usuwające nadmiar z wody z organizmu. Nie grzeszy jednak smakiem w porównaniu z chociażby z Oczyszczającym i odchudzającym koktajlem z kiwi, selera naciowego i miodu , lub też z przepysznym (!) Smoothie z jarmuża , które polecam! Nie mniej jednak dla swoich właściwości, warto(...)pić. Najlepiej codzienie! Składniki: (1 porcja) 1 duży ogórek bez skórki 1 obrana pomarańcza 3 gałązki selera naciowego 1 jabłko 1 plasterek imbiru (opcjonalnie)   Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do sokowirówki. Wycisnąć sok. Od razu podawać. The post Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
zapiekany ryż 134

Witajcie dziś zapiekany ryż z jabłkiem i śmietaną.  Składniki: - 2 szklanki ryżu - 3 jabłka - 1 jajko - mała śmietana 18% - 2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka masła Wykonanie: Płuczemy ryż i gotujemy na mleku, dodajemy cukier i masło. Gdy ryż będzie w połowie ugotowany zdejmujemy z gazu i wlewamy roztrzepane wcześniej jajko. Dokładnie mieszamy i dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i ponownie dokładnie mieszamy. Ryż przekładamy na naczynie żaroodporne i zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach ok 30min. Gotowe. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Ciasto makowo jabłkowe 193

naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :) Ciasto: 20 dag maku (suchego, zmielonego) 40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki) 125g margaryny (pół kostki) 30 dag cukru pudru 6 łyżek kaszy manny 6 jajek 2 łyżeczki proszek do pieczenia Polewa: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)cukru 1 1/2 łyżki gorzkiego kakao Do dekoracji przykładowo: płatki migdałów kokos Miękką margarynę ucieramy, z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy  mak, po chwili jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą  blaszkę wyłożoną

Smakowy Raj
Niebiański jabłecznik w piance 163

Pianka: 3 żółtka 1 jajko 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 300ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 łyżka skórki otartej z cytryny Dodatkowo: ½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę(...)około 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, a następnie wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm, tak by ciasto było na jej spodzie i bokach. Obrane jabłka kroimy w ząbki i układamy dość gęsto naokoło ciasta. Kremówkę, żółtka i jajko miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Po około 3 minutach, dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze

Smakowy Raj
Pieczone jabłka z karmelem i bitą śmietaną 179

deser, a mianowicie pieczone jabłuszka. Nie dość , ze same w sobie bardzo zdrowe, to po upieczeniu jeszcze zyskują na walorach smakowych, zwłaszcza po dodaniu kilku przypraw. Składniki: twarde mięsiste jabłka cynamon gałka muszkatołowa mielone goździki 1 łyżka miekkiego masła Sos: 200g cukru 100g masła 150 g słodkiej śmietany 36% Bita śmietana: 250 g słodkiej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru(...)Dodatkowo: mięta owoce goi Sposób przygotowania: Jabłka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Nałożyć na ręce masło i natrzeć nim jabłka. W miseczce połączyć cynamon z gałką i sproszkowanymi gożdzikami. Tak przygotowaną mieszanką posypać jabłka. Wstawić do piekarnika nastawionego na  W międzyczasie przygotować sos...Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, skarmelizować na złoty kolor. Cukru nie mieszać

Gosia gotuje
Szarlotka z budyniem 7225

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym w kostkę. Uformować kulę i wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię. Dodać cukier według uznania (ja dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Bullio
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 177

Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno popołudnie w czasie imprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni . Razowe ciasto z marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół(...)pól maki pszennej razowej i zwykłej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki migdałów w płatkach Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każda cząstkę jabłka nacinamy nożem wzdłuż nie przecinając jabłek do końca. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt

Dzieje kuchennej Wiewióry
94. Śniadaniowa lux torpeda 123

pysznym smakołykiem z dodatkiem ciastek belVita Składniki na dwie porcje: 3 łyżki kaszki many 2 łyżki płatków owsianych 4 ciastka belVita 1/4 szklanki ryżu 2 jajka 1 bardzo duże jabłko garść suszonej żurawiny 1 łyżka cukru  1. Ryż ugotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem (aby rano nie tracić czasu). 2. Ciasteczka pokruszyć na większe kawałki. 3. Z jabłka wykroić 2 dość(...)grube plastry, następnie szklanką wykroić sobie okrągły środek, lub jeżeli jabłko jest bardzo twarde to nożem. Pozostałe części jabłek pokroić w kostkę. 4. Jajka roztrzepać z cukrem i dodać wszystkie pozostałe składnik, dokładnie wymieszać. 5. Krążki jabłek napełnić masą i zapiec 20 minut w 160 stopniach

Jadło i czytadło
Makowiec japoński 134

Makowiec japoński czyli z jabłkiem. Od bardzo dawna do makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować

Jadło i czytadło