jabłka - 25490 przepisów (strona:549/1700)

Wiosenna tęcza 217

puder do smaku 25 dag masła Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2-3 łyżki cukru kryształu 1 galaretka zielona Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę

Apetyczna babeczka
Szarlotka, która podniesie Cię na duchu 243

uraczeni, pięknym, odżywczym rosołem na kilku rodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież w szpitalu podawali pieczone jabłka, a ciasto to tylko mąka, cukier, masło i żółtka - od tamtej pory piekę szarlotkę co kilka dni. Zmienia jakość pierwszych tygodni macierzyństwa, które - nie oszukujmy się - dają w kość(...)Pierwszą część wyłożyć na dnia foremki (posmarowanej masłem i posypanej np. bułką tartą), oprószyć i "pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi mi o głaskanie ciasta). Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na jabłka - będzie pysznie chrupać ;-) 5. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 C góra-dół przez

Matka Żywicielka
Ryż z jabłkami i polewą z śmietany 92524

wanilią 50 g cukru brązowego Przygotowanie:   Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając(...)ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu i wyrównać powierzchnię. Śmietanę wymieszać z cukrami i rozsmarować na ryżu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40-50 minut.  Malutkie ziarenka widoczne na polewie to ziarenka z laski wanilii

Ala piecze i gotuje
Szarlotka sypana 208

Szarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z jabłkami :) SKŁADNIKI(...)dużych oczkach. Foremkę (28x16 cm) smarujemy masłem . 1/3 suchych składników wysypujemy na dno foremki. Układamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Wysypujemy kolejną szklankę mieszanki i wykładamy drugą warstwę jabłek z cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią mąki, cukru i kaszy. Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki. Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka jabłko z dynią 174

Dodać soli i cukru do smaku - wymieszać  Doprawić śmietaną lub jogurtem i ponownie wymieszać Wspaniałym warzywem jest dynia i oczywiście jabłko - owoc sam w sobie smaczny i zdrowy. Połączenie idealne.  "Przy okazji jedzenia jabłka  nie pomijajmy nasionek i komory nasiennej i wypluwać to czego nie można przeżuć.W komorze nasiennej jabłka i nasionkach znajduje się(...)dużo jodu i innych cennych pierwiastków, które są niezbędne dla naszego organizmu. Naukowo dowiedziono, że w 6 nasionach jabłka znajduje się dobowa dawka jodu. " Wyczytałam to u M. Tombaka w "Droga do zdrowia" i dzielę się tą wiedzą z Wami.  Może warto spróbować i zjadać pesteczki :) Wspaniały dodatek do smażonej ryby . Jeśli kupiliśmy całą dynię , zróbmy sobie

Proste Potrawy
Szarlotka wg Bożenki 260

białek 3 szklanki  mąki  płaska łyżeczka cynamonu do jabłek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej do białek około 1,5-2 kg jabłek Przygotowanie: Margarynę posiekać, najlepiej na stolnicy, dodać żółtka, cukier, proszek - wszystko posiekać nożem ,a potem wyrobić rękoma na drobne okruszki Jabłka obrać, zetrzeć na tarce dodać cynamon(...)przesmażyć, jeśli słodkie - nie słodzić Ciasto wyłożyć do dużej , natłuszczonej blaszki- zostawić niecałą szklankę kruszonki Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka Białka ubijamy na pianę z cukrem -3/4 szkl Gdy białka już ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy Wykładamy je na jabłka, posypujemy pozostawionym ciastem-kruszonką Pieczemy przez około 50 min. w temp. 170-180 stopni

Proste Potrawy
Kiełbaski z kapustą i jabłkami 167

Składniki : 2 jabłka 20 dag kiełbasy garść kiszonej kapusty olej, cebula sól, pieprz, szczypta majeranku cydr- pominęłam Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka umyte, ale nieobrane pokroić w ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno(...)pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą  Dołożyć kapustę do cebuli z jabłkami- wymieszać i chwilę razem smażyć Przesmażyć  pokrojoną kiełbasę w grube plastry Na talerzu układamy kapustę z jabłkami, a na wierzchu układamy kiełbaski Pomysł zaczerpnęłam z programu kulinarnego "Łatwe przepisy na wielki apetyt"  Danie jest szybkie

Proste Potrawy
Ciasto z musem dyniowo-gruszkowym 193

dodałam masło i dalej ucierałam Dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 min Obrane jabłka pokroiłam na drobno i przesmażyłam z 3 łyżkami wody, gdy już zostały przesmażone dodałam do nich mus, wymieszałam  Nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, schłodzone ciasto piekłam(...)ciastem rozmieszanym z mlekiem Piekłam nadal, przez około 40 min. Do upieczenia ciasta skłonił mnie apetyczny przepis jaki znalazłam u Amber na blogu www.kuchennymi drzwiami.pl. Jej ciasto było z jabłkami, a ja wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam  kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie

Proste Potrawy
Appeltaart 222

cieście tym głównym składnikiem są jabłka, a nie samo ciasto kruche. Powiedziałabym nawet że w wariancie holenderskim jest go jak "na lekarstwo". Ponadto, w przeciwieństwie do naszej szarlotki, jabłka w appeltaart nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej, przez co nawet po upieczeniu wyczuwamy ich strukturę a nie tylko smak. Kolejną różnicą jest obecność cynamonu i dużej ilości rodzynek(...)roboty! Potrzebujemy (na tortownicę 26cm): Ciasto kruche: - 375 g mąki pszennej - 3/4 łyżeczki soli - 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki (niesolonego) - 3 jajka Nadzienie: - 4 duże jabłka (szara reneta, jonagold) - garść rodzynek - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki jasnego curku trzcinowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - biały cukier - jajko Składniki na ciasto zagniatamy dość szybko i energicznie w kulkę

W mojej holenderskiej kuchni
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 192

kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany tortowej(...)rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy nią masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 219

Jabłka posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące.  SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder   Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Każdy plaster(...)jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Usmażone jabłka należy  położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 263

posypane  letko  cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto 30 dkg mąki 15 dkg masła(...)piec około 50-60 minut. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć beze i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić

RAROSSA
Razowa tarta z jabłkami 238

każdej porze roku. Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła roztopionego 1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Do miski przesiać obie mąki, dodać łyżkę cukru, masło(...)pokrojone w kostę i żółtko. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania łyżkę wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru, wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w pokrytej papierem do pieczenia formie na tartę

wyzwania kuchenne
Crumble z jabłkami 166

Crumble to jeden z moich ulubionych  deserów.  Z reguły robię z rabarbarem, ale dzisiaj zrobiłam z jabłkami, bo  miałam na zbyciu.  Stosuję  sprawdzone proporcje  1:1:2 (masło:fruktoza:mąka), tym razem część mąki zamieniłam na płatki owsiane. Przepis na 2 - 3 porcje: * kilka obranych i pokrojonych jabłek - najlepsze są lekko kwaśne(...)duże grudy, włożyłam na chwilę do lodówki. Nastawiłam piekarnik na 200*C. W żaroodpornym naczyniu położyłam na dnie pokrojone jabłka, posypałam orzechami i na to pokruszyłam ciasto. Można jabłka wcześniej lekko przesmażyć z niewielką ilością masła, ale surowe też były jak najbardziej ok. Zapiekałam ok. 20 min. aż do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Najlepsze na ciepło, zaraz po wyjęciu

Zdrowa Kuchnia Sowy
GALARETKA JABŁKOWA 154

galaretce jabłkowej   nie oparłam się pokusie aby ją zrobić. Cudowny aromat i słodko-kwaśny smak jabłek, nie pozwala przejść obojętnie obok tej galaretki. składniki 2 kg jabłek (najlepiej  kwaśne) woda cytryna cukier przygotowanie Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać wodą tylko tyle aby przykrywała owce. Dodać(...)pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować pod przykryciem przez ok. godzinę do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać (zrobi się papka). Przelać na sito zostawić do odsączenia (nie należy mieszać ani wyciskać). Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo cukru. Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego miodu

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania