Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt z białek: 8 białek 6 łyżek cukru 8 łyżek oleju 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 800 g obranych jabłek 1 łyżka masła 150 ml cydru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa cukier puder Przygotowanie: Biszkopt z białek: Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą(...)pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku
Ala piecze i gotujeoraz pieprz 2 jabłka 3 marchewki 2,5 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Marchew ścieramy na drobnym gradiencie tarki a jabłka ścieramy na większym oczku. Pora kroimy na na pół i następnie siekamy, następnie dajemy do miseczki czy innego naczynia zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 5 min. Gdy wszystkie(...)składniki gotowe dodajemy majonez, jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Smacznego. Nasza porcja warzyw do sałatki. Jabłko ścieramy na tym oczku a marchew na mniejszym. Por na pół, i kroimy na paseczki. Następnie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy majonez i jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Sprawdzone przepisy kulinarnepieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić w cieniutkie plasterki, podobnie pomidora. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w półplasterki. Śledzia obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plasterki. Cebulę poszatkować, szczypior drobno pokroić. Na talerzu ułożyć w okrąg plastry jabłka i pomidora, pośrodku zrobić miejsce na cebulę
Gosia gotujetarce o małych oczkach. Do miski wsypać mąkę , płatki i cynamon. Wbić całe jajko i dodać starte jabłko. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać małe porcje i smażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony. Podawać jeszcze ciepłe z kawałkami jabłka oprószonymi cynamonem :) *jeśli patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna należy smażyć na małej ilości oleju
Chocolate Muffin Bloguwielbiam wszystko co jest na bazie kruchego ciasta, to stworzyłem takie oto pyszności. Czego użyłem? -jabłko pokrojone na okrągły gruby plaster -100 gram mąki TYP550 -50 gram masła -duża garść kokosu -duża garść cukru Kokilki smarujemy masłem, na środku posypujemy szczyptą cukru, kawałek jabłka układamy na dnie. Mąkę łączymy z masłem, kokosem i cukrem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko(...)minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić przed tym manewrem brzegi ciastka nożem. Na górę dajemy lody i posypujemy całość kokosem. Zjadamy ze smakiem na ciepło
BaRepasinspirowaniu nie tylko Was, ale również siebie. Dziękuję za to, że nie jadam codziennie tego samego. Dziś owsianka trochę inaczej zrobiona. Czego użyłem? (porcja dla 1 osoby) -1/4 jabłka obranego -łyżeczka masła -serek homogenizowany naturalny, dwie łyżki -cynamon mała szczypta -łyżeczka cukru pudru(...)kostki gorzkiej czekolady -łyżeczka kakao -3 duże łyżki płatków owsianych -dwie łyżki mleka Płatki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy by pobrały płyn. Na maśle (pół łyżeczki) podsmażamy posiekane jabłko, dodajemy cukru pudru i cynamonu. Jabłka łączymy z serkiem. Rozpuszczamy masło z czekoladą, dodajemy kakao i dwie łyżki mleka. Gdy powstanie sos, dodajemy pokrojone kawałki banana, mieszamy intensywnie. Płatki owsiane łączymy
BaRepasklasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Do miski wlewamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany, następnie dosypujemy cukru pudru partiami(...)dodajemy mieszankę z proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, a także mleko i olej rzepakowy. Całość mieszamy szpatułką a następnie przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościpyszna i zdrowa :) ~ Szarlotkowa owsianka z serkiem wiejskim ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1/2 startego jabłka cynamon +serek wiejski 1/2 startego jabłka cynamon Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników i całość gotujemy aż do zgęstnienia. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy jabłko i serek wiejski
Kuchenny Skrawek NiebaJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć
Bulliodrugi dzień. Przepis otrzymałam od Pani Jadzi - doświadczonej gospodyni domu z długoletnim stażem, której kuchnie uwielbiam od zawsze . Spróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze. CIASTECZKA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: 2 kostki tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła) 1 kg mąki 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 % 1 łyżeczka proszku(...)śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO
Kuchnia BeatyŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem z jabłek lub pomarańczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skończyło, bo z samym jabłkiem chlebek jest dosyć słodki. Reszta poniżej:) Chlebek mi pękł, ale dzięki temu ma urok:) Składniki: 1/2 kg cukru 250 ml mleka 1/2 kg mąki 250 ml oleju 3 całe jajka 1/2 paczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 2 starte na tarce jabłka 1 starta czekolada CYTAT : " *Aby chleb szczęścia(...)Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać Piec ok. 45 minut (ja piekłam około 1 godzinę) w 180 st. C Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki(...)Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił). Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań. Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem
Kuchcik gotujesposobu. Tutaj propozycja budyniu jaglano- jabłkowego. Coś dla niemowlaka: jaglany budyń Drukuj przepis Składniki 4 łyżki kaszy jaglanej (mielimy w młynku do kawy) 1 łyżeczka glukozy 0,5 średniego jabłka 1 szklanka wody listonic_name = "Coś dla niemowlaka: jaglany budyń (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 łyżki kaszy jaglanej (mielimy w młynku do kawy) 1 łyżeczka glukozy(...)średniego jabłka 1 szklanka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jabłko obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy jabłko oraz glukozę, gotujemy aż zacznie wrzeć. Do pozostałej wody dodajemy zmieloną kaszę jaglaną, mieszamy. Dodajemy do gotujących się jabłek i energicznie mieszamy. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
CoolinarniePL