jabłka - 25490 przepisów (strona:544/1700)

Pieczone jabłka z karmelem i bitą śmietaną 187

deser, a mianowicie pieczone jabłuszka. Nie dość , ze same w sobie bardzo zdrowe, to po upieczeniu jeszcze zyskują na walorach smakowych, zwłaszcza po dodaniu kilku przypraw. Składniki: twarde mięsiste jabłka cynamon gałka muszkatołowa mielone goździki 1 łyżka miekkiego masła Sos: 200g cukru 100g masła 150 g słodkiej śmietany 36% Bita śmietana: 250 g słodkiej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru(...)Dodatkowo: mięta owoce goi Sposób przygotowania: Jabłka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Nałożyć na ręce masło i natrzeć nim jabłka. W miseczce połączyć cynamon z gałką i sproszkowanymi gożdzikami. Tak przygotowaną mieszanką posypać jabłka. Wstawić do piekarnika nastawionego na  W międzyczasie przygotować sos...Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, skarmelizować na złoty kolor. Cukru nie mieszać

Gosia gotuje
Szarlotka z budyniem 7237

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym w kostkę. Uformować kulę i wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię. Dodać cukier według uznania (ja dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Bullio
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 187

Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno popołudnie w czasie imprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni . Razowe ciasto z marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół(...)pól maki pszennej razowej i zwykłej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki migdałów w płatkach Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każda cząstkę jabłka nacinamy nożem wzdłuż nie przecinając jabłek do końca. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt

Dzieje kuchennej Wiewióry
94. Śniadaniowa lux torpeda 129

pysznym smakołykiem z dodatkiem ciastek belVita Składniki na dwie porcje: 3 łyżki kaszki many 2 łyżki płatków owsianych 4 ciastka belVita 1/4 szklanki ryżu 2 jajka 1 bardzo duże jabłko garść suszonej żurawiny 1 łyżka cukru  1. Ryż ugotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem (aby rano nie tracić czasu). 2. Ciasteczka pokruszyć na większe kawałki. 3. Z jabłka wykroić 2 dość(...)grube plastry, następnie szklanką wykroić sobie okrągły środek, lub jeżeli jabłko jest bardzo twarde to nożem. Pozostałe części jabłek pokroić w kostkę. 4. Jajka roztrzepać z cukrem i dodać wszystkie pozostałe składnik, dokładnie wymieszać. 5. Krążki jabłek napełnić masą i zapiec 20 minut w 160 stopniach

Jadło i czytadło
Makowiec japoński 147

Makowiec japoński czyli z jabłkiem. Od bardzo dawna do makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować

Jadło i czytadło
Jabłecznik na białkach 276

Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt z białek: 8 białek 6 łyżek cukru 8 łyżek oleju 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 800 g obranych jabłek 1 łyżka masła 150 ml cydru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa cukier puder Przygotowanie: Biszkopt z białek: Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą(...)pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku

Ala piecze i gotuje
Sałątka z Pora 145

oraz pieprz   2 jabłka     3 marchewki 2,5 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego     Przygotowanie: Marchew ścieramy na drobnym gradiencie tarki a jabłka ścieramy na większym oczku. Pora kroimy na na pół i następnie siekamy, następnie dajemy do miseczki czy innego naczynia zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 5 min. Gdy wszystkie(...)składniki gotowe dodajemy majonez, jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Smacznego.  Nasza porcja warzyw do sałatki. Jabłko ścieramy na tym oczku a marchew na mniejszym. Por na pół, i kroimy na paseczki. Następnie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy majonez i jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sałatka z wędzonym śledziem 143

pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić w cieniutkie plasterki, podobnie pomidora. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w półplasterki. Śledzia obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plasterki. Cebulę poszatkować, szczypior drobno pokroić. Na talerzu ułożyć w okrąg plastry jabłka i pomidora, pośrodku zrobić miejsce na cebulę

Gosia gotuje
Placuszki jabłkowo-cynamonowe 145

tarce o małych oczkach. Do miski wsypać mąkę , płatki i cynamon. Wbić całe jajko i dodać starte jabłko. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać małe porcje i smażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony.  Podawać jeszcze ciepłe z kawałkami jabłka oprószonymi cynamonem :) *jeśli patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna należy smażyć na małej ilości oleju

Chocolate Muffin Blog
Zapiekane jabłko na kruchym ciastku z kokosem. 213

uwielbiam wszystko co jest na bazie kruchego ciasta, to stworzyłem takie oto pyszności. Czego użyłem? -jabłko pokrojone na okrągły gruby plaster -100 gram mąki TYP550 -50 gram masła -duża garść kokosu -duża garść cukru Kokilki smarujemy masłem, na środku posypujemy szczyptą cukru, kawałek jabłka układamy na dnie. Mąkę łączymy z masłem, kokosem i cukrem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko(...)minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić przed tym manewrem brzegi ciastka nożem. Na górę dajemy lody i posypujemy całość kokosem.  Zjadamy ze smakiem na ciepło

BaRepas
Owsianka ze smażonym jabłkiem pod sosem czekoladowo - bananowym. 146

inspirowaniu nie tylko Was, ale również siebie. Dziękuję za to, że nie jadam codziennie tego samego. Dziś owsianka trochę inaczej zrobiona. Czego użyłem? (porcja dla 1 osoby) -1/4 jabłka obranego -łyżeczka masła -serek homogenizowany naturalny, dwie łyżki -cynamon mała szczypta -łyżeczka cukru pudru(...)kostki gorzkiej czekolady -łyżeczka kakao -3 duże łyżki płatków owsianych -dwie łyżki mleka Płatki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy by pobrały płyn. Na maśle (pół łyżeczki) podsmażamy posiekane jabłko, dodajemy cukru pudru i cynamonu. Jabłka łączymy z serkiem. Rozpuszczamy masło z czekoladą, dodajemy kakao i dwie łyżki mleka. Gdy powstanie sos, dodajemy pokrojone kawałki banana, mieszamy intensywnie. Płatki owsiane łączymy

BaRepas
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 565

klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Do miski wlewamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany, następnie dosypujemy cukru pudru partiami(...)dodajemy mieszankę z proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, a także mleko i olej rzepakowy. Całość mieszamy szpatułką a następnie przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Jabłkowa owsianka 140

pyszna i zdrowa :) ~ Szarlotkowa owsianka z serkiem wiejskim ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1/2 startego jabłka cynamon +serek wiejski 1/2 startego jabłka cynamon Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników i całość gotujemy aż do zgęstnienia. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy jabłko i serek wiejski

Kuchenny Skrawek Nieba
Jabłkowa kokosanka 98

Jabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć

Bullio
Ciasteczka z jabłkami 210

drugi dzień. Przepis otrzymałam od Pani Jadzi - doświadczonej gospodyni domu z długoletnim stażem, której kuchnie uwielbiam od zawsze . Spróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze. CIASTECZKA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: 2 kostki tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła) 1 kg mąki 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 % 1 łyżeczka proszku(...)śmietanę, wyrobić ciasto.  Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe).  Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania