wcale nie jestem jakoś mega głodna. Dzisiejsza zupka na śniadanie w zupełności mi wystarczyła. Pomiędzy posiłkami staram się popijać tylko wodę i herbatę ziołową. W chwili kryzysu podjem jakieś jabłko lub chipsy warzywne. Trzeciego dnia miał nastąpić kryzys ozdrowieńczy (na początku brzmiało to dla mnie dziwnie), ale u mnie póki co cisza. Rano lekko pobolewał mnie brzuch (to chyba(...)się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek i duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier pomidorowy) - chipsy z selera, oprószone czosnkiem granulowanym, solą himalajską i ziołami
pyszne zdrowościstresującym dniu, ale i pobudzi organizm. Zapraszam... BARDZO MIĘTOWY KOKTAJL Z BANANA, TRUSKAWEK I JABŁKA. Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 jabłko około 180 g truskawek 3 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" + 125 ml gorącej wody 10 liści mięty ogrodowej 50 ml syropu miętowego Sposób(...)przyrządzania: Trzy torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" zaparzyć w 125 ml gorącej wody, po czym ostudzić. Banana i jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki opłukać i odciąć szypułki. Banana, jabłko, truskawki oraz umyte listki mięty przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Dodać syrop miętowy oraz ostudzoną herbatę
Zakątek rozkoszy kulinarnychJakiś czas temu publikowałam przepis na frytki z sera . Tym razem w roli tradycyjnego ziemniaka wystąpi jednak jabłko :) Składniki: 4 jabłka 2 jaja 25 dag mąki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka olej do smażenia cukier puder do posypki sól Wykonanie: Make, szczyptę soli, jaja, pokruszone drożdże zmiksować z mlekiem. Jabłka obrać pokroić w grube słupki, następnie
Tradycyjna KuchniaMój ulubiony dodatek do mięsa na słodko- kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi owocami. Idealnie komponuje się z drobiem i cielęciną. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, ½ szklanki suszonych śliwek, ½ szklanki suszonej żurawiny, 2 jabłka, 1 cukier waniliowy, sól do smaku, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki masła. Wykonanie: Kaszę jaglaną zalać wodą wymieszaną(...)mlekiem, lekko posolić, dodać masło i gotować około 20 minut, następnie wystudzić. Jabłka obrać pokroić w cienkie plastry i lekko obsmażyć na maśle, śliwki zaś pokroić w paski, dodać żurawinę i wymieszać z kaszą. Następnie wsypać cukier waniliowy, dosłodzić miodem i w razie potrzeby delikatnie dosolić
Tradycyjna Kuchniamięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek 1 kg gruszek 1 kg jabłek 1 ½ kg cukru Sok z cytryny Sposób przygotowania: Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki(...)Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować razem 15 minut, aż staną się szkliste (w razie potrzeby zebrać łyżką szumowiny). Gorące powidło przełożyć do wyparzonych słoików
Tradycyjna Kuchniapożywnie. Polecam na śniadania i nie tylko! Składniki: ¼ szklanki mąki razowej 2 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 jabłko olej do smażenia Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki oprócz jabłka, dodać pokrojone w cienkie plastry jabłka, wymieszać. Smażyć małe placuszki na oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchniaszklanki wody mineralnej szczypta soli szczypta sody szczypta stewii 1/2 szklanki mąki żytniej (użyłam tej do wypieku chleba) nadzienie: 2 duże jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę gotujemy/dusimy z niewielką ilością wody i cynamonem, aż zmiękną wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na teflonowej patelni (użyłam specjalnej do naleśników
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewi 2 jajka 2 serki homogenizowane o smaku jabłka z cynamonem 0% tłuszczu (2x140g) 0,25-0,5 szklanki mleka 1 jabłko Sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki łączymy składniki mokre z suchymi i dokładnie mieszamy jabłko myjemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmało) daktyle kroimy w kostkę i zalewamy około 1/4 szklanką wrzątku, mieszamy i przykrywamy talerzykiem, żeby nam zmiękły jabłko obieramy i trzemy na tarce kaszą jaglaną wykładamy spód i boki naczynia żaroodpornego (pozostawiając część na przykrycie góry) mocno dociskając mieszamy jabłka, daktyle, kakao i wykładamy do naczynia na kaszę przykrywamy górę resztą kaszy pieczemy w temperaturze 170 stopni przez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanką wrzątku i odstawiamy żeby zmiękły (ja zostawiłam je na całą noc), a następnie rozduszamy je łyżeczką, żeby powstała daktylowa miazga ;) jabłko obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (żeby powstał mus jabłkowy) do jabłka dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz daktyle z powstałej masy lepimy okrągłe ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdużych pierogów i 3 średnie): ciasto: 2 szklanki mąki razowej pszennej (typ 2000) + mąka przy wałkowaniu 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki cynamonu farsz: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 300-350g sera białego 2 garści rodzynek Sposób przygotowania: Mąkę(...)solą i cynamonem wsypujemy do miski po trochu dodajemy wody i wyrabiamy ciasto aż stworzy jednolitą kulę ciasto wałkujemy na blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoja druga propozycja na chrzan. Wspominałam już, że nie jestem twardzielem i bez dodatków jest dla mnie zbyt ostry. :-) Jabłko dodaje mu delikatności, ostry smak chrzanu równoważony jest przez słodko-kwaśne jabłko. Polecam domową produkcję chrzanu, bez sztucznych dodatków, bez "E" w składzie. Kiedy zrobimy go sami wiemy co jemy a na dodatek jemy smacznie. I gwarantuję, że z pomocą(...)blendera nie zajmie nam to więcej niż 15 minut. 100g chrzanu 1 średniej wielkości jabłko 2 łyżki śmietany sól 1. Korzenie chrzanu obieramy, ścieramy na tarce (drobne oczka) lub miksujemy w blenderze. 2. Jabłko ścieramy na małych oczkach tarki. 3. Chrzan i jabłko łączymy ze śmietaną. Solimy. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin
Szefowa kuchnimniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie nam potrzebna. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy(...)sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach. Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej. Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę
Kolorowy Przepisownikdodatkiem jabłka, marchewki i koperku. Smakuje po prostu pysznie, a do tego jest mega łatwa w przygotowaniu! Zapraszam! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia marchew 2 jabłka 3 łyżeczki koperku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach. Jabłko, także obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa i owoce przekładamy do misy dodajemy posiekany koperek, oliwę, ocet, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 min do połączenia się smaków. Smacznego
Kuchnia Łukaszajabłkowe. Idealnie sprawdzą się jako przekąska dla sportowca lub ucznia. Składniki: (8 sztuk) - jabłko - 2 sztuki - płatki owsiane - 6 łyżek - miód - 1 łyżeczka - sezam - 1 łyżeczka - jajko - 1 sztuka - olej - 2 łyżki - cynamon - 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, do startego jabłka dodajemy
Fit-amina