głównym składnikiem jest seler naciowy (wiem, że nie przez wszystkich tolerowany), który nadaje całości bardzo orzeźwiający posmak ,ale nie dominuje on nad całością , jest złamany słodkim smakiem jabłka i pr ażonych orzechów. W sałatce tej znajdziecie mnóstwo witamin. Uwielbiam sałatki(...)których jest mnóstwo świeżych warzyw, a ta sałatka taka właśnie jest. Polecam, zasmakuje. WIOSENNA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM Składniki: 3-4 gałązki selera naciowego kilka rzodkiewek 1/2 sporej wielkości jabłka 1/2 świeżego ogórka garść orzechów włoskich derssing: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 plastra cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w grubsze plasterki, jabłko
Bon appetit mon amieblaszka 24x34 cm) ½ kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 i ¾ szkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta(...)chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy. Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę z białek i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze ok 25 min. w 180 stopniach
słodki bratekpłatków ryżowych, bakalii oraz duszonego jabłka z cynamonem. Jest bardzo smaczny, możemy przygotować go na drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 6 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych Cenos 1 jabłko 2 łyżki rodzynek 2 łyżki płatków migdałowych 5 orzechów włoskich 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, wlewamy niewielką ilość wody. Dusimy na małym(...)ogniu przez 5 minut, pod koniec dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy. Płatki ryżowe wsypujemy do osobnego rondelka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia. Dodajemy duszone jabłko, rodzynki, płatki migdałów oraz posiekane orzechy, wszystko razem mieszamy
Bajeczna Kuchniaznanej polskiej wegance i jej Jadłonomii już wiem - używa się mielonych płatków owsianych. To działa :) I to jak! Pasztet jest łagodny w smaku, lekko słodkawy dzięki podsmażonej cebuli i jabłku. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z dodatkiem czegoś pikantnego jak sos chrzanowy , dobra musztarda, chutney lub konfitura z cebuli . Przepis pochodzi od Marty Dymek, a ja lekko zmieniłem(...)proporcje, jak często mi się zdarza ;) Mam wielką nadzieję, że ten fasolowy pasztet przypadnie do gustu mojej wegańskiej córce - zobaczymy ;) Składniki: 250 g białej fasoli 1 duże jabłko 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 50 ml oliwy + dodatkowa do smażenia i smarowania formy sól i pieprz
zadanie-gotowaniesmakiem albo brakiem pomysły jak to w ogóle zrobić. A tak naprawdę, przygotowanie dobrej, nieco innej wątróbki, wcale nie jest takie trudne. Dzisiaj polecam wątróbkę drobiową z pomarańczą i jabłkami. Połączenie tego charakterystycznego w smaku mięsa(...)owoców to naprawdę niezapomniane wrażenie. Składniki: 500g wątróbki drobiowej 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 pomarańcza 200ml soku pomarańczowego sól pieprz mąka Przygotowanie: Wątróbkę dokładnie oczyszczamy. Obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Podsmażamy około 2-3 minut z każdej ze stron. Obraną cebulę drobno kroimy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Całość wrzucamy
Jacob Tasteszwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone(...)wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Cebule, ogórki oraz obrane jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę, Do śmietany dodajemy majonez, olej, ocet, sok z cytryny oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i ewentualnie solą - wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, ogórki, jabłko
Słodka Stronaziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soków. Cebule siekamy dość drobno. Ziemniaki gotujemy uważając aby nie były za bardzo rozgotowane i także kroimy w kostkę(...)misce i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy w oddzielnym naczyniu, a następnie mieszamy ze składnikami sałatki 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula
Bon appetit mon amienajciekawsze, bardzo je lubi. Resztę porcji zjadła na raty, ale ze smakiem, więc mama spełniona i zadowolona. Składniki na 3 porcje: 1 banan 1 kiwi 1 mandarynka 1 jabłko 1 i 1/2 chrupka ryżowego bez soli 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki rodzynek bez konserwantów 1-2 łyżeczki łuskanego słonecznika nieprażonego, niesolonego(...)cytryny i miód. Jeśli masz skrystalizowany miód, podgrzej go delikatnie, tylko do upłynnienia, bo w temperaturze powyżej 40stC traci swoje cenne właściwości. Obierz owoce ze skórki. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, z kiwi twarde końcówki. Wszystko pokrój w małą kostkę. Cząstki mandarynki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce wrzucaj do dużej miski. Dodaj rodzynki, pestki słonecznika i dyni
Anioszek w kuchnimałym ogniu. Obierz jabłko ze skórki i również pokrój je w kostkę. Dorzuć jabłko na patelnię. Dodaj majeranek (może być zarówno świeży jak i suszony), imbir, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, do zmiękknięcia dyni i jabłka (muszą utworzyć coś na kształt papki). Powinno to trwać ok 20 minut. Gotowe! :) Danie podawaj
Smiling Shrimpporcje: 1/2 szklanki wody mineralnej 2 łodygi selera naciowego 1 duże jabłko 2 mandawynki Jabłko i selera myjemy. Jabłko kroimy na ćwiartki (nie obierlamy) i usuwamy gniazdo nasienne. Łodygi selera oczyszczamy i razem z jabłkiem kroimy w kostkę. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki. Wszystko razem blendujemy. Nalewamy w szklanki i podajemy. Smoothie z jabłkiem i selerem naciowym SMACZNEGO
peggiwkuchnimąki pszennej 3 jajka 1 duże soczyste jabłko 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem * Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa). Miksując już(...)najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy
Słodkie okruszkiPyszna, zdrowa, z dużą zawartością błonnika - doskonała na śniadanie - owsianka z jabłkiem i orzechami przyprawiona cynamonem. Jedno z moich ulubionych śniadań :) S KŁADNIKI (dla 1 os. 369 kcal) 1 szklanka mleka -np. 1,5 % 1/2 średniego jabłka 1/2 garści orzechów włoskich (ok.15g) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka otrębów pszennych cynamon PRZYGOTOWANIE Płatki i otręby gotujemy(...)mleku około 6 minut (na małym ogniu). Przekładamy do miseczki. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką, bez gniazd nasiennych) i posiekane orzechy. Całość posypujemy cynamonem. Smacznego :) Owsianka w jednej porcji 369g ma 360 kcal. Białko: 14,7 g Tłuszcz: 15,1 g Węglowodany: 49,9 g Błonnik
Moje Kuchenne Rewelacjesurówki z kapusty. Właśnie zauważyłam, że nie ma u mnie na blogu Colesława ;) Zwykle robiłam go z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli. Tym razem wrzuciłam jeszcze koperek i połowę jabłka. Wyszła(...)wspaniała. Robię ją nie tylko do obiadu ale również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula 1-2 marchewki pół jabłka 1/2 pęczka koperku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka musztardy 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany Kapustę ścieram na grubej tarce, marchew i jabłko na nieco mniejszej. Cebulę
Smakołyki AsiSkładniki na tortownice 24 cm 1 szkl mąki pszennej 3/4 lub 1/2 ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 125 gr rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka jabłka, rabarbar(...)inne owoce Kruszonka: 2 łyżki masła, 2,5 łyżki cukru, 3 łyżki mąki 1. Jeśli mamy rabarbar mrożony to odmrażamy go na sicie aby pozbawić go zbędnej wody. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę 2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i schładzamy ja w lodowce. 3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta piankę, dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia
Gotowanie...to proste !