korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu (do moczenia rodzynek) Ze składników(...)palnika. Blaszkę 25 x 25 cm (mały kwadrat) wysmarowałam masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje. Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel
W kuchni Karmel-itkiporcje 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka z orzechów włoskich 2 garście rodzynek szczypta imbiru i gałki muszkatołowej (ew. miód do dosłodzenia) 3-4 winne jabłka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 łyżeczki cynamonu mielonego Kaszę płuczę na sicie, po czym zagotowuję w mleku z orzechów (rozwarstwianie się mleka to objaw naturalny). Dorzucam(...)rodzynki i gotuję aż do miękkości kaszy, mieszając dość często, aby nic się nie przypaliło. Doprawiam do smaku imbirem i gałką. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię, dodaję cukier i duszę aż do rozpadu owoców.Doprawiam cynamonem. Podaję z jaglaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiakurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(){var js, pf;pf = document.createElement(...)szkl cukru 250 g masła roślinnego 2 łyżki masła 2 łyżki dobrego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółta + 1 jajko całe Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek cynamon (opcj.) cukier do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki na ciast o posiekać . Krótko wyrobić ręką tylko do połączenia składników , zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
coolinarnastrefa.blogspot.comprzygotowuje się czerwoną kapustę, powinno się pamiętać o tym, aby dodać kwaśne składniki, które podkreślają jej smakowite walory. Niezastąpione okażą się sok z cytryny lub limonki, ocet oraz cierpkie jabłka. Czerwona kapusta świetnie reaguje na duszenie i podsmażenie, dlatego jest idealna do zamknięcia w słoikach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Obiadowa surówka z czerwonej kapusty 5 z 1 głos Autor(...)kapusty nazywa się ją także modrą kapustą. Jest dodatkiem do gulaszu, ryb i mięs. Ma charakterystyczny kolor i smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1 łyżka majonezu Kilka łyżek octu Przyprawy: sól, pieprz i cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Czerwoną kapustę należy drobno posiekać i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Następnie dodać około
ProstePesto.plCiasto migdałowo-jabłkowe, które jest bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu. Oczywiście zgodnie z moją filozofią – bez dodatku cukru i słodzików. Za jego słodycz odpowiedzialne jest dodane jabłko, suszone daktyle, a także zmielone płatki migdałowe. Jest to propozycja z niskim ładunkiem glikemicznym, w sam raz także dla insulinoopornych . Nam to ciasto bardzo smakowało i z pewnością będzie często gościć(...)naszym domu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu! Składniki (foremka 17cm x 19cm; 8 porcji): 1 jabłko (około 170g), 2 jajka, 250g twarogu półtłustego, 4 krople aromatu migdałowego, 1/2 szklanki płatków migdałowych (dodatkowo 1 łyżka do posypania ciasta), łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki sera mascarpone, 10 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych, odrobina masła i kaszy manny do przygotowania foremki. Sposób
Natka Pietruszkiosób, więc raczej tak długo się nie uchowa. Składniki na sałatkę Saksońską: 400 g ziemniaków (mogą być młode) 3 ogórki małosolny (ewentualnie konserwowe) jabłko mały pęczek szczypioru 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, jeśli są większe przekrawamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy(...)wystygnięcia. Zimne ziemniaki kroimy w kostkę średniej wielkości. Ogórki przekrawamy wzdłuż na 4 części, następnie kroimy wszerz w plastry. Szczypiorek drobno siekamy. Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne. Jabłko kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak ziemniaki. Do miski przekładamy ziemniaki, ogórki, jabłko i szczypior. Dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy przynajmniej na godzinę
e-PrzepisyKulinarnewięc powiecie na sałatkę śledziową dzisiaj na kolację? Sałatka śledziowa - przepis na 4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 6 filetów śledziowych a'la matjas, 4 ogórki kiszone, 3 jabłka, białą część pora, 2 jajka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 4 łyżki jogurtu greckiego, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz do smaku. 1. Filety śledziowe osącz(...)zalewy, wymocz przez kilka godzin w wodzie, a następnie przepłucz na sicie i pokrój na mniejsze kawałki. 2. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. 3. Ogórki i jabłka pokrój w kostkę, a pora w półkrążki. 4. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski i wymieszaj. 5. Jajka obierz i pokrój w kostkę. 6. Przygotuj sos - jogurt połącz z musztardą
Z notatnika dietetykakotletów, jeden to ok. 95kcal, B: 16,5g, T: 0,8g, W: 6,4g. Składniki na 6-7 sztuk: – 500g mielonego mięsa z indyka – 1 pęczek dymki – 1 duże jabłko – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka soli – ¾ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: – 6-7 żytnich bułek do burgerów z oregano – sos Tzatziki – 1 czerwona cebula – 50g fety – 50g kiełków – sałata Jabłko ścieramy(...)łyżkę sosu, liść sałaty, następnie burgera z indyka, polewamy 1-2 łyżkami sosu, dekorujemy czerwoną cebulą, kiełkami i pokruszoną fetą. Smacznego! Na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka i cebulę, rozdrabniamy 2 s/obr. 10 . Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrabniamy ponownie 2 s/obr. 10 . 2. Dodajemy mięso z indyka, tymianek, sól i pieprz, mieszamy
Be Fit Be StrongSurówka z selerem konserwowym Dziś mam dla Was przepis na szybką surówkę do obiadu. Połączenie selera konserwowego, słodkiej marchewki i soczystego jabłka. Taka surówka z selerem konserwowym doskonale pasuje do mięsnych sosów. Prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Spróbujcie. Składniki: pół słoika selera konserwowego Moryń (słoik 290 g) 125 g marchewki (waga po obraniu) 1 łyżka majonezu 2 łyżki(...)naturalnego jogurtu sól i pieprz do smaku 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 1 średnie słodkie jabłko Przygotowanie: Do miski przekładamy seler konserwowy (odsączamy go z zalewy). Dodajemy starte na dużych oczkach jabłko i startą w słupki marchewkę. Jeśli nie macie krajalnicy, która to umożliwia, to można zetrzeć marchewkę na grubych oczkach. Do składników dodajemy jogurt, majonez, szczypiorek i doprawiamy wszystko
Słodkie okruszkiśniadaniowe jak te dzisiejsze racuszki. Składniki: 2 jajka 1 łyżka ksylitolu 1 szklanka mąki jaglanej 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 2 średniej wielkości jabłka Jeśli chcecie żeby placuszki były puszyste, to musicie ubić białka na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cynamon, sodę, mąkę oraz maślankę i mieszamy wszystko do połączenia składników(...)koniec ostrożnie łączymy z pianą z białek. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciastka. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej kokosowy) na złoty kolor z obu stron
Cynamonowe szczęścieprzygotowania. Jest to idealny sposób na przemycenie warzyw, a tym samym witamin w pysznym daniu z dodatkiem surówki. W swoim składzie zawiera ona oczywiście czerwoną kapustę, marchewkę, jabłko oraz pora, czyli same witaminki. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, który Wam zaprezentuję, jest bardzo łatwy, a surówka bardzo smaczna. Jestem pewna, że dopełni swoim smakiem każde danie obiadowe(...)Jest bardzo szybka, łatwa i smaczna. Polecam ją każdemu z Was. PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g czerwonej kapusty 2 marchewki 1 duże jabłko 1/2 pora 1-2 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie Kapustę poszatkować, zasolić i odstawić na 20-30 minut by zmiękła. Marchewkę
Przepiski.plwspomaga obniżanie poziomu cholesterolu. Choć z kiszonkami najczęściej kojarzymy kapustę i ogórki, kisić możemy w zasadzie niemal wszystko, m.in. bakłażana, białą rzodkiew, botwinę, buraki, cebulę, cytrynę, fasolkę szparagową, gruszkę, jabłko, kalafiora, marchew, paprykę, śliwkę, a nawet oliwki. Ja dziś pozostałam jednak przy klasyce i przygotowując surówkę sięgnęłam po kiszoną kapustę i kiszone ogórki 😉 Surówka kiszona do kwadratu - przepis(...)porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 500g kiszonej kapusty, 3 kiszone ogórki, czerwoną paprykę, jabłko, 4 łyżki oleju lnianego, pieprz do smaku. 1. Kapustę drobno posiekaj. 2. Ogórki i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3. Paprykę pokrój w drobną kostkę. 4. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem i zalej olejem lnianym
Z notatnika dietetykaPyszne racuchy z jabłkiem i marchewka według przepisu z kanału Słodki Smak Pasji. Rewelacyjne na siadanie lub kolacje. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 200 ml mleka 300 ml maślanki lub kefiru 150 g startego jabłka 150 g startej marchewki cukier puder do posypania racuchów odrobina cukru z wanilia lub cynamonu(...)wymieszać. Do maki wbić jajka i mieszając powoli dodawać mleko i kefir. Gotowe ciasto na racuchy odstawić na bok na min 15 minut. W międzyczasie zetrzeć marchew i jabłko i dodać je do gotowego ciasta. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując zgrabne racuchy. Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub cukrem waniliowym. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaSezon na jarmuż już w pełni, więc w naszej kuchni nie mogło zabraknąć vege zupy kremu z jarmużu. Jej wyrazistego smaku i słodkiej nuty doda jabłko. Idealnie komponuje się podana z chipsami z jarmużu i z jajeczną grzanką. Spróbujcie :) Składniki: 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 400 g jarmużu 1 marchewka 5 średnich ziemniaków 2 średnie jabłka(...)cebula 2 litry wody sól + pieprz papryka słodka i ostra do smaku ziele angielskie + liść laurowy Przygotowanie: Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, por, pietruszkę, seler, marchew i jabłko kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym, które wyjmujemy przed dodaniem jarmużu. Po dodaniu zielonych liści, dusimy je pod przykryciem około
ChilliJemySkładniki: 1 kg obranej dyni 0,5 kg obranych jabłek 1 pomarańcza 1 cytryna 0,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Dynię oraz jabłka drobno kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Do gorącej masy dodajemy galaretkę
Qchnia po prostu