czosnek. Kiedy cebula się podsmaży dodaj pomidory. Po około 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę soku z cytryny i majeranek. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj wody. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj aż jabłka zmiękną. następnie do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso i gotuj jeszcze przez parę minut. Podawaj
Fit&Fast KitchenSkładniki: 1 średnie kiwi (ok. 80 g) 1/2 średniej wielkości jabłka (ok. 100 g) 6 dużych liści sałaty (ok. 30 g) 10 plasterków ogórka (ok. 70 g) 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) sok z 1/4 cytryny(...)płaska łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g) 1 płaska łyżeczka siemienia lnianego (ok. 5 g) Obieramy kiwi, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Z połowy jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Plasterki ogórka również możemy przepołowić. Sałatę rwiemy na mniejsze cząstki. Sałatkę skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz posypujemy słonecznikiem
Vroblewska-fitlifePyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/ , parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska(...)przykład przed wylotem na wczasy czy dłuższy weekend :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 5 jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, ubić
Domowa cukiernia Ewydeszcz, a nawet grad. Bardzo chimeryczna pogoda, która nie nastraja optymistycznie i radośnie. Dlatego warto osłodzić sobie tą nieprzychylność aury jakimś szybkim i pysznym deserem. W domu mam mnóstwo jabłek. Moje małe szkarby wprost za nimi przepadają z czego bardzo się cieszę. Ja również uwielbiam te owoce zwłaszcza w towarzystwie cynamonu… Dlatego dziś postanowiłam przygotować prosty, ale jakże pyszny(...)pełnoziarnistych 3 łyżki oleju kokosowego Woj-len 1-11/2 łyżki cukru (w zależności od tego jak słodkie desery lubicie)* 2 łyżki mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 4 małe jabłka cynamon * ilość cukru należy dostosować do własnych upodobań, można go również zastąpić zdrowszym odpowiednikiem Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Układamy w jednym większym (ewentualnie w dwóch mniejszych
Słodkie okruszkiCiasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie(...)facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 450 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko. Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze
Domowa cukiernia EwyKruche mini szarlotki to urocza wersja tradycyjnej kruchej tarty z prażonymi jabłkami. Smakują wyśmienicie i cudownie wyglądają. Polecam :) POTRZEBUJEMY: 300g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru (lub mniej) 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 żółtka duży słoik prażonych jabłek z kawałkami owoców Z mąki , cukru ,żółtek i śmietany zagniatamy szybko ciasto. Przykrywamy folią(...)smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po wyjęciu z lodówki , ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką lub kubkiem koła z ciasta, którymi wylepiamy zagłębienia foremki. Na cisto układamy po dużej łyżce jabłek (tak aby nie sięgały brzegu). Z pozostałego ciasta wykrawamy kształty, które nam odpowiadają i układamy na jabłkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (góra-dół) przez około
WYSPA SZCZĘSLIWAPyszna surówka z porem i jabłkiem – idealna do obiadu albo na grilla. Składniki: por spore jabłko 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny sól Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, solimy i ugniatamy rękami. Zostawiamy na godzinę, aby zmiękł. Następnie odciskamy wodę, która mogła się ewentualnie zebrać. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko
e-PrzepisyKulinarnekiedy organizm potrzebuje dużo energii. Zaopatrzmy go więc w niezbędne do funkcjonowania smaczne warzywno-owocowe kalorie :) Składniki: 1 pomarańcza 2 jabłka 3 marchewki banan 2 kiwi Przygotowanie: Pomarańczę, jabłka i marchewki obieramy i wyciskamy z nich sok (używam sokowirówki). Kiwi oraz banana obieramy i umieszczamy w misie blendera. Zalewamy owoce świeżo wyciśniętym sokiem i miksujemy. Przelewamy do szklanek
ChilliJemyszklanka płatków migdałowych 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 łyżeczki soli (himalajskiej) 10 łyżek mleka sojowego 1/4 szklanki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego masa jabłkowa: jabłko 2 garści suszonych daktyli 1/2 szklanki wrzątku WYKONANIE: Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy razem, dodajemy mleko i olej, po czym dokładnie razem ugniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie(...)Jedna z nich przekładamy do formy do pieczenia, drugą ugniatamy na płaski prostokąt, z którego wycinamy paseczki. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5 min, następnie razem z wodą blendujemy. Jabłko obieramy, kroimy w płaskie plasterki, po czym układamy je na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia. Całość smarujemy daktylowym karmelem, a wierzch dekorujemy wyciętymi wcześniej paseczkami z ciasta. Pieczemy
healthy dreamsSkładniki: 6 marchwi 4 jabłka 1 pomarańcz 2 łyżeczki startego imbiru Sposób wykonania: Marchewki i jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy imbir. Z podanych składników otrzymujemy 1 litr soku
Qchnia po prostunastępnie osuszamy ręcznikiem papierowym Ogórki kroimy na pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka
Snejkusiowe Przepisywapnia. Zawiera lizynę , która jest niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia. Dodatkowo dzięki tyrozynie, leucynie, izoleucynie i tryptofanie łagodzi stres i poprawia humor. Składniki: 1/2 jabłka 80g mąki gryczanej 1 łyżeczka lnu mielonego 5 łyżek mleka roślinnego (lub więcej) 1 łyżeczka stewii + do posypania 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka drożdży(...)instant Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką. Len zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy do mąki razem ze stewią i cynamonem. Dolewamy mleko. Kroimy 1/2 jabłka w malutką kosteczkę. Dorzucamy do masy, dolewamy ewentualnie mleko lub wodę aby masa była dobra do formowania, ale nie za rzadka. Odstawiamy na 20 minut miske w ciepłe miejsce
Czarnawisienkaciasto francuskie (300 g) jabłko (1 szt.) cynamon Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: dla 2 łasuchów Przygotowanie: Jabłko pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Weganka gotujeświeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 1/2 kg mąki - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 żółtko do posmarowania dodatkowo: - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki) Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje(...)odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na blaszkę i po ok. 5 minutach smaruję kwaskowatym dżemem. Jabłka obieram, kroję w cienkie plasterki i wkładam je w ciasto, posypując cynamonem. Pozostawiam na kolejną godzinę. Piekę w temp. 170'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 45 minut (pierwsze
Wielopokoleniowochwilach słabości, w ramach małej przekąski, deseru czy drugiego śniadania. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, a przy tym (jak zwykle) jest przezdrowe! :) Do zrobienia oszukanych pączków potrzebujemy kilku jabłek (czyli bazy), smarowidła, dodatków wg uznania i ewentualnie jakiejś polewy. 1. Baza plus coś do smarowania: Całe jabłka kroimy w krążki wysokie na ok. 1,5-2 cm. Następnie
Powiedz dietom nie