Różki drożdżowe z jabłkiem podczas pieczenia pachną nieziemsko. Uwielbiam jak w moim domu roznosi się zapach ciasta drożdżowego . Pyszne, puszyste, pełne nadzienia jabłkowego. Tak przygotowane drożdżowe ciastka doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawki, jako przekąska w szkole, w pracy, na spacerze czy pikniku rodzinnym. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i zajadać ;) Składniki na różki drożdżowe z jabłkiem (około 18 sztuk(...)mąki pszennej * 25 g świeżych drożdży * 2 łyżki cukru * 3/4 szklanki mleka * 2 żółtka (białka będą potrzebne na końcu) * 80 g masła Dodatkowo: * 2 białka (pozostałe po żółtkach) * jabłka prażone (użyłam Orzech ) * cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 łyżkę
Zrób to smaczniekiszonej kapusty. Nie lubię wydziwiać z tą surówką. Czasami próbowałam coś czarować, ale to było bez sensu. Od dłuższego czasu robię ją cały czas tak samo. Bez kminku, z jabłkiem, marchewką, cukrem, cebulą. Jedyne „dziwactwo” to używanie do niej oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Pasuje mi nawet bardziej niż moja ukochana oliwa extra virgin. Dodanie do niej dymki(...)tego całego kiszenia wyjdzie mi breja, a nie chrupiąca, kiszona kapusta. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 dymka (biała i zielona część) 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia (można użyć zwykłego) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę
Kardamonovynawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone. Na schłodzony spód nałożyć mus jabłkowy wymieszany ze skrobią, wyrównać (wcześniej można posypać spód odrobiną bułki tartej - wchłania wilgoć z jabłek). Ugotować budynie z cukrem, używając 3 i 1/4 szklanki mleka - budyń gotować do momentu, gdy wyraźnie zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto
Lekcje w kuchniMąka pszenna – 50 dag Margaryna – 25 dag Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Cukier – 1,5 szkl Mleko – ½ szkl Sól – szczypta Cukier waniliowy -2 łyżeczki Jajka – 6 szt Jabłka – 1 kg Cynamon- 1 łyżeczka Cukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie(...)mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
przepisy- MilkiSkładniki: 4 jajka 200 g mąki 30 ml oleju 1/2 szklanki erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka ulubione bakalie 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu Przygotowanie: Jajka … Czytaj dalej Ciasto z jabłkami
czarrna od kuchnibitą śmietaną, owocami lub jogurtem na słodko. Placuszki biszkoptowe jak zrobić? Placki na maślance Placki na maślance idealnie wyrastają, są puszyste i delikatne. Taką przekąskę można zrobić z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, borówkami czy jagodami. Można także zamiast na maślance to na kefirze, przygotować na jogurcie lub jak Babcia swoje placuszki na zsiadłym mleku. Każde pszenne placuszki przygotowuje się(...)samo. Należy pamiętać, że placki z jabłkami czy rabarbarem nie będą już tak puszyste jak same placki biszkoptowe. Powodem jest woda zawarta w owocach, która obciąża placki. Placuszki biszkoptowe z patelni Jak zrobić placuszki biszkoptowe z patelni? Puszyste placuszki pszenne to nic trudnego. Potrzebujemy dobrze ubitej piany i odrobiny cierpliwości. Placki są bez sody, drożdży czy innego spulchniacza
Dieta moja pasjaCzas przygotowania / Prep. time: 15 d Czas gotowania / Cook time: 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na konfiturę żurawinową 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny 2 jabłka pokrojone w kostkę 3 pomarańcze obrane z skórki (usuniete błonki pokrojone w kostkę) 3/4 szklanki cukru Na muffinki bananowe 350 g rozgnieconego banana(...)wykonania / Instructions: Na konfiturę żurawinową Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”. Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło. Na muffinki bananowe Banany rozgnieść widelcem. Do bananowej pulpy dodać rozpuszczone masło
Spice things upmięsa. Czyli taki obiad zupełnie bezmięsny. Bardzo polecam. Sos jest słodko- kwaśny, który świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, ziemniakami i kotletami sojowymi. Sos jabłkowo-żurawinowy Potrzebujemy: 3 jabłka kwaśne, 150g śmietany, 2-3 łyżki żurawiny do mięs / domowa lub ze sklepu /, 1 szklanka wody, sól do smaku. Wykonanie: Jabłka po obraniu, /możemy
Leśny Zakątekłyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego masa bezowo-budyniowa: - 4 białka - 150g cukru trzcinowego lub zwykłego - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) masa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - ok. 150g porzeczki czerwonej (daję mrożoną) lub dowolnych kwaskowych owoców - 1 kisiel cytrynowy, gdy mamy bez cukru, można dodać ok. 20-25g ksylitolu(...)lodówce. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy ok. 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie masę jabłkową. Jabłka przekładamy do miski i mieszamy z proszkiem kisielowym (lub tak jak w moim przypadku budyniowym, z galaretką). Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając
Smaczne Zdroweprzyprawa do piernika 1,5 łyżeczki, cynamon 0,5 łyżeczki, jajko 1 szt, olejek waniliowy 1 łyżeczka, cukier waniliowy 1 opakowanie, soda 2 łyżeczki, jabłka duże 2 szt, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Suche składniki przesiać do miski, dodać do nich dżem, olej, ciepłe mleko oraz olejek waniliowy i zmiksować(...)połączenia. Jabłka pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 170 st.C przez 40-45 min do suchego patyczka. Ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem
kulinarne odsłony patiprzepis. Ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl majonezu kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka łyżeczka cynamonu Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypywać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać(...)koniec dodać majonez i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przelać do foremki na babkę lub do tortownicy. Jeśli jest to foremka blaszana, smarujemy ją wcześniej margaryną i posypujemy mąką. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Wymieszać z cynamonem a następnie poukładać na cieście. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec ok 40 minut
Smakołyki AsiJabłka – 4 szt Por -1 szt Jogurt naturalny – ½ szkl Miód -1 łyżeczka Sok z cytryny sól Jabłka opłukać, obrać przekroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Por oczyścić i pokroić w talarki., posypać solą. Jogurt mieszamy z miodem i polewamy surówkę, dobrze razem mieszamy
przepisy- Milkikapusta pekińska - 4-5 dużych liści rzodkiewka - 1 pęczek marchewka -2-3 szt seler korzeń - kawałek jabłka - 2 szt pomidor średnie - 2-3 szt sól pieprz olej cukier zioła do sałatek sok z cytryny warzywa i jabłka oczyścić, obrać i opłukać, z kapusty usunąć gruby nerw i cienko pokroić, resztę warzyw zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami
przepisy- MilkiDziś przepis na aromatyczne i pachnące śniadanie. Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem to moja odpowiedź na listopad. Znacie moje uwielbienie do owsianek. Owsianki stanowią dużą część feedu na moim Instagramie . Na blogu, zarówno moja ekspresowa owsianka jak i nocna owsianka cieszą się dużą popularnością, ale kiedy nadchodzi jesień i jest mi źle… (szczególnie rano!) spradza się pieczona owsianka(...)rana – to koniecznie spróbujcie tej pieczonej wersji! Składniki na 1 porcję : 40 g płatków owsianych górskich 3 łyżki wrzącej wody 40 g jogurtu naturalnego 3% tł. niewielkie jabłko (ok. 100g miąższu) ¼ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu (ilość wedle uznania) 2 łyżki jogurtu naturalnego do podania Płatki owsiane wymieszać w misce z wrzątkiem, następnie dodać do nich jogurt naturalny
Dietolog