jabłka - 25490 przepisów (strona:581/1700)

Pierniczki – szybki przepis 103

często otwieracie okna to wystarczy pozostawić je na kilka dni w otwartym pudełku . Z kolei jeśli dużo grzejecie i w domu jest sucho , do pudełka możecie włożyć kawałki obranego jabłka i wymieniać je co drugi dzień na świeże. Wówczas pierniczki wchłoną wilgoć z jabłek . Pamiętajcie, że chrupiące pierniczki też mają swój urok i swoich fanów, dlatego warto część

WegePrzepis
Schab nadziewany śliwkami zapiekany z warzywami. 93

sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soli lub domowej wegety   3 cebule 3 duże marchewki 3 jabłka   1 szklanka dobrego oleju 1/2 szklanki wody 100 ml słodkiej śmietanki do sosu warzywnego       Wykonanie:   Schab myjemy i osuszamy, do mleka dodajemy 1 startą(...)otwory tak żeby nadziać je śliwkami. Wszystkie przyprawy mieszamy razem i dobrze nacieramy nimi schab. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z wodą i obkładamy pokrojonymi warzywami i jabłkami. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy pod przykryciem około 45/50 minut. Następnie ściągamy folię i zapiekamy z wierzchu około 20 minut. Czy schab

Sama słodycz i szczypta chili
Piernikowe rogale 98

posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Składniki na nadzienie piernikowe: 300 g prażonych jabłek z cukrem ( mogą być ze słoika) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka masła 5 łyżek kakao typu nesquik ( rozpuszczalne) Jabłka z masłem

Domowe ciasta
Grzaniec z cydru z goździkami 107

Przyszedł czas na rozgrzewające napoje. Grzaniec z cydru z goździkami jest przepyszny.  butelka cydru 8 szt goździków jabłko Do naczynia wlewamy cydr i gózdzki. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy temperaturę  aby lekko wrzał. Gotujemy ok 5 minut. Potem dodajemy jabłko pokrojone w ósemki. I gotujemy ok 2 minut.  Przelewamy do szklaneczek termicznych, wkładamy kawałki jabłek

AZgotuj!
Makowiec bez jajek i glutenu 98

zbliżonych): 250 g niebieskiego maku, 75 g oleju kokosowego, 1 średni bardzo dojrzały banan o wadze około 110 g (bez skóry), 2 niewielkie, nieobrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych o wadze około 200 g, 125 g suszonych daktyli (niesiarkowanych), 1 szklanka suszonych owoców (niesiarkowanych) – użyłam mieszanki rodzynek i suszonych wiśni, świetnie sprawdzi się również dodatek żurawiny lub np. drobno pokrojone(...)jeśli owoc nie pochodzi z ekologicznej uprawy należy go wcześniej wyparzyć i bardzo dobrze wyszorować). W naczyniu umieścić banana, namoczone i odciśnięte z nadmiaru wody daktyle oraz grubo pokrojone jabłka – zblendować ręcznym blenderem na masę (nie blendować długo, masa nie musi być całkowicie gładka). Do masy dodać szczyptę soli, cynamon, otartą skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy (jeśli używamy) i olej

Even Better Food
Prosta szarlotka krucho drożdżowa 72

mąki pszennej 3 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek kaszy manny szczypta soli 1 i 1/2 kg jabłek Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem pudrem. Po chwili powinny same się rozpuścić. Tłuszcz siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrobione drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)dwie równe części.  Obie części rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blachy ( 23x33 cm) . Jeden placek wykładamy na blaszkę i posypujemy cienką warstwą kaszy manny. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru soku, a następnie rozkładamy na cieście, posypujemy cynamonem i jeszcze raz cieniutką warstwą kaszy manny. Przykrywamy drugą częścią ciasta

Cynamonowe szczęście
Pieczony boczek 99

robiąc pieczony boczek. W trakcie pieczenia na boczku powinna utworzyć się chrupiąca skórka , a sam boczek w środku powinien być miękki i soczysty. Do piekącego się boczku możecie dodać jabłka wraz z cydrem jabłkowym. Wystarczy na foli aluminiowej położyć pokrojone jabłka, na nich ułożyć metalową kratkę, na której ułożyć boczek. Cydr dobrze jest dodać w połowie czasu pieczenia

MeCooks
Ciasto Skarlet 117

mieszamy. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Kroimy na 2 równe blaty. Masa jabłkowo- malinowa 6 jabłek 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy z cukrem pod przykryciem do miękkości. Wsypujemy galaretką malinową

Domowe ciasta
Szarlotka 56

przez sito potem posiekać z margaryną dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Na szarlotkę robię zawsze dwa ciasta jedno daje na spód podpiekam 10 min wyciągam i nakładam duszone jabłka z cynamonem, a na jabłka drugie ciasto trę na tarce. I piekę aż się zarumieni. Autor przepisu: Anna Głowacka Artykuł Szarlotka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Puszysty jabłecznik 95

wieczór.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej  250 g masła 4 jajka  1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary(...)mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Upieczone

Niezły Młynek
Racuchy z jabłkami 81

racuchy, to oznacza tylko - długie wieczory w domu przy filmie i dobrym jedzonku.  Oj tą formę przekąski wieczorem z mlekiem uwielbiam. A Wy?   Składniki:  700 g jabłek (obrane, bez gniazd i posiekane na bardzo drobną kosteczkę)  3 jajka szczypta soli  450g mleka 30g cukru  380g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka sody(...)większej miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, żółtka, mleko i wszystko dobrze wymieszać (najlepiej użyć miksera). Do masy dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać.  Na koniec dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Masa gotowa! Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje masy i układaj na patelni w dowolnej wielkości. Smaż na złocisty kolor. Ostudzone posyp cukrem pudrem Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka z buraczków z majonezem 85

wcale wyrzucać. Sałatka jest również pyszna z buraczków gotowych -takich ze słoika.    Składniki:   4 buraki gotowane lub buraczki wiórki -1 duży słoik  2 jabłka  1 cebula  pół puszki groszku  2 ogórki kiszone  2 łyżki majonezu   sól i pieprz do smaku  Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)jeśli używamy gotowych,odsączamy na sitku.Dodajemy starte jabłka,posiekaną drobno cebulę ,ogórki i odsączony groszek.Mieszamy z majonezem,doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
SURÓWKA SEZONOWA 92

Surówka z kolorowej marchewki, jabłka i pigwowca. Często mam pytania jak wykorzystać pigwowca, stąd mój przepis na tę surówkę. Pyszna , chrupiąca i soczysta, idealna na poprawę cery.   kolorowa marchew 350 g 1 jabłko 1-2 owoce pigwowca skórka z 1 małej cytryny sok z 1/3 małej cytryny miód, syrop z agawy 1-2 łyżeczki sól, pieprz do smaku(...)jogurt naturalny 3-5 łyżeczek    Marchewki obieram, jabłko i pigwowce ze skórką ścieram na tarce o dużych oczkach. Myję cytrynę, wyparzam ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Dodaję na początek 3 łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem, syropem i mieszam. Podaję po schłodzeniu

Smaczne moje
Koperty z ciasta serowego 66

masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram sera ricotta 1 łyżeczka cukru waniliowego Na nadzienie: konfitura lub owoce - proponuję jabłka, pocięte w cienkie plasterki, oprószone cynamonem i odrobiną cukru. Wykonanie: Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrami, orzechami. Dodajemy masło i rozdrobniony wcześniej widelcem ser ricotta. Mieszamy(...)wierzchu ciasteczek. Całość zagniatamy i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy na około 2 mm, wycinamy trójkąty lub kwadraty. Na środek kwadratów nakładamy nadzienie z jabłek i zlepiamy ze sobą przeciwległe rogi (za dwa dni wakacje - koniec z geometrią piątoklasisty!!!), tworząc kopertki. Jeśli wolicie rogaliki z konfiturą, to na szerszy bok trójkąta nakładajcie wybraną konfiturę

Kronika Piekarnika