mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna, że możesz ją przygotować na różne sposoby, możesz wybrać nadzienie z makiem, możesz użyć kremu czekoladowego, powideł śliwkowych czy masła orzechowego. Pełna dowolność, najważniejsze jest ciasto, a dodatki wybierz takie, jak lubisz najbardziej. Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda! PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ(...)ciasto, dodaj jajka, mleko i na samym końcu partiami dodawaj rozpuszczone masło/margarynę. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Z tej ilości otrzymasz albo dwie mniejsze gwiazdy, albo jedną bardzo dużą. MASA: (jak pisałam wyżej może być dowolna: krem czekoladowy, powidła śliwkowe, orzechy, masa makowa, to co lubisz) - 3/4 szklanki masy makowej
SMYKWKUCHNInadzieję, że kiedyś uda mi się kupić porządną, mocną gofrownicę (teraz już wiem, jaką :D), ale póki co polecam ten przepis. Nie przestraszcie się tylko konsystencji ciasta - takie właśnie ma być :) Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 2 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g serka ricotta 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleka(...)naczynia. Do drugiej porcji dosypać kakao i dokładnie zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcję ciemnego ciasta i na nim mniejsze kawałki jasnej masy. Piec około 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Posiekać gorzką czekoladę i orzechy, wymieszać ze sobą. Upieczone gofry posypać kruszonką czekoladowo-orzechową lub podać z ulubionymi dodatkami
FitKotdodatkiem tradycyjnej śmietany z cukrem. Takie czekoladowe pierogi posmakują szczególnie tym najmłodszym, dzieciaki uwielbiają takie smakołyki. Żaden dorosły także nie oprze się takim pierogom. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne, czekoladowe pierogi z borówkami. Przepis jest naprawdę łatwy i godny polecenia. PRZEPIS NA CZEKOLADOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO 1 kg mąki pszennej 2 płaskie(...)Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować wałkiem. Przy pomocy szklanki wycinać kółka. Na każde umieścić szczyptę cukru i kilka borówek. Kółeczko dokładnie zlepić, tworząc pieroga. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, wyjąć gdy woda ponownie będzie się gotować. Serwować z śmietaną i cukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Czekoladowe pierogi z borówkami pochodzi
Przepiski.plpiany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać 0,5 łyżki kwaśnej śmietany). Odkładam 2 garście do miseczki, a do reszty dodaję kakao i wyrabiam. Jedną garść ciasta z kakao odkładam, a resztę wykładam na blaszkę(...)warstwą wyciągam z piekarnika, na cieście układam śliwki skórką do dołu, śliwki posypuję odłożonym białym ciastem i ponownie wstawiam ciasto do piekarnika na 15 minut. Międzyczasie przygotowuję pianę (Jeśli macie nadmiarowe 2 białka w lodówce, to możecie je wykorzystać ) Piana będzie wyższa. Wszystkie białka ubijam, a pod koniec dodaję powoli szklankę cukru i budyń czekoladowy i jeszcze chwilę ubijam. Następnie
Słodki sentymentpłaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, skubaniec nie musi wyrastać) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 200-250 g śliwek 1 budyń czekoladowy Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać(...)lodówce, to możecie je wykorzystać ) Piana będzie wyższa. Wszystkie białka ubijam, a pod koniec dodaję powoli szklankę cukru i budyń czekoladowy i jeszcze chwilę ubijam. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, wykładam ubitą pianę i posypuję kakaowym ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut. Smacznego Artykuł Szarpaniec negatyw ze śliwkami i „Przypadek Adolfa
Słodki sentymentChyba każdy lubi słodycze. Proste muffinki z jagodami to szybki przepis na coś słodkiego. Z całą pewnością, każde dziecko będzie zachwycone takim deserem. Zamiast jagód do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis dla fanów czekolady! Pieczony sernik mocno czekoladowy wykonany z serka mascarpone, ze śmietanką kremówką i gorzką czekoladą, na kakowym spodzie herbatnikowym oraz polewą z mlecznej czekolady na wierzchu. Wychodzi naprawdę genialny - prawdziwa rozpusta dla czekoladoholików! Bardzo kremowy i bardzo czekoladowy, ale nieprzesłodzony. Słodycz polewy z mlecznej czekolady równoważy smak gorzkiej czekolady w masie serowej. Taki serniczek jest w stanie(...)gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki oleju rzepakowego dekoracja: rurki, oreo, mini biszkopty, posypka czekoladowa Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając
Kuchnia MagdaLenywlać na herbatniki, następnie ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. Można posypac dowolną posypką
przepisy- Milkiwlać na herbatniki, następnie ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. Można posypac dowolną posypką
Camilla w kuchnipopołudniowej kawy czy herbaty. Zazwyczaj zjadamy je same, bez dodatków, ale czasem dodajemy do nich również ulubione owoce, dżem czy nawet krem czekoladowy. Do placków wykorzystałam bardzo dojrzałe banany, dzięki czemu nie trzeba dodawać do ciasta cukru, jedyna słodycz, którą można ominąć to odrobina cukru wanilinowego. Polecam również spróbować niesamowicie puszyste placki z twarogiem , przygotowuje się je równie szybko(...)rzadsza niż np. ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzej olej. Nadmiar oleju zdejmij z patelni za pomocą ręcznika papierowego. Nakładaj po 2 łyżki ciasta na każdego placuszka. Smaż z każdej strony na małej mocy palnika przez koło minutę do momentu zarumienienia się ciasta. Placki bananowe smakują najlepiej jeszcze ciepłe bez dodatków. Podaje je czasem z kremem czekoladowym, dżemem domowej roboty
To Musisz WiedziećRobiłam już roladę czekoladową , truskawkową , a dzisiaj przyszła pora na roladę z galaretką. Jest bardzo delikatna i smaczna, a do tego świetnie wygląda. Dla małych i dużych, na zbliżający się weekend będzie w sam raz. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada z galaretką i kremem z mascarpone Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru
To co lubię - gotuję i polecamwymieszałam szpatułką, żeby się wszystko połączyło. Gotową masę przelałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut. Piekłam do suchego patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki i roztopiłam kąpieli wodnej, wystudziłam(...)Rozłożyłam połowę powideł śliwkowych i rozsmarowałam na całym krążku. Na powidłach położyłam połowę kremu śmietankowego. Równomiernie posmarowałam. Ułożyłam drugi krążek ciasta i napączowałam. Wyłożyłam dżem wiśniowy, który rozsmarowałam na całej powierzchni, a na nim rozłożyłam i rozsmarowałam mus czekoladowy. Kolej na trzeci krążek, który również polałam ponczem. Posmarowałam resztą powideł śliwkowych i wyłożyłam resztę kremu śmietankowego. Wierzch przykryłam ostatnim czwartym
Kuchnia u KrysiNoel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia. Przepis na francuskie ciasto na Boże Narodzenie nie sprawi nikomu trudności - szybki biszkopt czekoladowy i dwa rodzaje kremu przygotujecie w niespełna godzinę. Rolada świąteczna Buche de Noel nazywana też Yule Log jest bardzo popularna we Francji, Belgii, ale też(...)bardziej gęstą niż nutella. Krem z kasztanów, serek mascarpone, cukier i rum miksuję końcówką do ubijania piany na jednolitą gładką masę. Do tego ciasta użyłam 125 g kasztanów, ale możecie zwiększyć ich ilość dwukrotnie. Krem czekoladowy Przygotowuję na około 3 godziny przed udekorowaniem rolady 200 g śmietany 30% 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej Czekoladę drobno siekam. Śmietanę mocno
Cztery Fajerytych, którzy nie nastawili Staropolskiego, mam pyszny piernik z kremem czekoladowym, taki dosłownie last minute. :) Składniki 1 kg mąki 1/2 szkl. cukru 1 szkl. miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody 1/4 szkl. mleka 25 dag margaryny opakowanie przyprawy do piernika Cukier z margaryną, mlekiem, miodem i przyprawami podgrzewamy mieszając, aż się połączą, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ostudzonej(...)puch następnie dodajemy partiami syrop czekoladowy, a na koniec w kilu porcjach mleko w proszku.W międzyczasie podgrzewamy dżem z galaretką, aż rozpuści się żelatyna. Złożenie ciasta - placek/krem/placek/dżem/krem/placek wierzch można dodatkowo polać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęście