ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:587/1520)

Wuzetka 383

Wuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony  bitą śmietaną,  a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast  jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊 Składniki: ciasto 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku

magiczna kuchnia Kasi
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 181

wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem. Tarty niestety nie dotrwały do zdjęć :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu (waniliowy, czekoladowy lub wasz ulubiony) 350 ml  mleka 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń był bez dodatku cukru) gruby cukier kryształ do posypania 1 jajko (rozmącone)  Sprzęt(...)podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Blok czekoladowy rodem z PRL-u 185

tego zrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę. Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie. Blok czekoladowy rodem z PRL-u. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Keks 150

pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu keks lekko przestudzić, następnie okroić brzegi ciasta delikatnie nożem i wyjąć ciasto z formy. Wystudzić. Moje uwagi: 1. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 2. Bakalie można obtoczyć lekko w mące pszennej, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że nie opadną na spód ciasta. Za wspólne pieczenie dziękuję autorkom poniższych blogów

In my kitchen
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 304

cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-))) Kiedy dysponujemy już  gotowym ciastem, zrobienie  takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :) Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) 3 łyżki grubego cukru do dekoracji 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu Wykonanie:  Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam

Walijskie Pichcenie
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 354

biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę

UgotujmyTo.pl
Babka "Zachód słońca" 231

proszku do pieczenia 0,5 szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa z przepisu wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe(...)trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180oC , ok. 50-60  min. Ciasto po wystudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego all photos made by me&brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Biszkopt kakaowy. 205

jest wcale trudne. Tutaj podawałam przepis na podstawowy jasny biszkopt.  Dziś mam dla Was przepis na ciemny biszkopt, który może być bazą do wielu ciast i tortów. Jak ubiec biszkopt czekoladowy? Składniki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szkanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 4 jajka 1/4 szklanki kakao Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)proszek do pieczenia - ubijamy. Powstałą masę z żółtek dodajemy do białek i ubijamy mikserem przez 2 minuty. Do powstałej masy dodajemy mąkę wraz z kakao i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto pieczemy na blaszce wyłożonej wcześniej pergaminem w 180 stopniach przez 20 - 25 minut do tak zwanego suchego patyczka

Pani domowa
TORT OREO 147

Przepyszny czekoladowy tort z warstwą ciastek Oreo. Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru Krem oreo: 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Polewa(...)mieszamy. Złożenie tortu. Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 krążek smarujemy  kremem oreo z ciasteczkami, 3 krążek smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem oreo bez ciasteczek. Boki ciasta ozdabiamy polewą. Na wierzchu układamy czekoladki i ciasteczka

słodki bratek
Murzynek 140

Jest to chyba jedno z najpopularniejszych ciast jakie znam. Delikatne, wilgotne i bardzo czekoladowe. Składniki: 1 szklanka cukru pół szklanki wody 6 łyżek kakao 200 g masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek kajmak w puszce na polewę: 200 g gorzkiej czekolady 75 g masła 3 łyżki kajmaku Wykonanie: Cukier, wodę, kakao, masło podgrzewać(...)sztywno. Na wolnych obrotach miksera dodawać do białek żółtka i małym strumieniem, stopniowo ostudzoną masę czekoladową. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na małą kwadratową blaszkę lub do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec ok.40 minut w 180°C. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kajmakiem. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować grubo wierzch

Pysznie & Pięknie
Letnie mini tarty z malinami 221

ostatnim czasie, to podziele sie przepisem na pyszne czekoladowe tarty. To moj imieninowy wypiek, szybki, prosty i pyszny. Taka mala namiasta lata. Zapraszam :-) Mini tarty czekoladowe z malinami skladniki na 4 tarty ciasto: 1 jajko 150g maki 90g masla szczypta soli 1 lyzka cukru wykonanie: Wszystkie skladniki ciasta zagniatamy, formujemy kule i owinieta w folie spozywcza odkladamy do lodowki(...)kawalki czekolade. Mieszamy do czasu gdy czekolada sie rozpusci. Dodajemy nutelle i zoltko. Dokladnie mieszamy. Gdy ciasto jest juz prawie upieczone wycigamy je z piekarnika, sciagamy z foremek papier z grochem i na srodku nakladamy maliny wymieszane z cukrem pudrem. Calosc pokrywamy masa czekoladowa. Zmniejszamy temperature w piekarniku do 175°C i wkladamy do niego gotowe tarty. Pieczemy je okolo

Przysmaki Karolki
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI 96

Pyszne czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną i wiśniami - to właśnie te owoce robią tu robotę ,normalnie niebo w buzi 🥰    Często jemy też je z dżemem jabłkowo malinowym własnej roboty - pychota 🥰 Składniki: 130 g mąki  250 ml mleka  1 jajko 2 łyżki kakao szczypta soli  1 łyżka oleju  200 -300 g śmietany kremówki 1 łyżka(...)cukru pudru u mnie wiśnie w spirytusie  Do miski wsypujemy mąkę,sól,kakao, dodajemy mleko,jajko i olej. Dokładnie mieszamy ,by powstało gęste ciasto o konsystencji śmietany. Odstawiamy na ok 30 min.  Po tym czasie smażymy naleśniki, z tej ilości wyjdzie ok 6 sztuk.  Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy cukier puder.  Każdy naleśnik

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania