sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego(...)budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki - polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie ) Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone
Kuchnia z widokiem na ogródpowiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju
Blog z Apetytempowiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju
Blog z Apetytemobróbki i nie ma grudek w kremie. Blaszka o wym 33/23 cm lub podobna Ciasto kakaowe: 100 g miękkiego masła lub margaryny 2 duże jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej deserowej czekolady 3 łyżki cukru pudru(...)połączyć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem zmiksować mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystego gęstego kremu. Przełożenie ciasta: Kakaowe zimne ciasto ułożyć w blaszce, nasączyć sokiem z rumem z moczenia wiśni, rozsypać nasączone wiśnie, przykryć czekoladowym kremem oraz warstwą herbatników, rozsmarować kajmak z puszki –może być leciutko podgrzany wtedy idealnie się smaruje, przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować krem
Wanilia i Kardamonkokoski ale znane są również jako lamingtony lub kudłacze. Co ciekawe, pochodzą z Australii gdzie niewykorzystany biszkopt polewano czekoladową polewą i obtaczano w wiórkach aby się nie zmarnował. Kto jeszcze nie zna tego deseru to polecam. Zwłaszcza miłośnikom kokosu. Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl oleju 1/3 szkl ciepłej wody 350 g mąki pszennej
Smakołyki Asimusach, poprzez bitą śmietanę czy krem budyniowy. Ja tym razem zdecydowałam się na użycie gotowego kremu czekoladowo - orzechowego typu Nutella oraz dodatkowo na krem budyniowy z mlekiem w proszku. Połączenie okazało się bardzo trafne. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 330g 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 2 łyżki cukru(...)typu Nutella cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je wzdłuż krótszego boku na równe paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek nawinęłam na foremkę metalową do rurek zaczynając od węższego brzegu. Ciasto nawijałam dookoła foremki tak aby brzegi ciasta nachodziły na siebie. Rurki z nawiniętym ciastem ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam
Waniliowe Improwizacjebabkę smarujemy tłuszczem (masłem smalcem lub margaryną). Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałego ciasta wsypujemy kakao *** *** Ciasto z kakao mieszamy, aż uzyskamy gładką masę *** *** Ciasto kakaowe przelewamy równomiernie do foremki na ciasto jasne *** *** Foremkę z babką owijamy szczelnie folią spożywczą, tak aby woda nie miała możliwości dostać się do ciasta *** *** Formę umieszczamy w garnku i wlewamy wodę, tak aby sięgała(...)foremka nie ruszała się podczas gotowania *** *** Po upływie 50 minut, sprawdzamy ciasto patyczkiem do szaszłyków, jeśli na wbitym patyczku nie ma śladów surowego ciasta, babka jest już dobra *** *** Ciasto podważamy lekko nożem od brzegów foremki, odwracamy i wyjmujemy na talerz *** *** Po wystudzeniu babkę polewamy lukrem, polewą czekoladową lub oprószamy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY
Blog z ApetytemDziś klasyka, czyli chlebek bananowy, ale w wersji czekoladowej. To proste, smaczne i przy okazji zdrowe ciasto, które można zjeść na diecie. Jako deser na weekend również doskonale się sprawdzi, zwłaszcza, że robi się je bardzo szybko. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 4 kopiate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany 2 duże
Healthy food explorerWuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony bitą śmietaną, a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊 Składniki: ciasto 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku
magiczna kuchnia Kasiwczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem. Tarty niestety nie dotrwały do zdjęć :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu (waniliowy, czekoladowy lub wasz ulubiony) 350 ml mleka 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń był bez dodatku cukru) gruby cukier kryształ do posypania 1 jajko (rozmącone) Sprzęt(...)podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatego zrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę. Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie. Blok czekoladowy rodem z PRL-u. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu keks lekko przestudzić, następnie okroić brzegi ciasta delikatnie nożem i wyjąć ciasto z formy. Wystudzić. Moje uwagi: 1. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 2. Bakalie można obtoczyć lekko w mące pszennej, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że nie opadną na spód ciasta. Za wspólne pieczenie dziękuję autorkom poniższych blogów
In my kitchencokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-))) Kiedy dysponujemy już gotowym ciastem, zrobienie takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :) Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) 3 łyżki grubego cukru do dekoracji 2 łyżki mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam
Walijskie Pichceniebiszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę
UgotujmyTo.pl