Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 1 słoik jabłek prażonych masa straciatella: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wierzch: 1 galaretka cytrynowa(...)pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Upieczony biszkopt studzimy. masa jabłkowa: Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy galaretki i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Tężejącą masę przekładamy na ostudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej. masa straciatella: Serek
Bon appetit mon amiecukru pudru 50 g masła min. 82% kwasu mlekowego. 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Dodatkowo 400 g pokrojonego rabarbaru umyty i sparzony drobno pokrojone jabłka do uzupełnienia jeśli zabraknie nam rabarbaru Instructions Ciasto: Zgromadź wszystkie składniki, przesiej mąkę, Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W miseczce rozbełtaj jajka tak aby utworzyły jednolitą masę. Ogrzej mleko(...)formy w dwóch turach. Ja na 500g mąki użyłam formę 35x25cm. Wylej pierwszą warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź je po dnie blaszki. Na tę warstwę wyłóż luźno rabarbar i jabłka. Drugą warstwę rozprowadź w miarę równo na owocach. Na wierzch ułóż rabarbar, dość gęsto. Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść. Możea włożyć do lodówki
SmartBake.plobiad dla rodziny na dwa dni więc siłą rzeczy musiało być tego więcej ;) Kurczak z cebulą i jabłuszkiem - 3- 4 filety z piersi kurczaka - 3 średnie cebule - 3 średnie jabłka - pęczek szczypiorku - sól, pieprz , gałka muszkatołowa - olej do smażenia Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, jabłuszka w dość grube plastry a szczypiorek(...)kroimy w kawałeczki. Całość przygotowana wygląda tak: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę szklimy a potem dorzucamy jabłka i mięso. Podduszamy mięso pod przykryciem aż do całkowitej jego miękkości, po czym dorzucamy szczypior i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę ( 2-4min) dusimy
Kuchnia Pełna Emocjiziemniaczanej - 3 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao Polewa: - 180g margaryny - 100g cukru - 5 łyżek śmietany( obojętnie jakiej ale najlepsza kremówka) - 4-6 kostek czekolady Do tego 6-7 jabłek ( winnych , kwaskowatych, twardych) i cynamon do smaku oraz wiórki do posypania. Mleko podgrzewamy prawie do temperatury wrzenia , wyłączamy i rozpuszczamy w nim margarynę. Mąkę mieszamy z cukrem i powoli(...)mieszając dodajemy do masła z mlekiem. Zostawiamy do wystudzenia a potem dodajemy jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę ( u mnie 24x38cm). Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście a następnie posypujemy cynamonem. Ja lubię dużo cynamonu ale to kwestia smaku i upodobań. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
Kuchnia Pełna Emocjiłyżek cukru - 125 g masła - 3 jajka + jedno do smarowania wierzchu rogalików - ok 750 g mąki typ 650 + trochę do podsypania - szklanka ( ok. 220ml) mleka w temp. pokojowej - prażone jabłka Wykonanie: Na początek robimy zaczyn, czyli drożdże z połową cukru, mlekiem i mąką mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy przestudzone, roztopione wcześniej masło, jajka i przesianą(...)min.dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt okręgu a drugą zostawiamy ( niech sobie jeszcze rośnie). Okręg dzielimy na części jak pizzę. Na każdy taki trójkąt , na szeroką część nakładamy prażonych jabłek i zwijamy w rogalik a następnie podwijamy trochę brzegi. Gotowe rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą ( zależy kto co ma i lubi). Smarujemy rozkłóconym jajkiem
Kuchnia Pełna EmocjiJajka –2-3 szt Mleko – 250 ml Mąka pszenna – 250 g Cukier waniliowy Cukier – 3 –4 łyżki Cynamon – ½ łyżeczki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Jabłka- 4-5 szt Żółtka oddzielić od białek, wrzucić do mleka, dodać cukier waniliowy cynamon, proszek i miksować, dosypać mąkę, jeśli będzie bardzo gęste można dodać troszkę mleka lub odwrotnie, musi mieć(...)konsystencje śmietany, Dodać obrane i starte na tarte jarzynowej jabłka, wymieszać z ciastem. Biała ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem, odstawić na 5 minut, Rozgrzać olej i smażyć placuszki, podawać posypane cukrem pudrem
przepisy- Milkipolskich warzyw i owoców z nadchodzącego sezonu. Całość tych informacji nie napawa więc optymizmem. Przed nami więc rok wielkiego wzrostu cen produktów roślinnych. Ja dziś sam kupowałem zwykłe polskie jabłka za 8zł za kilogram. A jeszcze dwa tygodnie temu płaciłem chyba około 6 złotych. Jak wyczytałem, cena skupu kilograma jabłek lobo wzrosła o 75%. Warto więc może zamrozić
Fleksitarianizm.plprzygotować jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką? To jeszcze prostsze niż mogłoby się wydawać! Wystarczy tylko kilkanaście minut wolnego czasu i odrobina chęci. Ciasta jogurtowe w przeciwieństwie do zwykłych ciast ucieranych chakarteryzują się znacznie większą wilgotnością i nieco odmienną strukturą. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, z jogurtem naturalnym na czele :) [...] Artykuł Jogurtowe ciasto z jabłkami
Pogotujmy.plprostą i smaczną surówkę do obiadu. U nas w domu najczęściej podaje się ją do kotletów z ziemniakami, ale z powodzeniem można wykorzystać w innych daniach. Składniki: 2 marchewki jabłko zielona część pora (lub kilka jeśli są małe) ok. 2 łyżki majonezu sól, pieprz Pora przekrajamy wzdłuż na pół, lub nawet na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie piórka. Przelewamy(...)wrzątkiem na sitki i odciskamy nadmiar wody. Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach na tarce. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy pieprzu i soli do smaku a na końcu także majonezu. Schładzamy w lodówce i dopiero zimną, gdy smaki się przegryzą podajemy do obiadu. Smacznego! Moja mama twierdzi że na 2 dzień surówka jest nawet lepsza. Zależy jak dobrze
W kuchni bez szafekCzipsy to również doskonały pomysł na samodzielną zdrową przekąskę:) Zachęcam do skorzystania z przepisu , zupa krem chrzanowy jest pyszna. Składniki po 1 marchewce i pietruszce 2-3 ziemniaki 2 jabłka 1/2 pora biała cebula burak 3-4 ząbki czosnku 6 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz olej suszona papryka Ziemniaki, marchew, pietruszkę, jabłka obrać pokroić
gotuj ze mnąDanie Sałatka Kuchnia Amerykańska Czas przygotowania 20 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 350 ml śmietany typu crème fraîche 35% 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 zielone twarde, kwaśne jabłka 4 łodygi selera naciowego 300 g zielonych i czerwonych winogron 50 g łuskanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Sól i cukier wymieszaj ze śmietaną. Dodaj przekrojone na pół winogrona. Łodygi(...)selera posiekaj w drobne kawałeczki, zielone jabłka pokrój w kostkę, dodaj. Łuskane orzechy włoskie posiekaj dużym nożem. Następnie dodaj do śmietany z owocami. Udekoruj sałatkę orzechami, łodyżką selera i winogronami. Wstaw do lodówki na 20 minut, by składniki się przegryzły. Moja rada Sałatka zaostrza apetyt, jest doskonałą przystawką lub lekką przekąską do białego wina. smakowitehistorie.com Artykuł Sałatka Waldorf
smakowitehistorie.comjajko · 3 żółtka · 3 łyżki śmietany gęstej 18 % Dodatkowo: · 2 jabłka · Cynamon · 1 łyżka cukru · Olej do smażenia(...)Cukier puder o posypki Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy i rozwałkowujemy 2. W cieście wycinamy kółka 3. Jabłka obieramy, kroimy drobno, dodajemy cynamon i cukier i układamy po łyżeczce na środku krążka. Ciasto składamy na pół zaciskając brzegi 4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron 5. Następnie
Kulinarna ChwilaDanie Sałatka Kuchnia Amerykańska Czas przygotowania 20 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 350 ml śmietany typu crème fraîche 35% 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 zielone twarde, kwaśne jabłka 4 łodygi selera naciowego 300 g zielonych i czerwonych winogron 50 g łuskanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Sól i cukier wymieszaj ze śmietaną. Dodaj przekrojone na pół winogrona. Łodygi(...)selera posiekaj w drobne kawałeczki, zielone jabłka pokrój w kostkę, dodaj. Łuskane orzechy włoskie posiekaj dużym nożem. Następnie dodaj do śmietany z owocami. Udekoruj sałatkę orzechami, łodyżką selera i winogronami. Wstaw do lodówki na 20 minut, by składniki się przegryzły. Moja rada Sałatka zaostrza apetyt, jest doskonałą przystawką lub lekką przekąską do białego wina. smakowitehistorie.com Artykuł Sałatka Waldorf
smakowitehistorie.comprzypadkach wszystko jest w porządku. Po upieczeniu odkładamy go znów do lodówki na parę dni. Jeśli wciąż jest twardy, z pomocą przyjdą nam kromki chleba lub kawałki jabłka, które ułożone obok wypieku nadadzą mu wilgoci i miękkości. W tym roku przekonałam się też, że odrobinę twardemu piernikowi doskonale służy mrożenie - po odmrożeniu jest wilgotny i jeszcze bardziej aromatyczny! Piernik(...)około 45-60 minut. Upieczony i wystudzony piernik zawinąć w ściereczkę, odłożyć na kilka dni do lodówki. Gdy po tym czasie był twardy, codziennie obkładać go świeżymi plasterkami jabłek lub/i kromkami chleba - powinien zmięknąć. Miękki piernik można przeciąć na 2-3 blaty i przełożyć dżemem lub powidłami. Zawinąć i odłożyć w oczekiwaniu na Wigilię. Przed Świętami można oblać piernik
Lekcje w kuchnitaka pyszna Tą surówką zajada się u nas każdy, nawet moje dzieci. Moja córeczka zawsze prosi o dokładkę, co mnie ogromnie cieszy, bo to w końcu samo zdrowie. Buraki, jabłka, miód (możecie zamienić na cukier lub pominąć) i… olej z pestek dyni. Oczywiście możecie użyć innego oleju, ale ja zdecydowanie polecam Wam spróbować surówki właśnie z nim. Dlaczego(...)płyną ze stosowania oleju z pestek dyni. Dobrej jakości olej z pestek dyni kupić na stronie SOSTA Polecam! Składniki: 500 g pieczonych buraków (waga już po obraniu) 1 jabłko 1 dymka lub pół małej cebuli 0,5 cytryny miód lub cukier do smaku 2 łyżki oleju* – u mnie dziś z pestek dyni Sosta sól i pieprz do smaku
Słodkie okruszki