kremowa - 605 przepisów (strona:7/41)

Pan Burak. I jego kremowy koniec. 162

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4   Zielono-bordowa nać wystaje ponad ziemią. Mości się na grządce, /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

W kuchni Karmel-itki
JABŁKA Z KOZIM SEREM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM. 193

ustanku. Zainspirowana smakami, postanowiłam przyrządzić deser nietypowy, zahaczający jeszcze o te klimaty... Połączenie jabłka, cynamonu i rodzynek wydaje mi się zestawem oczywistym. Jednak dodatek do tego koziego serka kremowego już tak popularne nie jest, ba, nie wiem nawet, czy czasem nie jestem jedyna co na to wpadła. Muszę stwierdzić, że deser wyszedł świetnie. Słony kozi serek idealnie wkomponował się(...)cynamonu i rodzynek. Przełamał ten topowy zestaw w swój charakterystyczny sposób, nadając nowego wymiaru takiemu zestawieniu. JABŁKA Z KOZIM SEREM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM. /autorski;/ dla 2 osób 50 - 100g kremowego serka koziego 2 dojrzałe jabłka łąckie 1/3 szklanki rodzynek łyżeczka cynamonu Jabłka przekrawam na pół, wydrążam gniazda nasienne. W to miejsce wkładam po dwie, trzy rodzynki i zakrywam serkiem kozim

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 163

bardzo mocno słodki, z lekko kwaśną nutką. Delikatny aromat kwiatowy, intensywny, zachęcający zapach. Bardzo długo pozostaje w stanie płynnym (patoka), a gdy się skrystalizuje, przyjmuje kolor od białego do kremowo-żółtego. Działa korzystnie na układ pokarmowy. Osłonowo na jelita, żołądek i wątrobę, zabogiega schorzeniom dwunastnicy bądź łagodzi je. Zapewnia regenerację mięśni i komórek skóry. Przydatny dla osób chorjących na cukrzycę(...)szukam wytrwale . fot.: Jarmark Smaku. Miód fasolowy posiada tradycyjny mało słodki i lekko kwaskowaty smak, w postaci płynnej ma barwę słomkową,  a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy. Jeśli ktoś wie, jak pachną kwiaty fasoli, to wie, jaki aromat ma ten miód - bardzo silnie go czuć. Wspomaga pracę naszego serduszka, układu krążenia, wzmacnia układ immunologiczny (odpornościowy), odżywia

W kuchni Karmel-itki
SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. 285

znów całkiem inny niż poprzednie. I znów cw całości wymyślony na poczekaniu. Och, gdybym jeszcze taką inwencję twórczą i kreatywność wykazywała podczas nauki... Ale nie można mieć wszystkiego. Kremowy, delikatny i bardzo kokosowy wypiek, na pewno zadowoli miłośników serników i tego właśnie smaku. SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. /własny./ 4 - 5 opakowań herbatników 1 kg białego sera tłustego 5 jajek(...)Sernik piekę w 150 stopniach przez 1h 30 minut - 1h 45 minut, aż wierzch będzie pięknie zrumieniony. Wolne pieczenia zapobiega  pękaniu wierzchu i powoduje, że sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 172

Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego sera 2 łyżki serka kremowego  sól, pieprz, posiekany pęczek mięty ciasto: z podanych składników zagniatam dość elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaję wody, a jeśli zbyt miękkie - mąki. Następnie rozwałkowuję(...)cienko (ok. 2-3 mm grubości), podsypując mąką i wycinam szklaną koła.  farsz: Soczewicę gotuję do miękkości, odcedzam i studzę.Ser rozgniatam widelcem,  dodaję serek kremowy, posiekaną miętę oraz soczewicę. Mieszam, doprawiam. Nakładam porcję wystudzonego farszu na koło z ciasta i zlepiam dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną oleju. Wrzucam partiami pierogi i gotuję

W kuchni Karmel-itki
Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym 152

Lubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw

Poezja smaku
Śniadaniowy wrap 211

nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać ;) Dla tych co mają problem z prawidłowym zawinięciem tortilli - niebawem dodam na bloga post z poradnikiem! ŚNIADANIOWY WRAP - 1 placek tortilli pełnoziarnistej - kremowy serek, np. Philadelphia - liść sałaty lodowej - plasterek wędliny drobiowej - plasterek sera żółtego - plasterek pomidora Tortillę posmarować na środku kremowym serkiem i ułożyć na nim wszystkie składniki. Zawinąć tortillę, uciskając nadzienie

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti a`la Carbonarra 169

składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko zgęstnieć i sos zrobi się kremowy. Jeśli dzieje się to za szybko, całkowicie zdejmujemy z kuchenki patelnie. Jeśli za wolno, trzymamy na gorącym wyłączonym palniku. Jak sos zrobi się kremowy i ładnie oblepi makaron, nakładamy carbonarrę

Blondynka Gotuje
Sernik z Mango na Spodzie z Karmelizowanych Migdałów 165

mnie to sernik idealny! Kremowy, ciekawy w smaku, prosty i szybki w wykonaniu i nie opada! Obwódka wypełniona przecierem mango, migdałowy spód... musicie koniecznie sprawdzić w swojej kuchni ten przepis. Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu White Plate oba serniki z mango i od tamtej pory nie dawały mi spokoju. To własnie dla tych serników odnalazłam przecier mango w sklepie(...)nagrzałam do 160 stopni. Na dno tortownicy wyłożyłam zmiksowane karmelizowane migdały i odstawiłam na bok. Teraz mogłam zabrać się za masę. Ser dosyć długo miksowałam mikserem, aby zrobił się kremowy i gładki. Do takiego sera wsypałam cukier, przecier z mango, budyń i pastę z wanilii. Podane składniki mieszałam łyżką, dopiero gdy zaczęłam dodawać jajka po każdym jajku przemiksowałam masę mikserem

Blondynka Gotuje
Spaghetti alla carbonara 251

klasycznym przepisie na carbonarę (link) wbija się surowe, rozbełtane jajka na gorący jeszcze makaron. Tworzy się wtedy kremowo-jajeczny sos. Z jajek zrezygnowałam, bo akurat dodatek jaj w daniach zawsze bardzo wyraźnie wyczuwam i to niekoniecznie z zachwytem. ;) Kremowy charakter sosu myślę, że osiągnęłam, dzięki dodatkowi śmietany, której tutaj nie żałowałam. Swoją drogą śmietana również nie występuje w każdym "oryginalnym

coolinarnastrefa.blogspot.com
Krem serowy z klopsikami 172

Smaczny , sycący , kremowy... tak w skrócie , można opisac wrażenia podczas delektowania sie tym przysmakiem :). Przepis przez przypadek zobaczyłam w EG :) Troszeczkę zmodyfikowałam , ale efekt jest jak najbardziej udany :) Polecam , wypróbujcie i Wy : ) w sam raz na walentynkową kolację i nie tylko :) Składniki: - 0,5 kg piersi kurczaka - 2 średnie cebule - 1 por - 3 serki topione śmietankowe ( kremowe ) - 2 łyżki masła

Słodkości i nie tylko
Makaron z warzywami na parze z sosem serowym 139

wysiłku , można raczyc sie pysznym  jedzeniem. Opierałam się na przepisie ET . Składaniki: - 1 op. makaronu  400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół  szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotowac(...)należy śmietanę wraz z wodą podgrzac do wrzenia , dodac serki topione wraz z przyprawami . Pogotowac ok. 5 minut  na małym ogniu. Na końcu użyc blendera , aby uzyskac kremowy sos ,jak również ,aby uniknąc długiego gotowania śmietany . Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjowac makaron, wyłożyc warzywa i polac sosem .:) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Zupa - krem kalafiorowy 161

Zupka o konstystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora :) Kto za kalafiorem nie przepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc szybka w wykonaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbowac , jeśli ktoś do tej pory nie miał tej przyjemności :) Składniki: - 1 op. kalafiora mrożonego 450 g - 2 duże ziemniaki - 1 por- biała częśc(...)zabki czosnku - 2-3 serki topione kremowe - 1 łyzka oleju - 1 łyzka masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: Pora kroimy w półtalarki , czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. Wrzucamy czosnek . Gdy się zeszkli , dodajemy pora i przez 5 min. całośc podsmażamy .Póżniej wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, kalafior i całośc

Słodkości i nie tylko
Ryż. Rzodkiewki. Risotto z rzodkiewkami i serem taleggio. 108

Risotto - kremowe, delikatne i pyszne ! Lubię je bardzo i często robię więc sama nie wiem jak to się dzieje, że trafia na bloga tak rzadko. Wytłumaczeniem jest to, że takie dobre danie szybko znika więc nieczęsto zdążę je obfocić a kiedy jakieś już sfotografuję to przeważnie nie jestem zadowolona ze zdjęcia. Bo risotto jest cudowne do jedzenia, ale do zdjęć(...)temat trudny. Poniższe pokazuję bo zdjęcie mi się nawet całkiem podoba. Dobre risotto ma być kremowe i lekko rozpływać się po nałożeniu na talerz. Ziarenka ryżu nie mogą być rozgotowane, powinno się je czuć lekko pod zębem. Nie jest trudno je przygotować, ale potrzeba nieco cierpliwości. Każde risotto jest daniem z ryżu, ale nie każde danie z ryżu można nazwać

Smaczna Pyza
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 174

prosty i niezwykle pyszny patent. Upiekłam je na blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera . Kojarzycie go? W Polsce można

Chilli Czosnek i Oliwa