kremowa - 605 przepisów (strona:10/41)

Zupa krem z pieczarek 144

Kontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 500g pieczarek cebula

Kolizje Smaków
Jajecznica według Julii Child 130

mieszamy delikatnie zeskrobując z dna patelni delikatne grudki. Potrwa to kilka minut. Gdy jajecznica osiągnie pożądaną gęstość zdejmujemy ją z ognia i dodajemy pozostałą część jajka – nada to jajecznicy kremowej konsystencji. Można też dodać łyżkę masła. Całość delikatnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu

Kolizje Smaków
Kremowe ciasto o smaku czekoladowym z posypką orzechową 139

się zapisać całości przepisu, ale z tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty:  Składniki: 150gram herbatników Słoik nutelli 350g 3 łyżki masła 3serki kremowej konsystencji i śmietankowym smaku po 135g (oryginalnie były użyte dwa serki   Philadelphia) 3 łyżki cukru pudru Orzechy do posypania Herbatniki, 3 łyżki nutelli oraz masło miksujemy w blenderze na drobno

Kolizje Smaków
Ciasto dyniowe 163

ciasto dyniowe. Wyszło wyśmienite. Słodkie i pyszne :) Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia   Ilość porcji: połowa blachy   Składniki: Polewa   200g cukru pudru   100g serka kremowego (np. śmietankowego)   50g masła Ciasto:   2 jajka 150ml oleju roślinnego   200g brązowego cukru 400 gram dyni startej na dużych oczkach 2   brzoskwinie z puszki ( można pominąć

Kolizje Smaków
Babka z wiórkami czekoladowymi 133

ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy drobno nożem. By czekoladę łatwiej się tarło warto ją uprzednio umieścić na chwilę w lodówce. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy ciągle miksując. Do miski wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu

Kolizje Smaków
Ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym 101

Dzisiaj przepis na słodko. Pyszne ptysie z kremem śmietanowo-czekoladowym. Delikatne ciasto z fantastycznym, nieco gorzkawym posmakiem nadzienia. Palce lizać! Składniki:* Szklanka słodkiej śmietanki kremowej 80 gram twardej gorzkiej czekolady (niecała tabliczka) Łyżeczka cukru pudru + cukier do posypania gotowych ptysi Łyżeczka naturalnego cukru waniliowego Łyżeczka zagęstnika do śmietany *przygotowany krem starczy na połowę   ptysi przygotowanych według tego przepisu . Jeśli

Kolizje Smaków
Dirt cake 162

okazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest pyszny, lekki, kremowy, ale najważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie dzieci :). Ilość porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka

Kolizje Smaków
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 269

drobnych oczkach, pomarańczę obieramy ze skórki, najlepiej też każdą z cząstek obrać z białych błonek najdokładniej jak się da. Dodajemy do całości tuż przed blendowaniem. Całość blendujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznika lub płatki migdałowe prażymy i dekorujemy wierzch. Polecam podawać z grzankami. Smacznego! :) Zobacz podobne

PastelFood
Białe trufle z migdałami 130

godziny (masa musi być na tyle twarda, żeby można było formować kulki, w przeciwieństwie do czekolady czarnej, biała będzie trochę rzadsza, a trufle wyjdą bardziej miękkie, kremowe i będą wymagały przechowywania w lodówce) Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym migdale, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych

kuchnia do kwadratu
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 153

grilla to żelazny festiwalowy przysmak. Sery Ślubowskie , po raz pierwszy obecne na festiwalu. Są to młode sery podpuszczkowe z mleka krowiego niepasteryzowanego wytwarzane z różnymi dodatkami. Są pyszne, kremowe, trochę jak twarożek, ale bardziej zwarte. Mi najbardziej przypadł do gustu ten z czarnuszką. Rusłan Kozynko z Rancza Frontiera z uśmiechem na ustach częstował swoimi zwycięskimi w kategorii "długo dojrzewające" serami

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 122

się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej nucie. Naprawdę udany pomysł!   Poniższy przepis podany jest "na oko". W oryginale również nie było podanych konkretnych proporcji, a ja uważam, że najważniejsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 451

doprawiłam do smaku koncentratem, octem, solą i cukrem.  Pastę dusiłam przez 45 minut - nie jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzowałam sosu, bo wiedziałam, że szybko go zjemy:) Bliżej jesieni, gdy papryki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 345

danie jest naprawdę przepyszne! Tzatziki to według mnie drugi po ajwarze najlepszy sos do mięsa. Niedawno będąc na urlopie w Grecji miałam wreszcie okazję spróbować prawdziwego tzatziki - gęstego, o kremowej konsystencji greckiego jogurtu, dosmaczonego startym ogórkiem i ziołami. O dziwo nie mogłam doszukać się w nim smaku czosnku, który dotąd kojarzył mi się z tzatziki, i który zawsze dodawałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 131

często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych i lekko słonych, przypominających nasz biały ser, po mocno słone, a nawet kwaskowate, kruszące się pod palcami. To było niezwykłe odkryć tyle nut smakowych w takim znanym mi produkcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 126

Polsce! Fasola wrzawska to fasola Piękny Jaś uprawiana u ujścia Sanu do Wisły w województwie podkarpackim, gdzie panują specyficzne warunki klimatyczno-glebowe. Charakteryzuje się wielkimi nasionami, cienką skórką i kremowym delikatnym miąższem. Posiada certyfikat Chroniona Nawa Pochodzenia. To się nazywa fasola gigantes. Mogłabym nawet stwierdzić, że jest większa od greckiej kuzynki ;) Cydr 7 Sadów  - pierwszy polski cydr, który naprawdę

Chilli Czosnek i Oliwa