Okres szparagowy trwa u nas na całego. Piotrek postanowił to wykorzystać i ugotować kremową zupę szparagową z białych szparagów. Jak mamy w domu szparagi to potrafimy wstawić je do naszego całodziennego menu. Kremowa zupa szparagowa została podana z dodatkiem białych i zielonych szparagów, oraz grzanek z dodatkiem boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę. Idealna, aksamitna kremowa(...)zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Szparagi cienko obieramy obierakiem do warzyw, odcinamy zdrewniałe końcówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzychodzi maj na naszym stole nie może zabraknąć szparagów. Zawsze je lubiłam, obojętnie jak przygotowane. często przygotowuję zupę na ich bazie. Przeważnie jest to kremowa zupa. Tym razem przygotowałam kremową zupę szparagową, zupa ma soczyście zielony, intensywny kolor. Kleks śmietany i prażone na oliwie z chili pestki dyni wieńczą dzieło Zupa szparagowa, jak i inne potrawy z udziałem szparagów(...)wpisane w tradycję kuchni wielkopolskiej i zawsze bardzo nam smakują. Polecam Wam ten przepis na pyszną sezonową kremową zupę szparagową. Możecie też przygotować szparagi w inny sposób: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Kremowa zupa szparagowa z pestkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany na sypko ryż lub domowe kluseczki. Szczaw to synonim biedy, bardzo rzadko jest uprawiany, rośnie sobie na łąkach, przy drodze, na skarpach.Szczaw do tej kremowej zupy szczawiowej Piotrek zebrał nad jeziorem przy lesie podczas spaceru z psem. W moim rodzinnym domu jadało się zupę szczawiową i wcale nie dlatego, że nie mieliśmy co jeść(...)powstawanie kamieni nerkowych. Ale obecność gotowanego jajka niweluje ich działanie. Zresztą okres szczawiowy trwa krótko, wiec raczej choroba mi nie grozi. Polecam Wam ten przepis na pyszną sezonową kremową zupę szczawiową. Możecie też przygotować zupę szczawiową w inny sposób: Zupa szczawiowa z jajkiem Kremowa zupa szczawiowa: Składniki: - 5 ziemniaków - miska o pojemności 1 litra ze szczawiem - 1 litr bulionu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem Składniki: gotowe ciasto francuskie 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka mąka do podsypania Wykonanie: - ciasto francuskie(...)muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką - kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień w formie lekko wypełniając je, brzegi zostawiamy na zewnątrz - do tak przygotowanych foremek przekładamy masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka - brzegi kwadratu zaklejamy u góry szczelnie tworząc coś na kształt sakiewki - pieczemy je w 190-200 stopniach przez 30-40 minut Wykorzystanie formy
Smakołyki Berenikileżącej na północy Włoch. Nie mogłam się zdecydować, które risotto w tym roku przygotować, dlatego wpadłam na pomysł, by połączyć je w jednym daniu. Zapraszam Was więc na pyszne, kremowe risotto z leśnymi grzybami i pieczoną dynią , ultrajesienną wariację na temat włoskich klasyków. P.s. Zdjęcia risotto to moje pierwsze zdjęcia zrobione lustrzanką cyfrową. Jak Wam się podobają? :) Risotto jest(...)oliwą (taki północno-południowy włoski kompromis). Dodajemy ryż. Używamy ryżu do risotto (np. Arborio), który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami oddającymi skrobię w czasie gotowania - to zapewnia kremową konsystencję dania. Nigdy nie płuczemy ryżu przed gotowaniem! Na patelnię wsypujemy ryż i chwilę smażymy intensywnie mieszając ( nie może się przypalić ), aż ziarna staną się szkliste, czyli zaczną być przezroczyste
Chilli Czosnek i Oliwazasmakowały tam mojej siostrze małe racuszki z kaszy gryczanej z wędzonym pstrągiem. Ja pstrąga nie mam, ale zaopatrzyłam się w mały słoiczek anchois. Bazując na małych słonych rybkach i kremowym serku przygotowałam sos, który podkreślił smak mojego dania. Jak zwykle u mnie kuchnia fusion, a koncepcja stworzenia takich, a nie innych racuszków zrodziła się, gdy stałam już przy garach(...)Robiłam je pierwszy raz i powiem Wam szczerze - są pyszne! Może spróbujecie na obiad lub kolację? Racuszki z kaszy gryczanej z kremowym serkiem 300g kaszy gryczanej 3 jaja 4 łyżki mąki pełnoziarnistej jedna mała cukinia papryczka chili ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, Składniki na sos: 300g serka kremowego 80g anchois (z zalewy) natka
Sajkofanka smakuwino Celebro Spain , o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. ( click ) Przepis na risotto. zaczerpnęłam z książki “Il Cucchiaio d’Argento”. Bardzo kremowe risotto z owocami morza Składniki na 4 osoby: 600 g owoców morza: mątwy , kałamarnice i ośmiornice (pokrojone w paseczki), krewetki 300 g ryżu , mój vialone(...)czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Ryż na risotto z reguły gotuje się 18/20 min, 5 min przed końcem dodajemy krewetki. Risotto będzie gotowe, gdy uzyskamy kremową konsystencję, ale ziarna pozostaną sypkie i całe; powinny być al’dente. Wówczas zdejmujemy naczynie z ognia. Bardzo ważne jest, aby podawać risotto od razu, w przeciwnym razie straci kremową konsystencję
Mia Cucina Sofietakubkiem gorącej herbaty i czymś tak pysznym jak ta tarta. A ponieważ sezon na pomarańcze jest w pełni to i ich smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej? Kremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto: 150 g mąki 25 g mielonych migdałów 80 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli składniki(...)lodówki na co najmniej godzinę. Żółtka mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, resztę cukru, sok z pozostałych pomarańczy. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do chwili aż uzyskamy kremowy budyń. Ściągamy z ognia i dodajemy masło. Jeszcze raz na chwile stawiamy na ogniu i podgrzewamy masę przez około minute. Gotową masę chwile przestudzamy i jeszcze ciepłą wylewamy na gotowe
Przysmaki Karolkiernik wg tego przepisu robiłam, gdy jeszcze nie prowadziłam bloga. Pamiętałam, że był bardzo kremowy i na taki sernik miałam właśnie ochotę. Spód może być dowolny, chociaż myślę, że sam sernik jest na tyle pyszny, że możemy całkowicie z niego zrezygnować. Masa serowa jest dość kaloryczna zatem nawet nam to wyjdzie na zdrowie. Poniżej podaję przepis ze spodem kakaowym. Bardzo(...)polecam fanom kremowych serników! Kremowy sernik rumowy z rodzynkami w czekoladzie PRZEPIS {źródło: MojeWypieki } Kakaowy spód 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. kakao 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 jajko Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 500 g) 250 g serka mascarpone 3 jajka pół szklanki jasnego brązowego cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comjeździliśmy do niego całą po szparagi zielone, czy tez białe. Jak mam w domu szparagi to potrafię wstawić je do menu na cały dzień. Na pierwsze danie proponuję zupę: Kremowa zupa szparagowa, z dodatkiem sera, który zagęszcza zupę i zastępuje sól. Kremowa zupa szparagowa z serem na pierwsze danie: Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 łyżeczka mazeiny 100 g sera typu(...)białym pieprzem, wlewamy mazeinę wymieszaną z niewielka ilością wody, wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut, aż ser się rozpuści i zupa zagęści się i stanie się kremowa. Zupę krem wykładamy na talerze, na środku robimy dekoracyjne krople z jogurtu, posypujemy drobnymi kawałeczkami sera. The post Kremowa zupa szparagowa z serem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁosoś z kawą?Długo patrzyłam i zastanawiałam się co z nim dalej zrobić. Łosoś z kawą i młotkowaną mieszanką kolorowego pieprzu, połączyłam z kremowym serkiem śmietankowym, aby całość nie była mdła na podkład wybrałam awokado z cytryną, a przysłowiową wisienką na torcie był chrzan z pigwą firmy ETERNO . Dla mnie pysznie i niebanalnie! Osobiście byłam bardzo ciekawa jak smakuje chrzan(...)byłabym ukochaną wnuczką. Niedługo moja przyjaciółka ma urodziny, a takie przetwory idealnie nadają się również na prezent :) Składniki: 100 g łosoś norweski z kawą Suempol 1/2 opakowania serka kremowego śmietankowego 1 awokado sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki chrzanu z pigwą ETERNO kilka listków świeżej szałwii do dekoracji Wykonanie: Cytrynę sparzyłam wrzątkiem, przecięłam na połowę i z jednej połówki
Blondynka GotujeBardzo lubię kremowe zupy. Tyle , że najeść się nimi trudno. Znalazłam na to sposób. Robię takie ,, pól kremowe" . Tzn. część warzyw po ugotowaniu wyjmuję , a resztę miksuję na krem. Potem wkładam to co odłożyłam i zupka gotowa. Z reguły na końcu posypuję wszystkie zupy usiekanym koprem lub natką pietruszki. Ale, że niektórzy ( czytaj wnuki) pluli natką na odległość wymyśliłam
Buniabaje w kuchniprzepis na zupę szpinakową , ale ze świeżych liści szpinaku. Dzisiaj postanowiłam przygotować szybką zupę szpinakową, gdyż została mi jeszcze jedna torebka siekanego szpinaku. Dodatkiem do zupy jest serek topiony kremowy i jajko, oraz gałka muszkatałowa. Zamiast czosnku użyłam czosnek niedźwiedzi, oraz sól czosnkową, gdyż czosnkowe dodatki świetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem(...)zupa krem) i serem topionym: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 250 ml rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo Szpinak podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek niedźwiedzi, doprawiamy solą czosnkową i dusimy chwilkę. Wlewamy 250 ml rosołu, 3/4 sera topionego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1000g serka kremowego waniliowego (użyłam Vitello z naturalną wanilią) 1000ml śmietanki kremowej 30% 7 łyżeczek żelatyny + zimna woda i wrzątek (jak najmniejsza ilość) 2 czekolady deserowe 2 czekolady białe + 5 łyżek wody 1. Białka(...)formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą przyczepność masy serowej. 4. Schłodzoną śmietankę kremową ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek waniliowy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku
ciemna strona patelniCiasto nie straciło swojego wyjątkowego smaku, pamiętam go jeszcze z dzieciństwa, a mimo tego nadaje się niemal od razu do jedzenia. Oto mój tajny przepis na: Ciasto miodowe, podwójnie kremowe, czyli... miodowa krówka :) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki mleka
Ratunku obiad