feta - 6903 przepisów (strona:248/461)

Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 157

zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
grillowane pomidory z serem feta i bekonem 132

składniki: 4 pomidory 120 g sera feta 8 plasterków boczku 2 – 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie oliwa sól, pieprz wykonanie: Pomidory myjemy, przekrawamy, wydążamy. Następnie skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy pierzem. Ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i faszerujemy pomidory. Każdą połówkę z osobna owijamy plasterkiem boczku. Grillujemy z każdej strony do chwili, aż boczek

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 205

jeszcze lepiej. Jak co sobotę wybraliśmy się na działkę moich rodziców aby odpocząć po intensywnym tygodniu. Na kolację zjedliśmy tam przepyszną wiosenną tartę z botwinką, ogórkiem, rzodkiewkami i serem feta. Zapiekaną ze śmietanką i podaną z delikatnym sosem jogurtowym. Niebo w gębie! Poza tym, że jest pysznie to jeszcze zdrowo :) Botwina jest bardzo cennym źródłem błonnika, zawiera dużo kwasu(...)pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 3 łyżki posiekanego […] Artykuł Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Razowy kuskus, grillowany bakłażan, ciecierzyca, feta, pomidorki, czerwona cebula, zatar ... 175

niej szybciej pracują moje ślinianki! Dla mnie to niebo! Prosta, szybka i taka pyszna! Zróbcie koniecznie! Składniki: 1/2 szklanki razowego kuskus, 1 bakłażan, kilkanaście pomidorków koktajlowych, 1/3 puszki ciecierzycy, feta, czerwona cebula,  natka pietruszki, listki mięty, oliwa,  cytryna,  sól, pieprz, zatar Kuskus wsypać do miski, posolić i zalać 1/2 szklanki wrzątku, przykryć talerzykiem i zostawić

Plate of Joy
Tarta ze szpinakiem 123

Składniki: 1/3 kostki masła 1,5 szklanki mąki 3 jajka sól cukier szpinak mrożony ze śmietaną 200g sera typu feta 2 ząbki czosnku 200 g sera ricotta pieprz Sposób przygotowania: Z mąki,masła i jajka zagnieść ciasto.Doda(...)sól i cukier. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Ciastem wyklejamy formę,nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się połączyły. Dodajmy ricottę z rozmąconymi dwoma jajami.Doprawiamy do smaku pieprzem. Wylewamy masę na upieczone ciasto i zapiekamy ok 40 minut

Wielki apetyt
Słoneczne Fussilli 88

Składniki: makaron Fussilli Lunghi Zielone oliwki czarne oliwki papryka czerwona cukinia roszponka sól czosnkowa (Kamis)  feta oliwa z oliwek ( u mnie Lidl) Sposób przygotowania: Na odrobinie oliwy extra vergine podsmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plasterki.Dodać drobno pokrojoną paprykę i oliwki.Warzywa doprawić do smaku.Makaron ugotować w lekko(...)osolonej wodzie(powinien być al dente). Czosnek zmiksować z odrobiną oliwy.Dodać go do makaronu.Całość dokładnie wymieszać.Na talerzu układamy kolejno makaron z czosnkiem,smażone warzywa i pokrojoną Fetę.Całość dekorujemy roszponką. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta ze szpinakiem 113

ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach-przetestowana wczoraj na moich znajomych :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego szpinak 200g (mrożony lub świeży) ząbek czosnku 100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis(...)tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać

Wielki apetyt
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 168

temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 łyżka płynnego miodu , 2 łyżki oliwy z oliwek , sól , pieprz . Botwinkę dokładnie wypłukać i osuszyć. Odciąć liście(...)stopni do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Na podpieczonym cieście rozłożyć cukinię, botwinkę i buraczki. Jajko roztrzepać ze śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałata grillowa Duet 118

Prosta, świeża sałata z niewielką ilością składników, ale bogatym smakiem. Idealnie pasuje do mięsa z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 niewielka czerwona cebula 200 g sera feta pokrojonego w kostkę Dressing: 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku(...)cytryny sól Składniki dressingu wymieszać. Sałatę pokroić lub porwać na niewielkie kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pół-krążki. Sałatę zmieszać z cebulą. Dodać dressing i jeszcze raz wymieszać. Fetę położyć na wierzchu sałaty i lekko ją wmieszać. Sałata najlepiej smakuje lekko schłodzona, ale równie dobrze można ją zabrać na grill w zwykłym plastikowym pojemniku

Trzeci talerz
szparagi z szynką i serem feta 179

składniki: 12 białych szparag 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej surowej, podsuszanej 50 g sera feta 1 łyża tymianku sól, pieprz natka pietruszki miękkie masło wykonanie: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Odcedzamy. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na plastrach szynki układamy plaser sera, po 3 szparagi, posypujemy ziołami, solą oraz

Domowy Smak Jedzenia
963. Przemyć fasolę w omlecie & Kilka pomysłów na.... 181

sosie sojowym, z pieczarkami i marchewką    kasza  kuskus, z pieczoną marchewką (z ziołami i oliwą) oraz fetą podana na liściach szpinaku brokuł, pomidorki koktajlowe, pieczony kurczak, feta, czosnkowy sos jogurtowo-śmietanowy    roszponka, pieczony kurczak, camembert, gruszka, zielony ogórek, sos miodowo-musztardowy; grzanki brokuł, pieczony kurczak z sosem z masła orzechowego roszponka, zielony ogórek, wędzony

More food, love and dreams
Chaczapuri 357

ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków 200 g mozzarelli 200 g sera feta świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru

My Culinary Art
Sałatka z grzankami ziołowymi i fetą! 233

Szybki lunch lub smaczna kolacja, raz ciach i zrobione, a jakie dobre! Mniaaamiii! Sałatka z grzankami, fetą i żurawiną! Zapraszam! SKŁADNIKI: - roszponka 1 paczka - feta 10 kosteczek - 2 łyżki żurawiny suszonej - 2 pomidory malinowe - kilka kaparów - 1/2 ogórka zielonego - 4 kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szpinakiem 276

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta. Na genialnym, kruchym spodzie. Szybka do zrobienia. Można podać ją na obiad lub kolację Post Tarta ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 551

składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 zielony ogórek 200 g sera feta 250 g pomidorków koktajlowych ok. 25 czarnych oliwek opcjonalnie: 1 cebula wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Ogórek obieramy, kroimy w półplasterki albo w większą kostkę . Oliwki odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa przekładamy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania