papryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego(...)łyżkami oliwy. Kuskus spulchniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Usmażonego kurczaka kroimy w plasterki i układamy na kuskusie. Danie posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z tzatzikami
Smakowity Blog Kulinarnyefektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta, 1 saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem, 100 g szpinaku, garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia), 6 suszonych pomidorów z oleju, łyżka kaparów, 2 łyżki oliwek
SzczyptaSmaQUwielbiam sałatki, surówki z fetą świeże warzywa z dodatkiem ziół w połączeniu z feta pychota. U mnie twaróg w lodówce musi być codziennie. Wykorzystuję go do makaronu do klusek itd. Tym razem postanowiłam wykorzystać go zalewy ziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki. SKŁADNIKI
Basia w kuchnipost Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałat appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeduże żółtko szczypta soli 1 duża łyżka śmietany szczypta gałki muszkatołowej Składniki nadzienia : 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g) 270 g feta 250 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku łyżka masła garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1 jajko od szczęśliwej kury(...)dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką
pieprzny smaczekżytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza
More food, love and dreamschciałam z niego zrezygnować (po prostu nie chciało mi się go robić), jednak warto poświęcić te kilka minut ekstra. Składniki: 4 papryki 250g mielonego mięsa z udźca indyka 125g fety (tej najchudszej) 1 łyżka oregano (jeśli macie świeże oczywiście po nie sięgnijcie, jeśli nie wybierzcie suszone) 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 100g ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula(...)zielone, ja jednak miałam pod ręką czarne) 150g jogurtu naturalnego (2% tłuszcz) sól, pieprz Płuczemy i gotujemy kaszę. Cebulę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek. Siekamy natkę pietruszki, kruszymy fetę. Czosnek rozcieramy z solą. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda
Brzuszki Łakomczuszkipost Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych. Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :) Składniki: pierś z kurczaka feta suszone pomidory świeży szpinak oliwki czarne bazylia sól pieprz szynka długo dojrzewająca oliwa z oliwek, wykałaczki Wykonanie: Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone
Taste Of My Daysycące, możemy zrobić je szybo, zjeść bez użycia sztućców i zabrać ze sobą wszędzie. Składniki: pieczywo, masło lub serek (ja użyłam śmietankowego), liść sałaty, wędlina, cukinia, ser feta, pomidor, kremowy sos balsamiczny, listki świeżej bazylii lub kiełki Prostota i dostępność kanapek uwodzi
Taste Of My DaySkładniki: papryka średnia 6 sztuk, mięso mielone 30 dag, ryż basmati ugotowany 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, ser feta 15 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 6 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula(...)sztuka, oregano 1 łyżeczka mięso mielone dokładnie wymieszać w misce z drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem fetą i ugotowanym ryżem w niesolononej wodzie przyprawić 1 łyżeczką oregano, mielonym pieprzem, kucharkiem z papryk odciąć górną część ( ok. 2 cm od strony ogonka ) i wyjąć gniazda nasienne i opłukać papryki
W Mojej Kuchni LubięGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety(...)pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę i pozostałe składniki. Skrop oliwą z oliwek i posyp migdałami. Smacznego
Anioły w kuchnibeta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison z grzybami ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ z patisona 2 żółtka Sól, pieprz Klarowane masło albo oliwa do smażenia Wykonanie: Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison(...)dodać pokrojone świeże grzyby oraz miąższ patisona, dusić przez chwilę na patelni. Posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Chwile przestudzić, wymieszać z żółtkami, a następnie z pokrojoną w kostkę fetą. Napełnić patisona, nakryć „czapeczką”. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 oC i piec około 45 minut
Kulinarny karnet Christopherapłatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem. Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć i posmarować sosem. Nałożyć drugi i zrobić to samo. Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne. Przykryć znowu dwoma
Kulinarny karnet ChristopheraRoll out puff pastry with chard. Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 pęczki botwiny (500g) 1 cebula 150 g sera feta 100 g orzechów włoskich 125 g masła 3 łyżki oliwy 2 jaja(...)łyżeczka papryki różowej sól, pieprz 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka sezamu białego 1 łyżka sezamu czarnego. Wykonanie. Jeżeli ciasto mamy zamrożone ,to odmrozić. Botwinę umytą, oczyszczoną drobno pokroić. Fetę rozdrobnić. Na 3 łyżkach masła z oliwą dusić posiekaną cebulę z posiekanymi orzechami. Dodać botwinę ,dusić jeszcze 2 minuty. Ostudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Kulinarny karnet Christophera