feta - 6903 przepisów (strona:255/461)

Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1455

mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych.  Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :) Składniki: pierś z kurczaka feta suszone pomidory świeży szpinak oliwki czarne bazylia sól pieprz szynka długo dojrzewająca oliwa z oliwek, wykałaczki Wykonanie: Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone

Taste Of My Day
Sandwich - czyli posiłek pełnowartościowy 168

sycące, możemy zrobić je szybo, zjeść bez użycia sztućców i zabrać ze sobą wszędzie.  Składniki: pieczywo, masło lub serek (ja użyłam śmietankowego), liść sałaty, wędlina, cukinia, ser feta, pomidor, kremowy sos balsamiczny, listki świeżej bazylii lub kiełki Prostota i dostępność kanapek uwodzi

Taste Of My Day
duszona papryka grecka... 186

Składniki: papryka średnia 6 sztuk, mięso mielone 30 dag, ryż basmati ugotowany 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, ser feta 15 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 6 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula(...)sztuka, oregano 1 łyżeczka mięso mielone dokładnie wymieszać w misce z drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem fetą i ugotowanym ryżem w niesolononej wodzie przyprawić 1 łyżeczką oregano, mielonym pieprzem, kucharkiem z papryk odciąć górną część ( ok. 2 cm od strony ogonka ) i wyjąć gniazda nasienne i opłukać papryki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka grecka inaczej 154

Greckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety(...)pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę i pozostałe składniki. Skrop oliwą z oliwek i posyp migdałami. Smacznego

Anioły w kuchni
UFO – Latający talerz. 108

beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison z grzybami  ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ  z patisona 2 żółtka Sól, pieprz Klarowane masło albo oliwa do smażenia Wykonanie: Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison(...)dodać pokrojone świeże grzyby oraz miąższ patisona, dusić przez chwilę na patelni. Posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Chwile przestudzić, wymieszać z żółtkami, a następnie z pokrojoną w kostkę fetą. Napełnić patisona, nakryć „czapeczką”. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 oC i piec około 45 minut

Kulinarny karnet Christophera
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 162

płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem. Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć i posmarować sosem. Nałożyć drugi i zrobić to samo. Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne. Przykryć znowu dwoma

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ciasta francuskiego z botwiną. 144

Roll out puff pastry with chard.   Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 pęczki botwiny (500g) 1 cebula 150 g sera feta 100 g orzechów włoskich 125 g masła 3 łyżki oliwy 2 jaja(...)łyżeczka papryki różowej sól, pieprz 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka sezamu białego 1 łyżka sezamu czarnego. Wykonanie. Jeżeli ciasto mamy zamrożone ,to odmrozić. Botwinę umytą, oczyszczoną drobno pokroić. Fetę rozdrobnić. Na 3 łyżkach masła z oliwą dusić posiekaną cebulę z posiekanymi orzechami. Dodać botwinę ,dusić jeszcze 2 minuty. Ostudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Tort naleśnikowy. 413

żółty Farsz ze szpinaku. 25 dag szpinak  w liściach 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula 15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę 1 jajko roztrzepane 5 dag masło Olej do smażenia i masło  sól ,czarny pieprz Naleśniki. 1 szkl. mąki przesianej 2 jajka 0,5  szkl. mleka(...)szpinak jest  gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie i przestygnie. Teraz szpinak do miski i dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Naleśniki- Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Potrzebne będą 4 szt. Wykonanie tortu. Najlepsza będzie forma do tortu, średnicy usmażonych naleśników. Formę przesmarować  odrobiną oleju

Kulinarny karnet Christophera
Grecka sałatka 262

Składniki: 10 sztuk cebulek marynowanych, 10 sztuk oliwek czarnych i zielonych, 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 ser feta, 7 liści sałaty lodowej, Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii otartej(...)łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka soku z cytryny, do posypania natka pietruszki. Przygotowanie:   Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe kawałki. Ogórka  kroimy w kostkę, tak samo fetę i pomidora. Następnie paprykę kroimy w drobne paseczki. Wykładamy ze słoika marynowaną cebulkę. Wszystko mieszamy i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii i soku z cytryny

Aga w kuchni
Zapiekanka z brokułami 316

Składniki: 1 brokuł, 250 g makaronu świder, 400 ml kremówki, 2 piersi kurczaka, 100 g fety, 50 g brie, 30 g goudy, 1 ząbek czosnku, sól morska, pieprz czarny, papryka słodka. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Wrap śniadaniowy. 314

które używamy do kanapek są po po prostu zawinięte w pyszną, mięciutką domową tortillę. Zapraszam! Składniki: 2 ugotowane na twardo jaja 3 plasterki pomidora 3 plasterki ogórka 20 g fety 2 łyżki sosu słodkiego chilli(...)łyżeczka sosu pomidorowego Domowa tortilla Przygotowanie:  Jaja obieramy i kroimy w plasterki. Środek tortilli smarujemy sosem chili i sosem pomidorowym na to układamy jaja, pomidor, ogórek, pokruszoną fetę i zawijamy kopertą.  Wrap zawijamy w folię aluminiową i podgrzewamy na patelni przez ok. 5 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sałatka fasolowa z porem i tuńczykiem 338

właśnie taka jest... Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym,  puszka czerwonej fasoli (użyłam Jamar),  2 duże pomidory,  pęczek natki pietruszki, łyżka suszonego oregano,  100g sera feta,  por.  Wykonanie Por dokładnie umyć(...)pokroić w krążki. Przelać wrzątkiem, porządnie odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka. fasolę odsączyć, opłukać i dodać do reszty. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do tuńczyka. Fetę również pokroić w kosteczkę. Pietruszkę umyć, posiekać, wszystko połączyć. Doprawić oregano. Wymieszać.  Odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły

Z miłości do słodkości
Krem z pieczonych pomidorów i papryki 129

pomidorów 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 5 ząbków czosnków sól,  pieprz,  chili 150 g sera feta świeża bazylia 350ml bulionu   PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.  Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry.  Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części(...)niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym bulionem i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii. Krem z pieczonej papryki i pomidorów gotowy ! Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z fasolką szparagową 196

coś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę. Sałatka z fasolką szparagową Składniki: 30 dag ugotowanej na parze fasolki szparagowej 10 dag fety 2 spore pomidory oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz ok. łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wykonanie: Pomidory parzymy(...)obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy. Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 158

najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z  dodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać(...)przygotowania  pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek   gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą   chłodnik ogórkowy   szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków 400 g naturalnego jogurtu 400 g kefiru 2 ząbki czosnku sól

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania