oraz wieczory) najlepsza sałatka która nie tylko nasyci , ale i orzeźwi. Podałam ją na talerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 plastry arbuza 10 dag sera feta kilka listków świeżej mięty(...)szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik 1 łyżka miodu 1 niepełna łyżka soku z cytryny Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę,tak samo postępujemy z fetą. Układamy na talerzu. Posypujemy pestkami, oraz posiekaną miętą. Sok z cytryny łączymy z miodem, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniniczego. Najważniejsze to żeby się najeść i mieć siłę na dalszy ciąg dnia. Składniki: - 500g piersi z kurczaka - 200g makaronu ryżowego - cukinia - puszka groszku konserwowego - cebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę(...)Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią i sosem sojowym (tyle sosu, by masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka smażymy
Be Fit Be StrongPrzygotowuję ją z sosem jogurtowo-ziołowym, ale miłośnicy sosu czosnkowego mogą ją zrobić sosem czosnkowym. Zapraszam!!! Składniki: 1 brokuł, 4 jajka, 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, 1 kost. fety, 2 łyżki płatków migdałowych, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ziół prowansalski, sól, pieprz Wykonanie: Brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jak już się ugotuje to przelewamy(...)mniejsze Różki. Układamy w płaskim naczyniu. Pomiędzy brokuł układamy jajka i pomidory pokrojone w ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Następnie posypujemy nimi sałatkę. Na wierzch sałatki układamy fetę pokrojoną w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem . Smacznego
Passion of CookingWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Faszerowane pomidory kaszą kuskus, cukinią, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta. To pyszne, lekkie danie w sam raz na letni obiad lub kolację. Polecam. Post Pomidory faszerowane kaszą kuskus, cukinią i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSchładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. składniki na farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżych lub mrożonych liści) 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy posiekany drobniutko
Domowy Smak Jedzeniasałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte
Poezja smakułyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki, ser feta 200 gram, jajka 6 sztuk do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10-12 minut(...)oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez
W Mojej Kuchni Lubięarbuz czerwona cebula 10 oliwek czarnych garść rukoli pół kostki sera feta kilka listków bazylii łyżka ziarna słonecznika 3 łyzki cytryny 2 łyżki miodu pieprz Przygotowanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki. Cebule obieramy i przecinamy w krążki . Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię. Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół
ChilliJemywpadły mi w ręce tortellini. Pomyślałam, będzie sałatka. Wróciłam do domu, dodałam to co wydawało mi się, że będzie pasowało i wyszło coś takiego. tortellini suszone pomidory w oliwie feta oliwki kapary Tortellini ugotować
Polska Zupaafrodyzjakiem: pieczony omlet ze szparagami - gwarancja na udany dzień :) Składniki (na 2 mini formy o śr. 12 cm): 4 jajka 6-8 zielonych szparagów ok. 40 g sera feta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki naturalnego serka (polecam ten ) przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać(...)temperatury 180 ° C. 2. Foremki wysmarować masłem. 3. Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i podzielić na kawałki. 4. Szparagi ułożyć w foremkach i posypać pokruszoną fetą. 5. W miseczce roztrzepać jajka razem z przyprawami i serkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i przelać masę do foremek. 6. Mini tarty wstawić do piekarnika i piec
Domowa Cookierenka Agiogórek koperek cebula ser feta szynka oliwki sól pieprz ocet balsamiczny Makaron gotujemy, odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka, paprykę i szynkę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Fetę też jakoś tam kroimy jak nam wyjdzie. I tak się rozpaćka na malutkie kawałki. Koperek siekamy. A oliwki na pół kroimy. Dodajemy wszystko do siebie w dużej misce, przyprawiamy solą
Marder&Marder Manufacturegrillowanym kurczakiem. Tak samo jak poprzednio nie podam konkretnych ilości, to już każdy wedle smaku i gustu sobie dopasuje. Tylko składniki. Na sałatkę: makaron wstążki pierś z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe orzeszki ziemne szczypiorek sól, pieprz Na sos: 2 łyżki octy balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Oczywiście jak robimy dużo(...)miski. W międzyczasie gotujemy makaron, studzimy i do tej samej miski. Orzeszki też do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i lecą w ślad za orzeszkami. Szczypiorek siekamy, fetę też jakoś tam kroimy i wszytko do miski. Sól i pieprz również. Robimy sos i też do miski. I dokładnie mieszamy. No i już możemy jeść. To jest dość ciężka sałatka
Marder&Marder ManufactureMadzia na przywitanie zrobiła tartę z burakami. Wyszła naprawdę doskonale. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g miękkiego masła 1 jajko sól Nadzienie: 1 podłużny burak 100 g sera feta opakowanie sera brie 1 jajko 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cukinia sól, pieprz Buraka gotujemy w łupinie. Czekamy aż przestygnie, obieramy i kroimy na plasterki. Mąkę przesiewamy(...)wbijamy jajko, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i opuszkami palców wyrabiamy ciasto. Jak wyrobimy to formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki. Fetę miksujemy z jajkiem, doprawiamy pieprzem. Cukinię posypujemy solą i odstawiamy. Przed położeniem na tarcie będziemy musieli odsączyć ją z soku, który się wydzieli. Formę do tarty bardzo dokładnie nacieramy masłem
Marder&Marder Manufacturetego bulionu były po prostu fantastyczne! Ale póki co zostajemy przy polędwiczce. Klops i ziemniaki w kolejnych wpisach. duża polędwiczka wieprzowa 200 g świeżych liści szpinaku 100 g sera feta cebula ząbek czosnku masło i olej do smażenia sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu Szpinak myjemy. Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Cebulę podsmażamy przez jakieś 2 minuty(...)krawędzi, jakieś 2 cm od każdego boku. Rozchylamy nacięte płaty mięsa. Robimy to po to, żeby polędwiczka zwiększyła swoją objętość. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do mięsa. Fetę kroimy w niewielką kostkę. Połowę szpinaku rozkładamy na mięsie, nakładamy ser i przykrywamy resztą szpinaku. Ostrożnie zawijamy w rulon (zaczynając od dłuższego boku). Z wierzchu posypujemy solą i pieprzem, obwiązujemy
Marder&Marder ManufactureSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam… Składniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili
Oryginalny smak