grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć na większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać(...)ryżem i pokrojonymi grzybami, jajkiem, mąką i bułką tartą, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Posypać fetą i szczypiorkiem, równie pysznie będzie polać je sosem i...................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 400 g makaronu Penne 1 pierś kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka różyczek brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku kilka czarnych oliwek 2 większe kubki śmietany starty parmezan i pokruszona feta Przygotowanie: Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem ( intensywność koloru zależy od upodobań indywidualnych ). Dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem(...)bardzo zgęstnieje można dolać nieco wody ) Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczakiem w sosie polać makaron lub wymieszać go już na patelni, posypać szczypiorkiem, parmezanem i pokruszoną fetą........... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 7 niedużych ziemniaków 2 cebule kilka cienkich kiełbasek ( opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku ) pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta łyżka mąki 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach, przez czystą ściereczkę odsączyć. Kiełbaski pokroić w kółeczka, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbaski z papryką i cebulą, doprawić solą(...)się ziemniaki dobrze usmażyły ) z obu stron na brązowo ( na samym końcu wyłączyć ogień i przykryć patelkę z plackiem na 5 min ). Gotowy placek posypać posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą...................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: pół piersi kurczaka 2 plasterki sera Brie pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta 500 ml. bulionu warzywnego łyżka masła sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Paprykę skropić olejem i wstawić do pie karnika nagrzanego d o 150 st C na 25 min. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i dość mocno rozklepać, prz yprawić, położyć na niej plasterki sera Brie(...)nitkę, a na patelnię wlać bulion, włożyć do niego kurczaka i dusić pod przykryciem ok 10 min. Do sosu dodać masło. Gotowego kurczaka pokroić, polać sosem, posypać pokruszoną Fetą i szczypiorkiem................ Smacznego
Gaździnka warzyszklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody łyżka masła 5 plasterków wędzonego boczku pół zielonej papryki 10 mniejszych pieczarek kilka suszonych pomidorów 1 mniejszy por sól, pieprz 1/3 kostki sera Feta 3 łyżki groszku konserwowego Przygotowanie: Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel(...)posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć i w yłączyć ogień. Włożyć na patelnię groszek i suszone pomidory. Wymieszać i doprawić. Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem i warzywami, dodać Fetę ( można nią tylko posypać kaszę ) i wszystko delikatnie wymieszać............................ Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta 3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny(...)zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą i............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 2 średnie kaszanki 1 cebula 50g pora 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów sól, pieprz mix sałat plasterek fety kilka suszonych pomidorków so k z cytryny Przygotowanie: Cebulę i pora drobno p okroić i z eszklić na patelni z oliwą na małym ogniu. Kaszankę obrać z osłonek pokroić na plas terki , dodać(...)Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, trzymać na ogniu jeszcze z 2 min. Wyłączyć ogień i dodać pokrojone w słupki pomidorki. Sałatę umyć, osuszyć. Położyć na niej kaszankę, posypać rozdrobnioną fetą i....... Smacznego
Gaździnka warzymrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki szczy pta imbiru, só l, pieprz ser feta ( opcjonalnie ) szczypiorek Przygotowanie: Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju , z jednym ząbkiem czosnku zeszklić na nim cebulę, dodać mrożoną fasolkę . Chwilę smażyć(...)kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować do miękkoś ci z 10 min. Ugotowane mięso pokroić na kawałki, dodać do kremu. Posypać szczypiorkiem i fetą... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: opakowanie sera Feta kilka suszonych pomidorków kilka czosnkowych oliwek Przepis tutaj :-) zioła prowansalskie, tymianek, oregano (według smaku po szczypcie) olej kujawski olej spod pomidorków(...)użyłam z firmy Helcom) Przygotowanie: Ser pokroić w kostkę, wymieszać z oliwkami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Kilka łyżek oleju wlać do garnuszka, przyprawić ziołami i podgrzać, ostudzić i zalać fetę z oliwkami i pomidorami, wymieszać, dolać troszkę (do smaku) oleju spod pomidorów i wszystko przelać do czystego słoiczka. Poczekać 12 g aby się przegryzło......... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka(...)solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce oleju, przyprawić. Wlać 2 łyżki bulionu. Po lekkim wystudzeniu dodać fetę, wszystko wymieszać. Cebulę przestudzić, delikatnie wyjąć środek (drobno go posiekać i dodać do farszu). Do naczynia żaroodpornego przełożyć nadzianą farszem cebulę, zalać do połowy bulionem i zapiec w piekarniku
Gaździnka warzywyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego
Krakowskie smaki Anioleju. Kuskus przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Zioła drobno posiekaj, fetę pokrusz, orzechy upraż na patelni. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj indyka, całość polej sosem i posyp serem feta i uprażonymi orzechami. Szkoda, że nie mogę wam przesłać zapachu i smaku tej potrawy, jest obłędnie pyszna :) W związku z tym koniecznie ugotujcie tą potrawę, wasze kubki smakowe zostaną
Kredowe Menunich. Obiad, podwieczorek drugie śniadanie? Jak kto woli! Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem (porcja dla 1 osoby) garść liści rukoli 25g sera feta 8-10 średniej wielkości truskawek 3 łyżki ziaren słonecznika miód oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz do smaku (ja nie używałam) Słonecznik uprażyć na patelni, liście
Zapiski Młodej ŻonyGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety(...)pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę i pozostałe składniki. Skrop oliwą z oliwek i posyp migdałami. Smacznego
LEjDISłyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy(...)Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe, przekładamy je do miseczki, aby trochę ostygły. Do miski przekładamy sałatę, umytego pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę, cukinię oraz fetę. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi
Kitchens Alphabet