wielkości) pęczek liści mięty sól i pieprz do smaku 6 jajek (u Jamiego 8, ale wiecie...) szczypta pieprzu cayenne kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki tartego parmezanu 20g sera feta oliwa z oliwek 1 ciabatta ząbek czosnku kilka pomidorów koktajlowych kilka gałązek oregano Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Cukinię trzemy na tarce, solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane(...)łyżkę tartego parmezanu i drobno posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy miotełką. Wlewamy na cukinię i krótką chwilę podsmażamy, cały czas mieszając- tak, żeby masa lekko się ścięła. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i pozostałym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż masa się całkowicie zetnie a ser ładnie zezłoci. W międzyczasie na patelni grillowej układamy kromki ciabatty. Podpiekamy
les mirabellespół słoiczka suszonych pomidorów 4 łyżki ziaren słonecznika pęczek natki pietruszki pęczek szpinaku łyżeczka oregano sól pieprz 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami około 60 dag sera feta Sposób przygotowania: Ugotować kaszę gryczaną, ostudzić. Na suchą patelnię wrzucić słonecznik i delikatnie uprażyć, następnie dolać oliwę po pomidorach, wrzucić posiekaną cebulę i na końcu pocięty czosnek. Dodać(...)umyte i osuszone liście szpinaku. Smażyć tylko do momentu, kiedy szpinak zmięknie i od razu zdjąć z palnika. Nałożyć na talerze i posypać po wierzchu pociętą w kosteczkę fetą. Smacznego
na moim stole...imprezie, ale i jako przystawki przed daniem głównym- w zależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200 gr) 1 opakowanie fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona(...)pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach z ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy ją na szynce. Dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu czerwonego i nitek Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy na talerzyki i ozdabiamy
dlaSmaQprzy użyciu minimalnych nakładów pracy i składników które zawsze są w domu. Placki cukiniowe z fetą i truskawkami Pieczona marchewka z sosem orzechowym Marchewkowe muffinki z serem feta i tymiankiem
More food, love and dreamsSkładniki: 1/2 główki sałaty ogórek zielony 6 pomidorów koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 1 mała cebula 200 g sera feta sos 4 -5 łyżek oliwy 0,5 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cytryny pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać razem(...)Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na ćwiartki, a ogórka i cebulę w pół plasterki. Ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać oliwkami i fetą. Na koniec polać sosem
magiczna kuchnia KasiAromatyczna ,pyszna ,prosta i szybka w przygotowaniu sałatka jest jedną z najczęściej podawanych w naszych domach. Świetnie sprawdza się też jako przystawka. W upalne dni orzeźwia. Składniki ser feta 200 g ogórek sałatkowy kilka pomidorków czereśniowych sałata lodowa cebula czarne oliwki (według uznania) oliwa z oliwek ocet Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)language:#0400;} Sałatę płuczemy ,osuszamy i rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w krążki ,pomidory w ćwiartki. Ogórka kroimy w plasterki. Na sałatę wykładamy wszystkie warzywa i pokrojoną w kostkę fetę. Ocet i oliwę podajemy osobno ,by każdy mógł doprawić sałatkę według własnego uznania
R'n'G KitchenKuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację. Składniki 200 g sera feta 2 bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru sól pieprz 3 łyżki kaszy bulgur Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem(...)stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki. Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano. Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut
R'n'G Kitchenoraz wieczory) najlepsza sałatka która nie tylko nasyci , ale i orzeźwi. Podałam ją na talerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 plastry arbuza 10 dag sera feta kilka listków świeżej mięty(...)szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik 1 łyżka miodu 1 niepełna łyżka soku z cytryny Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę,tak samo postępujemy z fetą. Układamy na talerzu. Posypujemy pestkami, oraz posiekaną miętą. Sok z cytryny łączymy z miodem, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniniczego. Najważniejsze to żeby się najeść i mieć siłę na dalszy ciąg dnia. Składniki: - 500g piersi z kurczaka - 200g makaronu ryżowego - cukinia - puszka groszku konserwowego - cebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę(...)Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią i sosem sojowym (tyle sosu, by masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka smażymy
Be Fit Be StrongPrzygotowuję ją z sosem jogurtowo-ziołowym, ale miłośnicy sosu czosnkowego mogą ją zrobić sosem czosnkowym. Zapraszam!!! Składniki: 1 brokuł, 4 jajka, 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, 1 kost. fety, 2 łyżki płatków migdałowych, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ziół prowansalski, sól, pieprz Wykonanie: Brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jak już się ugotuje to przelewamy(...)mniejsze Różki. Układamy w płaskim naczyniu. Pomiędzy brokuł układamy jajka i pomidory pokrojone w ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Następnie posypujemy nimi sałatkę. Na wierzch sałatki układamy fetę pokrojoną w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem . Smacznego
Passion of CookingWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Faszerowane pomidory kaszą kuskus, cukinią, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta. To pyszne, lekkie danie w sam raz na letni obiad lub kolację. Polecam. Post Pomidory faszerowane kaszą kuskus, cukinią i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSchładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. składniki na farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżych lub mrożonych liści) 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy posiekany drobniutko
Domowy Smak Jedzeniasałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte
Poezja smakułyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki, ser feta 200 gram, jajka 6 sztuk do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10-12 minut(...)oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez
W Mojej Kuchni Lubięarbuz czerwona cebula 10 oliwek czarnych garść rukoli pół kostki sera feta kilka listków bazylii łyżka ziarna słonecznika 3 łyzki cytryny 2 łyżki miodu pieprz Przygotowanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki. Cebule obieramy i przecinamy w krążki . Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię. Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół
ChilliJemy