feta - 6903 przepisów (strona:246/461)

Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym jabłkiem 155

warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta – 120 ml mleka – 1 łyżka cukru – sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę(...)kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę, dodać mleko – zmiksować. Dodać kilka łyżek gorącego kremu z kabaczka, wymieszać i dodać do garnka z kremem. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Gotować kilka minut mieszając. Jabłka pokroić według

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z arbuzem 172

arbuza 15 dag fety 10 dag pomidorków 1/2 strąka zielonej papryki 8 rzodkiewek liście bazylii ewentualnie czarne oliwki Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki, by składniki

Proste Potrawy
Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach 108

opakowanie sera feta tymianek sól i pieprz puszka pomidorów ząbek czosnku oliwa z oliwek pół łyżeczki nasion fenkułu wykałaczki  Do ugotowanego ryżu wkrusz fetę  polej oliwą z oliwek, dodaj pieprz i tymianek. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki i oczyść środki. Faszeruj. Wykałaczkami zepnij końcówki. W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę

AZgotuj!
Keks z fetą i z pesto bazyliowym 133

włoskiego czasopisma. Jednak pierwszy nie wyszedł - był zbyt tłusty. A teraz moja propozycja z wypróbowanymi   składnikami póki jeszcze je  pamiętam.  czubata szklanka mąki pół opakowania fety prawdziwej 100 gram pesto z bazylii  - ideałem byłoby zrobić je samemu  pół opakowania paczuszki drożdży  3 całe jaja 100 ml mleka pół łyżeczki cukru sól i pieprz(...)ostygnięcia na ok kwadrans.  Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, drożdże, wbija jaja i wlej mleko. Wymieszaj. Dodaj pesto. Będzie dość luźne ciasto. Dodaj wystudzone kostki bakłażana oraz fetę pokrojoną w kostkę.  Piecz 60 minut w 180 stopniach w keksówce . Pyszne na zimno, i ciepło. Na obiad i na kolacje. I do pracy też się nadaje

AZgotuj!
Makaron pełnoziarnisty z cukinią, fetą i rukolą 163

mała młoda cebula (lekko słodka) 2 małe ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka 1 nieduża cukinia 1 łyżka posiekanych listków bazylii duża garść rukoli 100 g sera typu feta sól i pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, osobno pokroić. Papryczkę oczyścić z pestek

Pełny talerz
Sałatka z rukolą i fetą 116

Idealna w swej prostocie. Ilość składników dodajemy według własnego uznania. rukola ser feta pomidory słonecznik łyżeczka oliwy z oliwek Pomidory kroimy. Do rukoli dodajemy pomidory i pokruszoną fetę. Słonecznik prażymy na oliwie i posypujemy nim sałatkę. Gotowe

Atlas Smaków
Sałatka/surówka z surowej marchewki 124

jeść non stop ... do obiadu ... na kolacje ... obojętnie! Spróbujcie koniecznie póki sezon na cytrusy w pełni! Składniki  ( na 1 porcję ) : 1-2 marchewki szczypiorek  klementynka słonecznik ser feta sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać trochę posiekanego szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę(...)suchej, gorącej patelni prażymy słonecznik. Z klementynek odkrajamy skórkę i wycinamy sam miąższ.  Na talerzu kładziemy plasterki klementynek a na nich układamy kopiec z marchewki.  Posypujemy pokruszoną fetą i posypujemy prażonym słonecznikiem. Inspiracja: Jamie Oliver "Każdy może gotować

Atlas Smaków
Frittata cukiniata 173

wielkości) pęczek liści mięty sól i pieprz do smaku 6 jajek (u Jamiego 8, ale wiecie...) szczypta pieprzu cayenne kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki tartego parmezanu 20g sera feta oliwa z oliwek 1 ciabatta  ząbek czosnku kilka pomidorów koktajlowych kilka gałązek oregano Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Cukinię trzemy na tarce, solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane(...)łyżkę tartego parmezanu i drobno posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy miotełką. Wlewamy na cukinię i krótką chwilę podsmażamy, cały czas mieszając- tak, żeby masa lekko się ścięła. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i pozostałym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż masa się całkowicie zetnie a ser ładnie zezłoci. W międzyczasie na patelni grillowej układamy kromki ciabatty. Podpiekamy

les mirabelles
Kasza gryczana z pomidorami i szpinakiem 172

pół słoiczka suszonych pomidorów 4 łyżki ziaren słonecznika pęczek natki pietruszki pęczek szpinaku łyżeczka oregano sól pieprz 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami około 60 dag sera feta Sposób przygotowania: Ugotować kaszę gryczaną, ostudzić. Na suchą patelnię wrzucić słonecznik i delikatnie uprażyć, następnie dolać oliwę po pomidorach, wrzucić posiekaną cebulę i na końcu pocięty czosnek.  Dodać(...)umyte i osuszone liście szpinaku. Smażyć tylko do momentu, kiedy szpinak zmięknie i od razu zdjąć z palnika. Nałożyć na talerze i posypać po wierzchu pociętą w kosteczkę fetą. Smacznego

na moim stole...
Kanapki z ciasta francuskiego 167

imprezie, ale i jako przystawki przed daniem głównym-  w zależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200 gr) 1 opakowanie fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona(...)pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach z ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy ją na szynce. Dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu czerwonego i nitek Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy na talerzyki i ozdabiamy

dlaSmaQ
Kilka pomysłów na... 131

przy użyciu minimalnych nakładów pracy i składników które zawsze są w domu. Placki cukiniowe z fetą i truskawkami   Pieczona marchewka z sosem orzechowym  Marchewkowe muffinki z serem feta i tymiankiem

More food, love and dreams
Sałatka grecka 147

Składniki: 1/2 główki sałaty ogórek zielony 6 pomidorów koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 1 mała cebula 200 g sera feta sos 4 -5 łyżek oliwy 0,5 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cytryny pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać razem(...)Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na ćwiartki, a ogórka i cebulę w pół plasterki.  Ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać oliwkami i fetą. Na koniec polać sosem

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka grecka 164

Aromatyczna ,pyszna ,prosta i szybka w przygotowaniu sałatka jest jedną z najczęściej podawanych w naszych domach. Świetnie sprawdza się też jako przystawka. W upalne dni orzeźwia. Składniki ser feta 200 g ogórek sałatkowy kilka pomidorków czereśniowych sałata lodowa cebula czarne oliwki (według uznania) oliwa z oliwek ocet Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)language:#0400;} Sałatę płuczemy ,osuszamy i rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w krążki ,pomidory w ćwiartki. Ogórka kroimy w plasterki. Na sałatę wykładamy wszystkie warzywa i pokrojoną w kostkę fetę. Ocet i oliwę podajemy osobno ,by każdy mógł doprawić sałatkę według własnego uznania

R'n'G Kitchen
Bakłażan zapiekany z serem feta 133

Kuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację. Składniki 200 g sera feta 2 bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru sól pieprz 3 łyżki kaszy bulgur Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem(...)stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki. Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano. Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania