miarę szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki(...)potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie: Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu
W Moim Magicznym Domużebym przygotowała bakłażanową sałatkę właśnie. Nie myślałam długo, zrobiłam:) Sałatka w stylu śródziemnomorskim, z lekkim sosem "vinegret". Bardzo prosta, apetycznie wyglądająca i niezwykle smaczna. składniki: bakłażan 100 g sera feta kilka pomidorków koktailowych sos: 1/3 szkl oliwy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku łyżka wody łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku ponadto: odrobina siekanej zieleniny(...)ręcznikiem, usmażyć na grillu bądź patelni grillowej. Plastry bakłażana zaraz po usmażeniu włożyć do sosu. Tuż przed podaniem na talerz wyłożyć porcje bakłażana, na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę fetę oraz przecięte na pół pomidorki. Całość posypać zieleniną
6nieboróżyczki z 1 brokuła · 2 łyżki mascarpone · feta (u mnie prostokącik 3 na 2 cm) · pieprz mielony · 1-2 torebki kaszy orkiszowej Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami
Bazując na smakusól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz Dodatkowo: makaron tagliatelle WYKONANIE Pulpety: Bułkę moczymy w wodzie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wkładamy mięso, bułkę, jajko, dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę. Z powstałej masy(...)śmietanę, ser topiony pokrojony w kostkę oraz przyprawy, dusimy aż ser się rozpuści. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy, na wierzchu układamy pulpety, posypujemy pokruszoną fetą, chwilkę dusimy aby pulpety się podgrzały
słodki bratekLekka, chrupiąca sałatka na szybko. Doskonała na zbliżającą się wiosnę. SKŁADNIKI 200 g sałaty roszponki, kilka liści sałaty rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody(...)pieprz WYKONANIE Roszponkę układamy na półmisku, sałatę rzymską rwiemy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Składniki układamy na sałacie, posypujemy grzankami, polewamy sosem. Grzanki: chleb kroimy w kostkę, masło rozpuszczamy, dodajemy chleb, posypujemy bazylią
słodki bratekdosmażać. Usmażone układać jeden na drugim na płaskim talerzu. FARSZ: 20 dag szpinaku baby 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego ( promocja klik i klik ) 15 dag sera typu feta 4 jajka ( promocja ) świeżo otarta gałka muszkatołowa świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: łyżka klarowanego masła do obsmażenia WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie(...)obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Szpinak opłukać, osączyć. Czosnek zeszklić na rozgrzanej łyżce masła, dodać szpinak, smażyć chwilę aż zmniejszy objętość, odstawić z ognia, dodać pokruszoną fetę i trzy posiekane jajka. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć je w rulony, obsmażyć krótko z obu stron na drugiej łyżce masła
Kuchenne zapiski EdytySałatka jest pyszna sama w sobie, można zwyczajnie wymieszać składniki i podać ją w misce. składniki: podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości korzeń selera puszka ananasa 125 g sera feta 4 ogórki konserwowe pęczek szczypioru sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z ananasa sól, pieprz do smaku ponadto: przyprawa do pieczonego kurczaka 4 łyżki oliwy(...)minut. Po tym czasie mięso wraz z zalewą wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na złoto, wystudzić. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Fetę pokroić w kostkę. Ananasa w kawałeczki. Ogórki w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać 1/3 sosu. Końcówki szczypioru skrócić do długości 8-10cm, resztę posiekać i dodać do sałatki. Wymieszaną sałatkę przełożyć
6niebooprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz(...)Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką
Pobite gary Barbaryłyżeczki suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 30g stopionego masła 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli ponadto: 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 150g pokrojonego w kostkę sera feta 2 łyżki oregano 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier, następnie drożdże i odstawić na 5-6 minut(...)ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pozbawić ciasto nagromadzonego powietrza, po czym przełożyć je na oprószoną stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Ułożyć ciasto dłuższym bokiem do siebie, rozsypać po nim oliwki, fetę i oregano (mniej więcej do połowy szerokości ciasta), zostawiając centymetrowy odstęp od brzegu. Pokropić nadzienie oliwą. Natłuścić blaszkę - keksówkę oliwą. Złożyć ciasto na pół, by zamknąć w nim nadzienie. Palcami skleić
Prosto i Smacznie z Anetąkilograma mąki pszennej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szpinak(...)rozmrażamy, na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy ser fetę, rozgniatamy widelcem, dodajemy ostudzony szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy
Bajeczna Kuchniaużyć w zasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek. Składniki: 50 g roszponki 150 g sera feta ½ granatu 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: Pr zygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Obrać
Mama Gotujebulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki octu balsamicznego ok. 100 g sera typu feta (twardego, nie może być miękki) 1 łyżka masła szczypiorek 1 jabłko łyżka oliwy kilka gałązek tymianku lub 1-2 łyżki suszonego tymianku Wykonanie: Buraki cienko obrać i pokroić w grubsze(...)koniec można do zupy kremu z pieczonych buraków dodać opcjonalnie kozi ser i zmiksować (buraki i kozi ser to wyjątkowe połączenie). Zupę krem z pieczonych buraków podawać z tartą fetą, posypaną szczypiorkiem. Post Zupa krem z pieczonych buraków pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniszklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) ser biały (typu feta) pietruszka pieprz czarny 1 żółtko do posmarowania czarnuszka do posypania Przygotowanie Farsz: Zgnieść ser. Zmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być
Tureckie Przepisydoskonała turecka zapiekanka z jajek i białego sera! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 kromki chleba 100 g białego sera (typu feta) 1 łyżka natki pietruszki 5 oliwek (czarnych lub zielonych) 2 jajka chili Przygotowanie Ugnieść ser i wymieszać z natką, pokrojonymi w plastry oliwkami i jajkami. Smarować chleb farszem i posypać chili. Upiec w piekarniku w temperaturze
Tureckie Przepisycukinii 1 duża cebula ½ pęczka posiekanego szczypiorku 1 pęczek posiekanego natki ½ pęczka posiekanego koperku 3 jajka 2 szklanki mąki sól pieprz słodki czerwony pieprz 50 g białego sera (typu feta) olej do smażenia Przygotowanie Umyć, obrać i zetrzeć cukinię. Wrzucić do głębokiej miski i wymieszać wszystkie składniki. Rozgrzać olej na patelni i małą chochlą wylewać masę. Smażyć
Tureckie Przepisy