roku, no i dla dzieciaków jak znalazł :) 1.Rotollo Składniki : 100 g mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera żółtego(...)jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz. Roladę przełożyć
zdrowa vege kuchniaoliwek - 1 zielona cebulka - ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej) - 2-3 suszone pomidory w oleju - 1/2 puszki krojonych pomidorów w zalewie - gałązka świeżego oregano - sól i pieprz - feta light do posypania Mięso wyrobić z przyprawami i olejem. Kapustę posiekać, wymieszać z mięsem. Uformować nieduże klopsiki (u mnie wyszło 7). Patelnię można przetrzeć oliwą, obsmażyć klopsiki z każdej(...)sosu razem z listkami oberwanymi z gałązki oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz sos razem z klopsikami, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeStarmach. Przejrzałam komentarze i było naprawdę wiele, przeróżnych propozycji. Od tych wykwintnych i na bogato, do tych prostych i ogólnie znanych. Ja postawiłam na prostotę i zaproponowałam nadzienie z.... fety i arbuza a wszystko skropione sosem czosnkowym(...)udało się , wygrałam ! Teraz mam taki zapas, przeróżnych tortilli ,że tylko tworzyć i smakować. Z czego się bardzo cieszę. :) Skład nie był mi obcy, ponieważ lubię arbuza z fetą i łączę go dość często. Słodkie ze słonym, do tego odrobina pikanterii , doskonale się sprawdza. Jednak dziś chcę pokazać wraps jeszcze w innym towarzystwie. Ale jak na wiosnę przystało lekkim
Dieta moja pasjadrożdży 400 ml letniej wody 10 g soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka słonego półtłustego lub sera typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut
Passions hobbies lifeniewyszukanych składników w połączeniu z rybą tworzy bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać(...)posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić Wyłożyć pory, wylać drugą porcję sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić
Czerwień i błękitfrancuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś
Kuchnia MagdaLenyrozmrożonych) 500 g ziemniaków 200 g pomidorów 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 - 1 papryczka chili drobno posiekana 1 - 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej 150 g sera owczego - użyłam fety sól, pieprz ok 8 łyżek oliwy przygotowanie Pomidory zalać wrzątkiem, po paru minutach wyjąć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki
Stare Garyfrancuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś
Kuchnia MagdaLenydyni 300 g drobnego makaronu 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki mąki gryczanej 500 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki 100 g sera feta 125 g sera edamskiego 25 g parmezanu sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy o ok. 2-3 minuty krócej, niż podano na instrukcji na opakowaniu. W rondelku(...)wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszając gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Dodajemy musztardę i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z puree z dyni, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Dodajemy beszamel i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy tarty ser edamski i mieszamy. Masę wykładamy do formy ok. 30×20 cm. Posypujemy parmezanem
KucharzycaSkładniki (na 1 porcję) - 150 g bobu (świeżego lub mrożonego), - 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g), - 10 kosteczek sera Feta (ok. 25 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny(...)Sposób przygotowania 1. Gotujemy bób. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości. - likopen (pochodzącą z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachobiadu... Kolorowa sałatka z makronem spagetti Składniki : około 100 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 wędzone udko z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek 150 g sera feta(...)papryka żółta pół papryki zielonej pół cebuli łyżka majonezu łyżeczka musztardy zielona cebulka Przygotowanie : Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Na kawałki kroimy wszystkie warzywa, i tak cebulę w drobną kosteczkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a papryki i rzodkiewki w grubszą kostkę. d odajemy majonez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiróżnych sałat - ja użyłam gotowej mieszanki mix z: frisee (cykoria endywia), escarola, radicchio, roszponka, rzymska 10 pomidorków koktajlowych - użyłam Campari - słodkie amoroso 1 czerwona papryka 100 g pokruszonej fety 2 suszone pomidory + 6 łyżek oleju z ziołami, w którym znajdują się suszone pomidory (zawsze używam słoiczka 280 g TESCO) ser kozi dojrzewający rolada - 6 plasterków(...)pokrojonych na pół (ser w kształcie walca z grubą, żłobkowaną skórką pokrytą porostem białej pleśni. Ma słodko - kwaśny smak) przyprawy: pieprz, bazylia Przygotowanie: W misce wysyp mix sałat. Pokrusz fetę, suszone pomidory pokrój w kostkę, ser kozi w plasterki i na pół - wszystko to dodaj do sałaty, wymieszaj rękoma, jest najdokładniej. W małym naczyniu żaroodpornym umieść: paprykę pokrojoną w kółka
Zasmakuj KuchniSkładniki: 50 dag brokułów 3 jajka pół opakowania sera typu feta (około 13 dag) pół cebuli cukrowej 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Brokuły dzielimy w różyczki i gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane brokuły układamy w misce bądź
Qchnia po prosturozgrzanie proponuję pyszną, aromatyczną zupę dyniową w antydepresyjnym kolorze ;) Składniki: 400-500g miąższu dyni cebula 2 średnie marchewki 1,5 litra bulionu sól, pieprz curry ser feta lub pestki dyni do podania Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną i obraną marchewkę. Podlewamy wodą i chwilę dusimy. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Następnie dodajemy pokrojoną(...)dynię. Wszystko gotujemy razem, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wrzącej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podajemy z fetą lub prażonymi pestkami dyni. Gotowe
Czerwona Porzeczkasłonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy. Składniki (na 1 porcję): garść mixu sałat 1 jajko 1 kromka ulubionego pieczywa kawałek papryki kilka pomidorków koktajlowych 50 gram sera feta 1 łyżka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu Jajko gotuję na twardo(...)kroję w kostkę i prażę na suchej patelni na chrupko. Ściągam grzanki i prażę przez minutę nasiona słonecznika. Składniki dressingu mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę i paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Na talerzu umieszczam sałatę, warzywa, ser oraz pokrojone na ćwiartki jajko i grzanki. Całość posypuję pestkami słonecznika i polewam dressingiem. Podaję
Mango Papaja