feta - 6903 przepisów (strona:226/461)

SAŁATKA MAKARONOWA Z FETĄ 144

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB : 1 szklanka drobnego makaronu Lubella Mini Rurki 3 jaka 1 /2 cebuli 10 dag dowolnej wędliny najlepiej w plastrach 10 dag sera typu feta 4 łyżki natki pietruszki 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku SPOSÓB RZYGOTOWANIA: Jajka gotuję na twrdo, obieram i drobno kroję w kostkę(...)gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al'dente. Studzę. Ogórki konserwowe drobno siekam.  Cebulę obieram i kroję w kostkę.  Natkę pietruszki myję i drobno siekam.  Fetą drobno siekam. Szynkę kroję w kostkę.  Wszystkie składniki łącze ze sobą. Dodaję majonez, jogurt sól i pieprz do smaku. Mieszam. Pozostawiam w lodówce

Gotowanie Patki
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 333

łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki) i wymieszać. Takiego grubego naleśnika smażyć

KuchniaWeDwoje.pl
SAŁATKA Z FETĄ Z SOSEM CZOSNKOWYM 116

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: mała główka sałaty, 2 nieduże pomidory, 10 zielonych oliwek, 2 ogórki gruntowe, opakowanie sera feta, sos czosnkowy Prymat, 4 łyżeczki majonezu, łyżka wody. Przygotowanie: Przygotowuję sos: mieszam dokładnie majonez z wodą i przyprawą. Sałatę myję i osuszam, rozrywam na kawałki. Pomidora i obrane ogórki

JejKuchnia
Wytrawna owsianka z grzybami, jajkiem sadzonym, grillowaną cukinią, awokado. Śniadanie idealne! 112

Łowicz szczypta soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej  1/2 małej cukinii odrobina awokado jajko  oliwa z oliwek do smażenia  odrobina papryki czerwonej  odrobina pokruszonego sera feta natka pietruszki  Płatki gotuję w wodzie z dodatkiem pokrojonych grzybów leśnych. Na koniec(...)gotowania dodaję sos ciemny Łowicz oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cukinię kroję w plastry. Część grilluję, kilka plastrów pozostawiam surowych. Jajko smażę na patelni. Awokado i paprykę kroję. Fetę kruszę a natkę pietruszki siekam. Ugotowaną owsiankę podaję z pokrojonymi warzywami, grillowaną cukinią, jajkiem sadzonym oraz natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pasta jajeczna z dymką i fetą 132

jajka ugotowane na twardo 50 g fety 4 dymki ze szczypiorkiem 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy. Przekładamy jajka do miseczki, dodajemy fetę i razdrabniamy razem widelcem. Dymki kroimy razem ze szczypiorkiem drobno, dodajemy do jajek (trochę zostawiamy do posypania). Następnie dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy razem i posypujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Papryka faszerowana kaszą gryczaną 243

Większość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti aglio olio z suszonymi pomidorami 228

Składniki: makaron spaghetti 250g pierś z kurczaka 200g suszone pomidory z kaparami (wg uznania) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku ser feta ziarna słoneczika bazylia, papryka ostra sól pieprz Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Między czasie na oleju z pomidorów smażymy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Dodemy pokrojonego w kostkę kurczaka(...)koniec dodajemy suszone pomidory i jeszcze chwilę smażymy. 5. Zawartość patelni łączymy z makaronem i delikatnie mieszamy. 6. Układamy makaron na talerzu, posypujemy ziarnami słonecznika i pokrojoną w kostkę fetą. 7. Dekorujemy listami roszponki, bądz rukoli. Smacznego

FITBUuK
Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)? 153

mogą być mniej lub bardziej ścięte, jak wolisz). Ja na tym etapie przykrywam patelnię przykrywką. 4. Gdy szakszuka będzie gotowa, posyp ją posiekaną nastąp pietruszki i ewentualnie pokruszonym serem feta. Postaw patelnię na stół i zajadaj ze świeżym pieczywem. Dla złagodzenia ostrości możesz polać szakszukę odrobiną jogurtu greckiego lub labneh

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 105

obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz i posiekaj(...)Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

U Fiolki
Zapiekana cukinia faszerowana 181

dostaniemy cukinię w sklepie. Dzięki tej potrawie możemy cieszyć się smakiem lata również zimą. Cukinię pokroiłam super ostrym nożem Victorinox. #MyVictorinox Składniki: 1 średnia cukinia 100 g sera feta 1 łyżka suszonych pomidorów krojonych pół zielonej papryki 1 ząbek czosnku(...)pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry ( 8 szt). W każdym plastrze wykrajamy środek z pestkami. Fetę przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Do sera dodajemy przyprawy i mieszamy. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy do sera i mieszamy. Paprykę kroimy w małą kostkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierogi z dyniowym farszem 174

herbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku -mały kawałek imbiru -po szczypcie soli, pieprzu, cukru, i curry Oraz -kwaśna śmietana -pestki dyni Przygotowanie Dynię myjemy, przekrawamy, i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy(...)oleju, a następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią. Z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. szklanki ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje

Zielona Kuchnia
Domowe, suszone pomidory w oliwie 142

pomidorki. U mnie jak to zwykle przepis podstawowy, ale możecie do środka dodać ząbki czosnku, ostrej papryki czy kawałki fety. Takie pomidorki trzymamy w lodówce. Szczególnie te z fetą mają dość krótki termin ważności, więc weźcie to pod uwagę. Temperatura do jakiej podgrzewacie olej/oliwę nie może być zbyt wysoka. Dlaczego? Zalewając gorącą oliwą pomidory, zaparzycie je i spuchną

Mieszam w Garnku
Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i figami 137

Poniżej przepis na jedno z moich Chorwackich dań. Tam smakowało mi bajecznie!  Składniki na dwie porcje: 1 duży burak  8-10 fioletowych fig 50 gram sera feta garść szpinaku  sok z cytryny  1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżka syropu klonowego  Buraka owijam folią i piekę 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)syropie klonowym. W tym czasie myję szpinak a figi kroję na ćwiartki. Na talerzu lub desce układam szpinak, na nim plastry buraka oraz ćwiartki fig. Posypuję całość pokruszoną fetą i polewam sokiem z cytryny. Podaję od razu, najlepiej z ćwiartkami cytryny.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sałata rzymska z kurczakiem, pomidorkami i fetą 352

zamienić na lodową, rukolę, roszponkę lub mix sałat. Rzymska jednak nadaje się najbardziej, bo długo pozostaje jędrna. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 sałaty rzymskie mini płaski prostokąt twardej fety 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach 2-3 łyżki pestek dyni 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego(...)pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy oraz słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i grubo poszatkować. Pomidorki pokroić w grubsze plastry, fetę w kostkę, a obraną cebulę w piórka.Wszystkie składniki połączyć z pestkami dyni. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet, olej, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę

Czerwień i błękit
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą 173

prostu same bo są bardzo sycące. składniki: 2 średnie bakłażany po ok 500 g 3 średnie pomidory 3 kulki mozzarelli olej rzepakowy zioła włoskie olej sezamowy kawałek fety do posypania sól Bakłażany dokładnie umyć i wysuszyć. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1 cm nie rozcinając do końca, przy ogonku plastry mają się trzymać w całości. Następnie plastry(...)włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 220 C i zapiekać ok 10-15 minut aż bakłażan zmięknie. Po upieczeniu od razu podawać. Skropić olejem sezamowym i posypać pokruszoną fetą

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania