użyłam żółtej 15 pomidorków koktajlowych 4 cebulek dymek sól i pieprz do smaku około 3 łyżki oliwy Kruszonka: 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mąki 50g masła 100g sera feta Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne skrapiamy odrobiną oliwy. Przygotowujemy warzywa – bakłażana kroimy w półcentymetrową kostkę, w taką samą kostkę kroimy cukinię. Pomidorki kroimy na pół(...)minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – do bułki tartej i mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy w palcach na drobną kruszonkę. Do tego wkruszamy fetę i mieszamy. Wyciągamy naczynie z piekarnika, warzywa mieszamy. Na wierzch sypiemy przygotowaną wcześniej kruszonkę i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy do chwili zarumienienia się kruszonki, około 15-20 minut
Smaczna Stronaprzekąska, którą z niecierpliwością podglądałam w piekarniku. Tak smacznie pachniały, że zaraz po wyjęciu zjadłam z dwie ;) Poniżej znajdziecie szybki przepis na muffinki […] Artykuł Muffinki greckie z serem feta i papryką pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeKolejna bardzo prosta i smaczna sałatka, tym razem z łososiem i fetą. Z dodatkiem buraczków, jak dla mnie mogłabym zjeść sama 2 porcje. Szczególnie mam słabość do takich buraczków, bo uwielbiam je wyjadać bezpośrednio ze słoika. Łosoś jest z puszki, jednak jeżeli ciężko jest Wam go znaleźć na sklepowej półce, tuńczyk również będzie pasował to […] Artykuł Sałatka z łososiem(...)buraczkami i fetą pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopepolecam wykorzystać go np. do kanapek. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 brokuła 4 jajka 1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie mieszanki sałat garść pomidorków koktajlowych 100 g sera feta DRESSING 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 1/2 ząbka czosnku / startego na tarce 3 łyżki soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Brokuła(...)kroimy na niezbyt małe kawałki. Układamy na półmisku lub wkładamy do pojedynczych salaterek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w kostkę fetę oraz ugotowane jajka. Polewamy przygotowanym dressingiem
cool and mintyoleju w kawałkach 150 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 duże ogórki gruntowe 1 puszka białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 125 g fety w oliwie z przyprawami Tuńczyka odcedzić(...)pozostawiając nieco oleju. Umieścić w salaterce. Fasolę z puszki odcedzić i przepłukać, wymieszać z fasolą. Ogórki obrać i pokroić w plastry. Pomidorki również pokroić w plastry. Dodać razem z fetą i oliwą do tuńczyka. Delikatnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą
Czerwień i błękitkilkanaście kosteczek fety sól,pieprz olej lniany lub inny ulubiony Wykonanie: Pomidory kroimy w duże kostki, cebulę drobno kroimy w półpiórka. Pomidory mieszamy z cebulą, posiekaną natką i fetą. W szklance do oleju dodajemy pieprz, sól, mieszamy, przygotowanym sosem polewamy surówkę
Z Majeczką w kuchnigranatów, soku z cytryny i niekiedy kuminu. 11. Htipiti - grecka pasta z pieczonej papryki i fety Naprawdę pyszna! Idealna pasta na sezon na paprykę. Pieczone papryki łączymy z fetą, suszonymi pomidorami, czosnkiem, chilli i cytryną. Dość słona w smaku, bardzo aromatyczna. 12. Pasta z dyni piżmowej i tahini Niedługo na stragany wkroczą dynie, możecie więc zrobić pastę z pieczonej
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka papryki w proszku (słodkiej) + ostrej do smaku • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu) • 1 łyżeczka zmielonej kolendry • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1/2 łyżeczki cynamonu Do podania: mięta i ser feta Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kabaczka umyć, przekroić wzdłuż na 2 części. Usunąć pestki, miąższ wyjąć łyżeczką pozostawiając około 1 cm brzeg miąższu przy samej skórce. Miąższ posiekać(...)wymieszać doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Podpieczone łódeczki wypełnić powstałym farszem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut. Podawać z miętą i fetą
KUCHNIA POLSKAczerwona cebula (opcjonalnie, marynata do cebuli: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1/3 łyżeczki cukru, szczypta soli) kawałek bagietki na zakwasie lub chleba pszenno-żytniego niewielki kawałek fety świeża bazylia Dressing: 3 części oliwy z oliwek i 1 część octu balsamicznego 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę) sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory umyć, pokroić i posolić, aby puściły(...)pomidorami i grzankami, odstawić na kilka minut do lodówki, aby sałatka schłodziła się a grzanki wchłonęły sok z pomidorów. Przed podaniem wymieszać sałatkę z dressingiem, na wierzch pokruszyć fetę i dodać listki bazylii. Smacznego
Codziennik KuchennySezon pomidorowy w pełni. U mnie dojrzewają na potęgę. Są przy tym przepyszne. Dzisiaj prezentuję je w wersji faszerowanej. Pycha. Składniki: 4 duże pomidory 100 g kaszy bulgur Łyżka fety Garść świeżych liści bazylii 4 plasterki sera żółtego typu gouda 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika Sól Pieprz Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Z pomidorów odkrawamy(...)czapeczki i wydrążamy środek. Miąższ ze środka miksujemy. Dodajemy do kaszy. Chwilę razem gotujemy aby odparować nadmiar płynu. Mieszamy. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, pokruszoną fetę, pokrojony ser żółty. Na koniec wsypujemy słonecznik. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masą wypełniamy pomidory. Grillujemy lub zapiekamy (180 o C) w pojemnikach aż skórka zacznie łatwo odchodzić. SMACZNEGO
Smaki Ewykuskus dla nadania tej lekkiej kompozycji treści. Na wierzch lekkie jak puch chmurki z ubitego z jogurtem sera koziego. Jeśli nie lubicie smaku koziego sera możecie go zastąpić serem feta, którego słoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki. Sałatka jest super prosta, zdrowa(...)pożywna. Dzięki soczystym składnikom nie trzeba do niej robić dresingu, ponieważ tworzą one naturalny słodko-kwaskowy sos. Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też sałatki z arbuzem, fetą i prosciutto. Składniki: Ćwiartka dojrzałego arbuza ½ dojrzałego melona 2 garście pomidorków koktajlowych ½ szklanki kuskusu 50 g sera koziego (najlpeszy jest kremowy, ale może też być rolada) Mały kubek jogurtu greckiego
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 opakowanie ciasta kruchego ok 380g 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 garscie szpinaku 1 papryka czerwona 100 g fety 10 dag sera żółtego tartego 3 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję(...)cebulę i czosnek a następnie kurczaka. Dodaje paprykę. Całość doprawiam i smażę na rumiano. Dodaję szpinak,mieszam. Następnie dodaję śmietanę i doprawiam do smaku. Na koniec dodaję drobno pokrojoną fetę. Mieszam Studzę. Ciasto kroję na pół, zawijam brzegi i wykładam farsz, posypuję serem żółtym. Piekę ok 35 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionymi dodatkami
Gotowanie PatkiSkładniki: opakowanie rukoli pół puszki kukurydzy pół słoika oliwek, ja użyłam zielonych pół opakowania sera feta 1 nektarynka 5 suszonych pomidorów na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka miodu, pół łyżeczki soli(...)wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę Przygotowanie: rukolę umyj i przełóż do miski posyp ja kukurydzą pomidory pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do miski dosyp oliwek fetę pokrój w kostkę i dodaj do miski nektarynkę umyj, pokrój i dodaj do miski polej wszystko uprzednio przygotowanym sosem gotowe! Moje inne pomysły na sałatki znajdziesz TUTAJ – wystarczy kliknąć
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami polana dressingiem miodowo-musztardowym. Świetna na lunch, do pracy lub szkoły, czy na kolację. Jeśli chcemy zabrać sałatkę na wynos należy dressing zabrać osobno i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Polecam również inne przepisy na sałatki . The post Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjalodówce ) 1 jajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana farsz: 2 piersi z kurczaka , pojedyncze 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 cebula 1/2 kostki fety 2 łyżki masła 3 szklanki mleka 1 łyżka mąki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii ( wielkości ogórka szklarniowego ) sól , pieprz do smaku 2 jajka Składniki(...)nagrzanego piekarnika , do 210 C i podpiekamy około 15 minut . Wyjmujemy ,odstawiamy do przestudzenia . Zdejmujemy groch . Na tak przygotowany spód , wykładamy kurczaka , szpinak ( tak jak Wam pasuje ;). Dekorujemy fetą i cukinią pokrojoną w cieniutkie półksiężyce . Zalewamy sosem , połączonym z roztrzepanymi jajkami .Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C , przez około 45 minut ( trzeba kontrolować czas pieczenia , bo wysokość formy
Ogrodnik w podróży