feta - 6903 przepisów (strona:213/461)

DOMOWE CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GRECKĄ I KURCZAKIEM – #ZOSTANWDOMU i przyrządź je na obiad! 111

ciepłe mleko – 75 ml SAŁATKA GRECKA: * pomidory – 2 szt * ogórki – 2 szt * czerwona cebula – 2 szt * czarne oliwki – 1 szklanka * ser feta – 250 g * mieszanka przypraw do greckiej sałatki VEGETA – do smaku DODATKOWO: * filet z piersi kurczaka – 300 g * sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHLEBKI(...)kroimy cienko. Uwaga! Możemy również usmażyć mięso na patelni lub zgrillować! SAŁATKA GRECKA: Pomidory kroimy na cząstki, ogórki na półplasterki, cebulę w piórka, oliwki na pół. Mieszamy z pokruszoną fetą, doprawiamy do smaku mieszanką przypraw do greckiej sałatki. CAŁOŚĆ: Chlebki pita nadziewamy sałatką grecką i mięsem. Zajadamy od razu! Ps. świetnym dodatkiem będzie lekki jogurtowy sos doprawiony tą samą przyprawą

Ostra na Słodko
Błyskawiczna sałatka na lunch 265

sałatkę dosłownie w 10 minut i możecie być pewni, że będzie smaczna i pożywna. Warto przeczytać: Zakupy z darmową dostawą Składniki dowolny miks sałata mała, czerwona papryka 200g sera feta czarne oliwki oliwa sól pieprz zioła prowansalskie mały, zielony ogórek Zobacz przepis na: Szybka sałatka Caprese Błyskawiczna sałatka na lunch – przepis Na talerzu rozkładamy miks sałat. Wykorzystajcie dowolny(...)wielkości kosteczkę. Jeśli dobrze go umyjecie, nie musicie go obierać. Następnie układamy go na miksie sałat. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszej sałatki. Fetę kroimy w kostkę, albo rozdzielamy na mniejsza kawałki ręką. Jeśli będzie miała nieregularne kształty, tym lepiej – sałatka będzie wyglądał dużo ciekawiej. Na wierzchu układamy oliwki i całość posypujemy solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA Z CZARNEJ SOCZEWICY, BRZOSKWINIĄ I FETĄ 69

mamy za dużo ruchu. Krótki spacer nie spali dużej liczbę kalorii. Przygotowałam więc lekką ale sycącą sałatkę z soczewicą. Składniki: 400 g czarnej soczewicy 2 sztuki brzoskwini ser feta(...)pomidorków koktajlowych oregano  6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku pieprz do smaku cebula dyma Czarną soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Pomidorki pokroić. Fetę pokroić i wymieszać z oliwą z oliwek i oregano. Brzoskwinię pokroić w ćwiartki i podsmażyć do zarumienia. Soczewicę odsączyć z wody. Dymkę pokroić. Wymieszać wszystkie składniki. Przyprawić solą i pieprzem

Kuchnia w oparach
Sałatka z pomidorem, jajkiem i awokado SZTOS! 121

wersję wegetariańską, dodać ser np. feta, grzanki, ja lubię ją z odrobiną majonezu (mój Mąż nie). Bazą do tej sałatki jest przepis mojego Wujka Andrzeja, który zawiera: pomidory, fetę, jajka, bazylię, majonez, oliwę z czosnkiem. I jest przepyszna. Ale my unikamy produktów mlecznych. Składniki dzisiejszej sałatki dla dwóch osób: 3 małe jajka na twardo (lub dwa duże) 2 średnie

Cytryna&Co.
Orzo z krewetkami i marynowaną fetą 92

były proste w moim rozumieniu tego słowa, ale też trudu większego nie ma. Jest za to całe morze smaków. 2 porcje: ok. 150 g makaronu orzo 100 g sera feta 200 g krewetek bez pancerza 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średni ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów w kostce 300 ml wody 1 łyżeczka(...)minut, aż makaron stanie się miękki. Na koniec dodajemy krewetki i już bez przykrycia gotujemy ok. 3-4 minuty, aż krewetki nabiorą różowego koloru. Dodajemy marynowaną fetę, podajemy zaraz po przygotowaniu

Kucharzyca
Pierogi z botwinką i twarogiem 55

botwinkę w pełni więc warto, chociaż raz skusić się i spróbowac tego smaku. Próbowałam już pierogów z botwinką i fetą, ale farsz jest jak dla mnie zdecydowanie za instensywny. Feta jest dość dominująca i słona dlatego zastąpiłam ją naszym polskim twarogiem. Pierogi nabrały lekkości i smakują mi o wiele bardziej. Możecie dowolnie dopasować sobie proporcje składników. Dodać więcej czosnku

Pieguskowa Kuchnia
Faszerowana papryka 125

godziny Składniki: ziemniaki – 500g bataty – 500g papryka – 4 sztuki różnego koloru cebula – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki przecier pomidorowy – 2 łyżeczki ser feta – 40g pistacje – 20g ostra mielona papryka – ½ łyżeczki kmin rzymski – 1 łyżeczka goździki mielone – ¼ łyżeczki mielona kolendra – 2 łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie(...)czosnek, przecier pomidorowy, paprykę mieloną, kmin rzymski, goździki i kolendrę. Wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Papryki przekrój na pół i nadziej farszem ziemniaczanym. Posyp pokruszoną fetą i wstaw do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie papryka powinna być miękka, a farsz ładnie przypieczony. Podawaj z pokruszonymi pistacjami. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro

wiecejwarzyw.pl
Pasta z tuńczyka, jajek i fety 128

naprawdę nic więcej nie potrzeba (no może poza herbatą z miodem i cytryną). Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 50 g sera feta 1 mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka majonezu pół pęczka natki pietruszki sól pieprz Ugotowane jajka obieramy, wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do tego odsączonego tuńczyka, pokrojone w drobną kostkę cebulę i fetę, poszatkowaną natkę, jogurt, majonez, sól i pierz. Wszystko dokładnie mieszamy

Kardamonovy
Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety 72

ogonek na końcu strąka jest delikatny i smaczny, a po trzecie… czasu szkoda. Składniki 500 g fasolki szparagowej 100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży) 100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego 1 szalotka 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie

Tajemnice Smaku
Drobiowe Roladki Nadziewane Szpinakiem, Pokrzywą i Serem 169

pomińcie ją w przepisie, a roladki i tak będą smaczne :) Składniki 4 osoby: 2 pojedyncze filety z kurczaka 180 g mrożonego szpinaku np. w kostkach około 100 g sera feta lub sałatkowego Islos 2 ząbki czosnku około 1 szklanki młodych listków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej  <- klik sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko 1 łyżka masła(...)blendujemy. Filety myjemy i kroimy na dwa płaty (razem 4 płaty mają wyjść). Rozbijamy je ale nie za mocno. Obsypujemy pieprzem, solą oraz papryką słodką w proszku. 2. Fetę /ser sałatkowy kroimy w niedużą kostkę i mieszamy ze szpinakiem i pokrzywą. 3. Farsz nakładamy na 3/4 długości fileta i zawijamy ciasno w roladkę obtaczając od razu w mące, tak postępujemy

Gotowanie...to proste !
Zapiekane pomidory z mozzarellą 115

Zapiekane pomidory z mozarellą to bardzo szybka przystawka na ciepło. Już nie musimy bać się niespodziewanej wizyty gości. Przystawka jest bardzo lekka i pożywna, zatem idealnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis 131

lubię, bo szybko się ją przygotowuje i jest w sam raz na lunch.   Miska pyszności garść mieszanki sałat 1 nieduży batat 1/2 avocado kilka oliwek pół pomidora plaster fety świeży pieprz oliwa ( u mnie truflowa – ulubiona )   sos miodowy łyżeczka miodu od UleUli łyżeczka oliwy pieprz świeżo mielony łyżeczka ciepłej wody   Zaczynamy od batata, obieramy(...)przyrumienić na patelni z kilkoma kroplami oleju. Do pojemnika na lunch wkładamy nasze liście sałaty. Układamy obrane i pokrojone avocado, dodajemy oliwki, pół pomidora w kawałkach i batata oraz fetę. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. W mały słoiczku mieszamy składnik na sos, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. ** jeśli chcesz dołożyć kawałek mięsa np. kurczaka, dołóż

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 108

orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu... Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich pół kostki sera feta paręnaście ziaren granata sok z połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania